ANP

In beeld: waar zijn de wegen gestrooid in Nederland?

Het inplannen van rijlessen kan knap lastig zijn wanneer Nederland zich in de winter bevindt en de wegen glad worden. Niet alle wegen zijn bij vorst of sneeuwval direct goed begaanbaar. Om die reden heeft Rijkswaterstaat nu een website in het leven geroepen waarop je kunt zien waar al gestrooid is.

Rijkswaterstaat zet voor het begaanbaar houden van de Rijkswegen 542 strooiwagens in, die ook voorzien kunnen worden van een sneeuwschuiver. Daarnaast staan er 350 sneeuwploegen klaar. Met dit materieel leggen de strooiwagens binnen twee uur 10.000 km af om alle snelwegen, inclusief op- en afritten en verzorgingsplaatsen, preventief te strooien. Dat gebeurt met 1200 man personeel (800 chauffeurs en 400 man voor coördinatie en laden/lossen). Tijdens perioden met sneeuw zet Rijkswaterstaat de strooiwagens en sneeuwschuivers continu in.

Strooikaart

Op de Strooikaart is exact te zien waar alle strooiwagens zich bevinden en of zij momenteel in beweging zijn of niet. Daarnaast is met rode lijnen aangegeven welke wegen er in de afgelopen zes uur gestrooid zijn. Het kaartje wordt iedere tien seconden ververst.

Wel waarschuwt Rijkswaterstaat dat het altijd glad kan blijven ondanks een grote hoeveelheid zout. “Rijkswaterstaat strooit zout om het vriespunt van vocht op de weg met een aantal graden te verlagen. Hierdoor wordt de weg minder snel glad. Maar ondanks alle inspanningen van Rijkswaterstaat kan gladheid niet worden voorkomen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.