Bredere inzetbaarheid als rijinstructeur voor mindervaliden

Rijscholen kunnen de inzetbaarheid van hun rijinstructeurs verbreden door rijles aan mindervaliden aan te bieden. Voertuigombouwer Koeltgen, een bedrijf dat professionele ombouwen verzorgt voor allerlei voertuigen, zoekt de samenwerking met rijscholen door hen gespecialiseerde uitleg over deze aangepaste voertuigen te bieden om goed rijles te kunnen geven.

Tijdens de Lesauto Testdag op dinsdag 15 september in Barneveld gaan medewerkers van Koeltgen in gesprek met rijinstructeurs over de samenwerking. De op maat aangepaste voertuigen van Koeltgen geven mindervaliden veel meer mogelijkheden om zelfstandig mobiel te zijn, en het bedrijf biedt aan de andere kant rijscholen kansen om deze doelgroep beter te bedienen.

Motorrijden met dwarslaesie

Koeltgen voert aanpassingen aan voertuigen uit voor mindervaliden met een fysieke aandoening. “Het gaat dus niet om geestelijk gehandicapten, maar bijvoorbeeld om personen die een arm of been missen of in een rolstoel zitten”, legt Anton Vos uit. “Het gaat niet alleen om personenauto’s en motoren, maar bijvoorbeeld ook om bestelbusjes waar gemakkelijk een rolstoel achterin past.”

Een van de hoogstandjes van Koeltgen die bij de Lesauto Testdag aanwezig zal zijn, is de aangepaste motor welke geschikt is voor personen met een dwarslaesie. Hierop zijn technische aanpassingen gedaan waardoor schakelen niet met de benen maar met de handen gebeurt. “Daarnaast is er rekening mee gehouden dat deze mensen niet uit zichzelf kunnen stoppen. Daarom schuiven hier extra wielen aan de zijkant voor uit”, legt Vos uit.

Kansen voor rijscholen

De voertuigen worden per geval aangepast, wat het voor rijinstructeurs lastig maakt om hier een gedegen rijles in te geven. In dat gat springt Koeltgen nu. “Een auto wordt al aangepast voordat het rijbewijs is behaald”, legt Vos uit. “Vervolgens krijgen instructeurs van ons uitleg en een instructie over de werking van alle aanpassingen, zodat zij hier een goede rijles in kunnen geven.”

Het bedrijf werkt op deze wijze al samen met instructeurs in allerlei Europese landen zoals Duitsland, Italië, Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland. Nu wil Koeltgen de banden met de rijschoolbranche in Nederland versterken. “Het biedt rijscholen de mogelijkheid om ook deze doelgroep een opleiding aan te bieden. Dat maakt hun aanbod nog vollediger.”

Lars Verpalen 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.