Kantoor CBR

CBR-cijfers 2015: 4000 meer eerste praktijkexamens auto

Het aantal eerste examens voor het B-rijbewijs is in 2015 met 4000 examens gestegen. Het aantal herexamens is daarentegen gelijk gebleven. Dat blijkt uit nieuwe CBR-cijfers. Het slagingspercentage is op alle voertuigcategorieën vrijwel gelijk gebleven. Opvallend is wel het stagnerende aantal faalangstexamens en het weer gedaalde slagingspercentage daarvan.

Het totaal aantal praktijkexamens kwam vorig jaar uit op ruim 380.000. Dat is ongeveer gelijk aan vorig jaar, en ongeveer 30.000 examens minder dan een jaar eerder. Het slagingspercentage was exact 50 procent; een tiende lager dan in 2014.

Praktijkexamens auto

In 2015 werden er in totaal 204.957 eerste examens afgelegd bij het CBR voor de B-categorie. 50,4 procent hiervan slaagde, wat bijna vergelijkbaar is met een jaar eerder. Bij de 176.918 herexamens vertrok 49,4 procent met een rijbewijs. Het is voor het eerst sinds 2010 dat het slagingspercentage op de eerste examens hoger ligt dan op de herexamens.

Er werden in totaal 22.955 faalangstexamens afgenomen; dat betekent dat 6 procent van alle praktijkexamens nu een faalangstexamen betreft. De groei ten opzichte van 2014 is echter minimaal; er werden ongeveer 1.500 meer van deze ‘speciale’ examens afgenomen. De groei was voor 2015 nog veel sterker. Het slagingspercentage daalde naar 58 procent, twee procent lager dan een jaar eerder.

VP

Motor, Tractor en bromfiets

De populariteit van het motorrijbewijs zet door. De praktijkexamens voertuigbeheersing en verkeersdeelneming bleven ongeveer stabiel ten opzichte van het zeer goede jaar 2014. Het aantal theorie-examens is opnieuw (licht) gestegen. De slagingspercentages blijven uiterst hoog: op de praktijkexamens respectievelijk 87,4 en 73,6 procent en op het theorie-examen 57,6 procent.

Er gingen ook meer kandidaten op bromfietsexamen. In totaal waren het er 30.180, waarvan 80,9 procent slaagde. Dat zijn duizend examens meer dan een jaar eerder. Het examen voor de brommobiel had maar 167 examinanten, terwijl dit aantal de twee jaar ervoor nog boven de 200 lag.

Op 1 juli 2015 werd het T-rijbewijs ingevoerd, en sindsdien werden 741 praktijkexamens afgelegd. Bijna 65 procent slaagde daarvan. Het theorie-examen voor de tractor veroorzaakt weinig problemen, want hierop slaagde maar liefst 83 procent. Het CBR verwacht op termijn 3000 tractorexamens per jaar.

Lars Verpalen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

2 reacties op “CBR-cijfers 2015: 4000 meer eerste praktijkexamens auto”

Peter Hanemaaijer|21.01.16|12:36

Geacht CBR. Ik vraag het nog maar een keer…. Graag in het kader van eerlijkheid, duidelijkheid en transparantie een uitsplitsing van de resultaten van de theorie examens in eerste en her examens. Alvast bedankt.

Arthur Wijte|27.01.16|18:55

Waren de CBR tarieven van 2015 niet verhoogd vanwege de verwachting dat het aantal examens lager zou worden?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.