CBR, theorie-examen

Theorie-examen in loop van 2015 steeds slechter gemaakt

Het aantal geslaagden voor het reguliere theorie-examen B kent in de loop van 2015 een opvallende curve naar beneden. Een aantal uitzonderlijke pieken en dalen daar gelaten zakte het slagingspercentage ongeveer tien procent naar ruim onder de 40 procent. Dat blijkt uit een analyse van VerkeersPro.

De analyse werd uitgevoerd op cijfers van januari tot en met september. De cijfers zijn onderaan in de afbeelding te bekijken. Van na september zijn nog geen cijfers bekend van het CBR.

Forse daling

De slagingspercentages per week geven een interessante trend weer. Waar in het begin van het jaar (tot en met de eerste week van juni) iedere week minimaal 42,5 procent van de kandidaten slaagde voor het examen, was dat slagingspercentage na die eerste week van juni nooit meer bóven de 42 procent.

Slechts in vier weken kwam het percentage überhaupt nog boven de 40 procent uit. In vijf weken was het slagingspercentage zelfs 37 procent of lager. Dat staat in schril contrast tot het eerste deel van het jaar, toen zelfs twee keer bijna de vijftig procent werd gehaald.

Nieuwe theorie-examen

Het nieuwe theorie-examen is vooral gericht op het beperken van fraude. Het slagingspercentage daalde van 45 procent in 2013 al tot nog maar 41,9 procent in 2014. Als de dalende trend van 2015 zich ook in de laatste drie maanden van het jaar heeft voortgezet, dan daalt dat percentage dit jaar opnieuw.

Slagingspercentages theorie-examen 2015

Lars Verpalen

Lees ook: Theorie-examen: meeste fouten op voorsorteren en toestand eigen auto

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

3 reacties op “Theorie-examen in loop van 2015 steeds slechter gemaakt”

Robert Strookman|22.12.15|20:06

Ik ben dit jaar begonnen met het geven van theorietraining …het zal toch niet daar aan liggen!? ;-)

Peter Hanemaaijer|24.12.15|10:36

Ik heb het al eerder aangekaart bij het CBR. De theorie wordt veel te belangrijk gemaakt. Kandidaten lopen vertraging op bij hun rijopleiding. Sommigen haken zelfs af. Dit heeft niks met rijvaardigheid of veiligheid te maken. Het theorie examen is een melkkoe geworden. Het CBR manipuleert met slagingspercentages door eerste en her examens op 1 hoop te gooien. Ik vermoed dat het slagingspercentage eerste examens de 25% niet haalt. Het CBR wil hier geen duidelijkheid over geven.CBR doe er wat aan!

Anton van Hoogstraaten|24.12.15|10:49

Zo vreemd is het toch niet? Als er minder valsspelers zijn, zal het percentage geslaagden dalen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Theorie-examen in loop van 2015 steeds slechter gemaakt | RijschoolPro
CBR, theorie-examen

Theorie-examen in loop van 2015 steeds slechter gemaakt

Het aantal geslaagden voor het reguliere theorie-examen B kent in de loop van 2015 een opvallende curve naar beneden. Een aantal uitzonderlijke pieken en dalen daar gelaten zakte het slagingspercentage ongeveer tien procent naar ruim onder de 40 procent. Dat blijkt uit een analyse van VerkeersPro.

De analyse werd uitgevoerd op cijfers van januari tot en met september. De cijfers zijn onderaan in de afbeelding te bekijken. Van na september zijn nog geen cijfers bekend van het CBR.

Forse daling

De slagingspercentages per week geven een interessante trend weer. Waar in het begin van het jaar (tot en met de eerste week van juni) iedere week minimaal 42,5 procent van de kandidaten slaagde voor het examen, was dat slagingspercentage na die eerste week van juni nooit meer bóven de 42 procent.

Slechts in vier weken kwam het percentage überhaupt nog boven de 40 procent uit. In vijf weken was het slagingspercentage zelfs 37 procent of lager. Dat staat in schril contrast tot het eerste deel van het jaar, toen zelfs twee keer bijna de vijftig procent werd gehaald.

Nieuwe theorie-examen

Het nieuwe theorie-examen is vooral gericht op het beperken van fraude. Het slagingspercentage daalde van 45 procent in 2013 al tot nog maar 41,9 procent in 2014. Als de dalende trend van 2015 zich ook in de laatste drie maanden van het jaar heeft voortgezet, dan daalt dat percentage dit jaar opnieuw.

Slagingspercentages theorie-examen 2015

Lars Verpalen

Lees ook: Theorie-examen: meeste fouten op voorsorteren en toestand eigen auto

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

3 reacties op “Theorie-examen in loop van 2015 steeds slechter gemaakt”

Robert Strookman|22.12.15|20:06

Ik ben dit jaar begonnen met het geven van theorietraining …het zal toch niet daar aan liggen!? ;-)

Peter Hanemaaijer|24.12.15|10:36

Ik heb het al eerder aangekaart bij het CBR. De theorie wordt veel te belangrijk gemaakt. Kandidaten lopen vertraging op bij hun rijopleiding. Sommigen haken zelfs af. Dit heeft niks met rijvaardigheid of veiligheid te maken. Het theorie examen is een melkkoe geworden. Het CBR manipuleert met slagingspercentages door eerste en her examens op 1 hoop te gooien. Ik vermoed dat het slagingspercentage eerste examens de 25% niet haalt. Het CBR wil hier geen duidelijkheid over geven.CBR doe er wat aan!

Anton van Hoogstraaten|24.12.15|10:49

Zo vreemd is het toch niet? Als er minder valsspelers zijn, zal het percentage geslaagden dalen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.