Toyota

Toyota gaat geen nieuwe dieselmotoren meer ontwikkelen

Toyota

Toyota, de grootste autofabrikant ter wereld, stopt met het ontwikkelen van nieuwe dieselmotoren. De Japanse fabrikant zette al een tijdje meer in op semi-elektrische auto’s en voor de lange termijn op waterstofvoertuigen. Deze koers blijft het bedrijf voortzetten, en nu is bekendgemaakt dat er geen nieuwe dieselmotoren meer komen.

De kosten voor nieuwe dieselmotoren een belangrijke reden om de ontwikkeling stop te zetten. Door steeds strenger wordende normen voor de uitstoot van schadelijke stoffen, worden dergelijke motoren steeds duurder om te maken. Toyota zegt dat het besluit ook mede is ingegeven door het schandaal met de software van de Duitse concurrent Volkswagen.

Bestaande modellen

Dit betekent zeker niet dat diesel-Toyota’s op korte termijn uit het straatbeeld verdwijnen. Over het stilleggen van de productie van al bestaande modellen wordt niet gesproken. Het gaat uitsluitend om het stopzetten van de ontwikkeling van nieuwe verbrandingsmotoren op diesel, meldt Die Welt.

De markt voor dieselauto’s is in veel delen van de wereld klein. Bijvoorbeeld in China en de Verenigde Staten zijn er weinig personenvoertuigen die op de brandstof rijden. En ook in thuisland Japan is dat aantal beperkt. In Nederland zijn dieselauto’s ook veruit in de minderheid. Wel rijden er veel vrachtauto’s op diesel, maar daar zitten niet of nauwelijks Toyota’s bij. In andere delen van Europa, bijvoorbeeld België, is de brandstof wel populair in het segment voor personenauto’s. Ook veel rijschoolhouders rijden een diesel van Toyota.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van RijschoolPro.nl en de vaste redacteur van vakblad TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.