rij-instructeur, rijschool, leerling

Inhoudelijke uitleg rijinstructeurs moet ‘conform doelstelling’

De inhoudelijke uitleg van rijinstructeurs tijdens het examen bij het IBKI moet niet alleen conform de inhoud van de Rijprocedure zijn, maar ook conform de gegeven doelstelling. Die aanpassing heeft het instituut voor examinering van rijinstructeurs doorgevoerd in het scorevoorschrift, omdat er onduidelijkheid was bij kandidaten over de gegeven feedback.

Het Scorevoorschrift stagebeoordeling/praktijkbegeleiding wordt gehanteerd voor de examinering van rijinstructeurs. Voor het geven van goede uitleg wordt een uitsplitsing gemaakt tussen vier verschillende aspecten, waarvan inhoudelijke uitleg over de deelhandelingen van de rijtaak er één is. Hiervoor kan de kandidaat maximaal drie punten ontvangen.

Conform de Rijprocedure

De wijziging op beoordelingspunt 5 (Inhoud) wordt gemaakt op advies van de Examenopgavencommissie (EOC) WRM. “Het IBKI kreeg signalen dat kandidaten soms de feedback ‘je uitleg was niet compleet’ niet goed begrepen, als ze bij een leerling bij een eenvoudige situatie-les kreeg een daarop afgestemde gesloten ‘beperkte’ uitleg gaven”, zo stelt het instituut. Kandidaten waren dan gezien de eenvoud van de les in de veronderstelling dat zij voldoende uitleg hadden gegeven.

Dit is echter niet het geval. “De uitleg mag wel korter of beperkter zijn, maar deze moet wel altijd aansluiten op de gegeven doelstelling. De EOC WRM heeft daarom geadviseerd de tekst bij ‘productief gedrag’ aan te vullen, zodat dit volstrekt helder is.

Nieuwe scorevoorschrift

In het nieuwe scorevoorschrift is de toelichting bij productief gedrag (voor het behalen van alle drie de punten) nu als volgt:

De instructeur geeft een heldere en exacte beschrijving van de nieuwe rijtaak. Zijn uitleg is conform de inhoud van de Rijprocedure en de gegeven doelstelling.

Het gewijzigde scorevoorschrift is met ingang van 1 augustus 2015 in gebruik genomen en aangepast op de IBKI-site. Het instituut wil duidelijk maken dat de wijziging niet inhoudt dat de beoordeling door examinatoren wijzigt. “De aanvulling is alleen bedoeld om meer duidelijkheid te scheppen voor de kandidaten over het gewenste instructeursgedrag.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

4 reacties op “Inhoudelijke uitleg rijinstructeurs moet ‘conform doelstelling’”

Sjoerd Balfoort|04.08.15|15:25

Gelukkig kun je 80% van je opleiding weer vergeten want lesgeven volgens IBKI-norm is een garantie voor een héél laag slagingspercentage.

hans jansen|05.08.15|08:18

Denk dat een rijschool die exact lesgeeft conform protocol van IBKI binnen een jaar zijn deuren kan sluiten. Daar zou je als leerling toch helemaal gek van worden iedere les.

David de Ruiter|06.08.15|16:50

Zie de praktijkbegeleiding meer als een gesimuleerde competentie beoordeling. Het lijkt me vrij duidelijk dat een leerling in de praktijk niet graag les zou krijgen volgens het protocol zoals op de praktijkbegeleiding. Het zijn echter wel competenties die een instructeur in de praktijk grotendeels nodig heeft, of moet kunnen toepassen, hier wordt dus op getoetst. Echter waarom er 2 toetsen gedaan moeten worden is mij nog steeds een raadsel.

A.G. Koster|07.08.15|23:54

Laat het ibki lekker in ’n sop gaar koken. 1 x in d 5 jaar doen wat ze vragen, serieus gezicht trekken, beoording over je laten komen en overgaan tot de orde van de dag. Wat een onzin gebeuren.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.