Lesauto, Hyundai i30, rijtest, VerkeersPro.nl

Oproep CBR aan leerlingen om rijschoolnaam te controleren

Het CBR roept examenkandidaten voor het rijbewijs op om bij het machtigen van zijn of haar rijschool voor het reserveren van het examen de naam te controleren. Deze moet in de machtiging gelijk zijn aan de naam van de rijschool die bij de leerling bekend is en die op het lesvoertuig staat. Op die manier lijkt het CBR te proberen om dubbele inschrijvingen van rijscholen tegen te houden.

Sinds 1 augustus geldt de nieuwe inschrijfovereenkomst tussen het CBR en de rijscholen. Hierin staat dat de naam van de opleider die het examen heeft gereserveerd, hetzelfde moet zijn als de naam op het examenvoertuig én de naam waaronder de opleider bij het CBR staat ingeschreven. Dit moet zorgen voor een betrouwbaarder inzicht in de examenresultaten.

Eigen verantwoordelijkheid

Volgens het CBR heeft een examenkandidaat hierbij een eigen verantwoordelijkheid. “Bij het machtigen van zijn rijschool kan hij kijken of de naam van de rijschool op het scherm gelijk is aan de rijschoolnaam die hij kent en die op zijn lesvoertuig staat. En als hij praktijkexamen gaat doen, kan hij vooraf checken of de naam van de rijschool die hij heeft gemachtigd en bij wie hij les heeft gehad, gelijk is aan de rijschoolnaam op het examenvoertuig”, zo stelt het instituut.

Het CBR controleert de rijschoolnaam tijdens het examen. Als de naam op het voertuig niet overeenkomt met de rijschool die gemachtigd werd, dan kan het CBR besluiten om het examen niet door te laten gaan.

Dubbele inschrijvingen

Eerder dit jaar werd bekend dat sommige ondernemers meerdere rijscholen oprichten om in één van de ondernemingen het slagingspercentage hoog te houden. Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu heeft erkend dat dit niet frauduleus is. De aanscherping van de regels maakt dit principe lastiger om vol te houden, en de oproep van het CBR lijkt aan te sturen op een verder beperking van dit fenomeen.

“Het staat ondernemers vrij om een dubbele inschrijving te doen”, zegt CBR-woordvoerder Nathalie Dingeldein. “Wat wij wel eisen, is dat de rijschool tegen de leerling duidelijk maakt bij wie hij lest en afrijdt. Daar hebben leerlingen ook een eigen verantwoordelijkheid in, en daarom roepen we ze op om dit te controleren. Het is een van de redenen dat we de inschrijvingsovereenkomst hebben aangepast. We gaan hier nu meer op letten en gaan rijscholen ook aanspreken als het niet klopt. Transparantie naar de consument staat voorop.”

Lees ook: Slagingspercentage ophogen door oprichten meerdere rijschoolbedrijven is toegestaan

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

4 reacties op “Oproep CBR aan leerlingen om rijschoolnaam te controleren”

Paul Sluimer|27.08.15|15:41

Dat machtigen is onzin en die naam op de auto ook.
Niemand heeft daar bij het CBR een zinnige uitleg bij.

Ik zou het graag willen weten.

Ik neem aan dat een leerling weet bij wie hij in de auto zit, en daar heeft het CBR niets mee te maken

groet
Paul

Marcel Kort|27.08.15|16:46

Tja, is er al eens bekeken hoeveel LEERLINGEN nu daadwerkelijk kijken op http://www.rijschoolgegevens.nl? Ik verwacht dat de site vooral bezocht wordt door collega’s of marketeers.

Erma Pieper|27.08.15|17:51

Paul heeft gelijk

Erma Pieper|27.08.15|17:52

Daar ging het ook niet om, maar lees nog eens aandachtig de voorwaarden dan weet je het .heb ook weer getekend, maar onder protest, want wij kunnen nergens anders terecht.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.