belastingdienst, belasting, geld, envelop

Rijscholen hielden 22 miljoen euro achter voor Belastingdienst

Bij de extra controles die de Belastingdienst in 2013 en 2014 in de rijschoolbranche hield is maar liefst 22 miljoen euro aan verzwegen omzet vastgesteld. Dat meldt minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. Destijds werd gesteld dat het om 10 miljoen euro aan gecorrigeerde extra omzet ging, maar dit bedrag blijkt dus meer dan twee keer zo hoog te liggen. Het betekent dat de honderden rijscholen waarbij deze niet aangegeven omzet is geconstateerd los van de boetes een naheffing van minstens 4 miljoen euro hebben ontvangen.

De materie kwam ter sprake omdat Kamerleden zich afvroegen wat er gedaan wordt tegen louche opleiders, naar aanleiding van de trucjestheorie. VerkeersPro deed in 2014 al melding van het schuilhouden van miljoenen aan omzet door rijscholen. De Belastingdienst neemt sinds 2012 de rijscholen extra onder de loep omdat er volop zwart gereden werd. Hierbij werd geen btw over omzet uit diverse rijlessen afgedragen.

Zwart rijles

De Belastingdienst startte in 2012 met het waarschuwen van rijscholen. Uit onderzoek was gebleken dat maar liefst 20 procent van de rijschoolhouders een veel lagere omzet opgaf dan werd verwacht op basis van hun examenaantallen. Degenen die niet zelf in gesprek gingen met de Belastingdienst, kregen massaal controle. Op het moment van de melding waren de onderzoeken nog in gang, en dat heeft dus nog flink wat misvattingen boven tafel gebracht.

Rijscholen die zwart rijles geven zijn een doorn in het oog van goedwillende rijscholen en de overheid. Omdat er bijvoorbeeld geen BTW (21%), loonheffing en sociale lasten worden afgedragen, leidt dat tot enorme prijserosie. Daardoor kunnen veel professionele rijscholen moeilijk het hoofd boven water houden.

Lees ook: Rijscholen moeten miljoenen betalen wegens zwart rijlessen

Auteur: Lars Verpalen

1 reactie op “Rijscholen hielden 22 miljoen euro achter voor Belastingdienst”

Herman Willemse|24.03.16|14:34

In sectoren waar kwaliteit van het geleverde werk prioritair is, leidt een losgeslagen concurrentieslag tot dit soort toestanden. Zij die hun job ernstig nemen zijn hiervan het eerste slachtoffer. Hopelijk vind men hierop een antwoord en zorgt men ervoor dat goede lesgevers voor hun belangrijk werk ook correct beloond worden eer de verkeersveiligheid hieronder gaat lijden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rijscholen hielden 22 miljoen euro achter voor Belastingdienst | RijschoolPro
belastingdienst, belasting, geld, envelop

Rijscholen hielden 22 miljoen euro achter voor Belastingdienst

Bij de extra controles die de Belastingdienst in 2013 en 2014 in de rijschoolbranche hield is maar liefst 22 miljoen euro aan verzwegen omzet vastgesteld. Dat meldt minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. Destijds werd gesteld dat het om 10 miljoen euro aan gecorrigeerde extra omzet ging, maar dit bedrag blijkt dus meer dan twee keer zo hoog te liggen. Het betekent dat de honderden rijscholen waarbij deze niet aangegeven omzet is geconstateerd los van de boetes een naheffing van minstens 4 miljoen euro hebben ontvangen.

De materie kwam ter sprake omdat Kamerleden zich afvroegen wat er gedaan wordt tegen louche opleiders, naar aanleiding van de trucjestheorie. VerkeersPro deed in 2014 al melding van het schuilhouden van miljoenen aan omzet door rijscholen. De Belastingdienst neemt sinds 2012 de rijscholen extra onder de loep omdat er volop zwart gereden werd. Hierbij werd geen btw over omzet uit diverse rijlessen afgedragen.

Zwart rijles

De Belastingdienst startte in 2012 met het waarschuwen van rijscholen. Uit onderzoek was gebleken dat maar liefst 20 procent van de rijschoolhouders een veel lagere omzet opgaf dan werd verwacht op basis van hun examenaantallen. Degenen die niet zelf in gesprek gingen met de Belastingdienst, kregen massaal controle. Op het moment van de melding waren de onderzoeken nog in gang, en dat heeft dus nog flink wat misvattingen boven tafel gebracht.

Rijscholen die zwart rijles geven zijn een doorn in het oog van goedwillende rijscholen en de overheid. Omdat er bijvoorbeeld geen BTW (21%), loonheffing en sociale lasten worden afgedragen, leidt dat tot enorme prijserosie. Daardoor kunnen veel professionele rijscholen moeilijk het hoofd boven water houden.

Lees ook: Rijscholen moeten miljoenen betalen wegens zwart rijlessen

Auteur: Lars Verpalen

1 reactie op “Rijscholen hielden 22 miljoen euro achter voor Belastingdienst”

Herman Willemse|24.03.16|14:34

In sectoren waar kwaliteit van het geleverde werk prioritair is, leidt een losgeslagen concurrentieslag tot dit soort toestanden. Zij die hun job ernstig nemen zijn hiervan het eerste slachtoffer. Hopelijk vind men hierop een antwoord en zorgt men ervoor dat goede lesgevers voor hun belangrijk werk ook correct beloond worden eer de verkeersveiligheid hieronder gaat lijden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.