LV

IBKI past puntentelling stagebeoordeling en praktijkbegeleiding aan

De beoordeling van praktijkbegeleiding en de stagebeoordeling gaat vanaf 1 mei 2016 op basis van een vierpuntsschaal. Dat gebeurt nu met een driepuntsschaal. De aanpassing wordt gedaan omdat nu geen goed verschil in de score tot uitdrukking komt tussen het niet uitvoeren van een beoordelingsaspect en het wel uitvoeren ervan op een onjuiste manier.

De stage is een verplicht onderdeel van de opleiding tot rijinstructeur. De praktijkbegeleiding moet worden voldaan door bestaande rijinstructeurs om hun WRM-certificaat te behouden.

Contraproductief

Op dit moment hanteert IBKI zowel bij de stagebeoordeling als de praktische begeleiding een puntentelling met drie mogelijke scores. Elk beoordelingsaspect wordt gewaardeerd met 1 punt (contraproductief), 2 punten (beginnend productief) of 3 punten (productief).

Van contraproductief is sprake als de kandidaat een beoordelingsaspect geheel niet, geheel fout of zeer incompleet uitvoert. Uit de praktijk van de afgelopen jaren blijkt dat de puntentelling op dit punt een nuancering behoeft. Er wordt namelijk op dit moment geen verschil gemaakt tussen het waarderen van een beoordelingsaspect dat niet wordt uitgevoerd en een beoordelingsaspect dat wel wordt uitgevoerd, maar op een onjuiste of zeer incomplete manier. In de praktijk blijkt dit onderscheid wel relevant, terwijl nu in beide gevallen 1 punt wordt toegekend.

Wijziging

Daarom is voorgelegd aan de Centrale Examen Commissie (CEC) om de puntentelling te wijzigen van 1, 2 en 3 in 0, 1, 2 en 3. De waardering 0 wordt dan alleen toegekend als de kandidaat het beoordelingsaspect in het geheel niet uitvoert, terwijl dat wel van belang was.

In de periode van mei tot en met oktober 2015 is bij 92 beoordelingen een schaduwpuntentelling met een vierpuntsschaal in plaats van de huidige driepuntsschaal bijgehouden om dit systeem te testen. In 8 gevallen ging het om een stagebeoordeling en in 84 gevallen om een praktische bijscholing. In de proef is met name onderzocht of het hanteren van een vierpuntsschaal werkbaar is en of er gevolgen zijn voor het slagingspercentage (bij een gelijkblijvende grens voldoende/onvoldoende van 71 punten).

Niet drastisch meer gezakten

Uit de proef is gebleken dat het aantal gezakten niet drastisch zal stijgen. Daarom wordt de beoordeling met een vierpuntschaal definitief in te voeren voor zowel de stagebeoordeling als de praktische begeleiding. Er is geconstateerd dat een aanlooptijd voor kandidaten en opleiders in dit geval nuttig is. Als invoeringsdatum gaat IBKI daarom uit van 1 mei 2016.

Auteur: Lars Verpalen

1 reactie op “IBKI past puntentelling stagebeoordeling en praktijkbegeleiding aan”

John Postelmans|04.02.16|20:08

Morgen of vandaag moeten we een universitaire opleiding doen om rijinstructeur te blijven en dat terwijl het salaris niet omhoog gaat en je net rond kunt komen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

IBKI past puntentelling stagebeoordeling en praktijkbegeleiding aan | RijschoolPro
LV

IBKI past puntentelling stagebeoordeling en praktijkbegeleiding aan

De beoordeling van praktijkbegeleiding en de stagebeoordeling gaat vanaf 1 mei 2016 op basis van een vierpuntsschaal. Dat gebeurt nu met een driepuntsschaal. De aanpassing wordt gedaan omdat nu geen goed verschil in de score tot uitdrukking komt tussen het niet uitvoeren van een beoordelingsaspect en het wel uitvoeren ervan op een onjuiste manier.

De stage is een verplicht onderdeel van de opleiding tot rijinstructeur. De praktijkbegeleiding moet worden voldaan door bestaande rijinstructeurs om hun WRM-certificaat te behouden.

Contraproductief

Op dit moment hanteert IBKI zowel bij de stagebeoordeling als de praktische begeleiding een puntentelling met drie mogelijke scores. Elk beoordelingsaspect wordt gewaardeerd met 1 punt (contraproductief), 2 punten (beginnend productief) of 3 punten (productief).

Van contraproductief is sprake als de kandidaat een beoordelingsaspect geheel niet, geheel fout of zeer incompleet uitvoert. Uit de praktijk van de afgelopen jaren blijkt dat de puntentelling op dit punt een nuancering behoeft. Er wordt namelijk op dit moment geen verschil gemaakt tussen het waarderen van een beoordelingsaspect dat niet wordt uitgevoerd en een beoordelingsaspect dat wel wordt uitgevoerd, maar op een onjuiste of zeer incomplete manier. In de praktijk blijkt dit onderscheid wel relevant, terwijl nu in beide gevallen 1 punt wordt toegekend.

Wijziging

Daarom is voorgelegd aan de Centrale Examen Commissie (CEC) om de puntentelling te wijzigen van 1, 2 en 3 in 0, 1, 2 en 3. De waardering 0 wordt dan alleen toegekend als de kandidaat het beoordelingsaspect in het geheel niet uitvoert, terwijl dat wel van belang was.

In de periode van mei tot en met oktober 2015 is bij 92 beoordelingen een schaduwpuntentelling met een vierpuntsschaal in plaats van de huidige driepuntsschaal bijgehouden om dit systeem te testen. In 8 gevallen ging het om een stagebeoordeling en in 84 gevallen om een praktische bijscholing. In de proef is met name onderzocht of het hanteren van een vierpuntsschaal werkbaar is en of er gevolgen zijn voor het slagingspercentage (bij een gelijkblijvende grens voldoende/onvoldoende van 71 punten).

Niet drastisch meer gezakten

Uit de proef is gebleken dat het aantal gezakten niet drastisch zal stijgen. Daarom wordt de beoordeling met een vierpuntschaal definitief in te voeren voor zowel de stagebeoordeling als de praktische begeleiding. Er is geconstateerd dat een aanlooptijd voor kandidaten en opleiders in dit geval nuttig is. Als invoeringsdatum gaat IBKI daarom uit van 1 mei 2016.

Auteur: Lars Verpalen

1 reactie op “IBKI past puntentelling stagebeoordeling en praktijkbegeleiding aan”

John Postelmans|04.02.16|20:08

Morgen of vandaag moeten we een universitaire opleiding doen om rijinstructeur te blijven en dat terwijl het salaris niet omhoog gaat en je net rond kunt komen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.