belastingdienst, belasting, geld, envelop

Rijscholen moeten miljoenen betalen wegens zwart rijlessen

Honderden rijscholen hebben fikse naheffingen gekregen van de Belastingdienst. Er zijn ruim 500 rijscholen gecontroleerd. Hierbij is maar liefst 10 miljoen euro aan extra omzet gecorrigeerd, waardoor er 2,1 miljoen euro aan btw-naheffingen betaald moet worden. Hoeveel boetes er zijn opgelegd, daar doet de Belastingdienst geen uitspraken over. Ook hebben rijscholen uit eigen beweging 7 miljoen euro extra omzet aangegeven, wat de fiscus 1,5 miljoen extra aan btw oplevert.

Dat blijkt uit cijfers van de Belastingdienst. Die neemt sinds 2012 de rijscholen extra onder de loep omdat er volop zwart gereden werd. Hierbij werd geen btw over omzet uit diverse rijlessen afgedragen. Het project loopt nog tot het einde van het jaar.

Onderzoeken

“Verder zijn we nog bezig met diverse onderzoeken. Die moeten nog afgerond worden. Maar de resultaten kunnen nog bij de huidige bedragen opgeteld worden. Eventuele vervolgacties worden daarna op individueel niveau uitgewerkt”, licht Richard Buijs van de Belastingdienst toe.

De Belastingdienst startte in 2012 met het waarschuwen van rijscholen. Uit onderzoek was gebeleken dat maar liefst 20% van de rijschoolhouders een veel lagere omzet opgaf dan werd verwacht op basis van hun examenaantallen. Degenen die niet zelf in gesprek gingen met de Belastingdienst, kregen massaal controle.

Omzet

“In sommige gevallen was er een verklaarbare reden voor de afwijking van de omzet”, vertelt Buijs. “En behoorlijk wat rijschoolhouders maakten van de geboden gelegenheid gebruik om hun aangifte vrijwillig te verbeteren. Bij de rijschoolhouders die zich niet hebben gemeld voert de fiscus extra controles uit en wordt de omzet waar nodig gecorrigeerd.”

Hoeveel boete er bovenop de correcties is opgelegd, daar wil Buijs geen uitspraken over doen. “Het gaat om individuele beoordelingen. Daar waar correcties voor meer omzet zijn opgelegd, worden in principe ook boetes opgelegd. Die zijn afhankelijk van de feiten en omstandigheden die bleken tijdens het onderzoek. De hoogte is echter per geval verschillend.”

Zwart rijles

Rijscholen die zwart rijles geven zijn een doorn in het oog van goedwillende rijscholen en de overheid. Omdat er bijvoorbeeld geen BTW (21%), loonheffing en sociale lasten worden afgedragen, leidt dat tot enorme prijserosie. Daardoor kunnen veel professionele rijscholen moeilijk het hoofd boven water houden.

“We zien dat het CBR, brancheorganisaties en software-leveranciers van de rijschoolbranche tal van initiatieven nemen die de kwaliteit van de administratie ten goede komen”, zegt Buijs. “We blijven in contact met hen om tot betere naleving van de regels te blijven streven.”

Bart Pals

De Belastingdienst was vorig jaar aanwezig bij de Lesauto Testdag met Rijschoolbeurs in Maarssen. Dit jaar is de Lesauto Testdag met Rijschoolbeurs op 16 september 2014. Bekijk de video met Richard Buijs:

Lees ook: 

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Rijscholen moeten miljoenen betalen wegens zwart rijlessen”

Steek Sleutel21|29.08.14|21:38

oppakken en ze verbieden nog ooit rijles te geven!
Want ze verpesten het voor de rest!
geen belasting betalen, niet of slecht verzekeren, slecht onderhouden auto’s en ga zomaar door. En zo Nederland op het verkeerde been zetten dat de rest zo duur is!

Gerrit Grevengoed|02.09.14|01:20

Ik denk dat een wiskundige brandhout maakt van formules waarmee
de belastingdienst werkt, men gaat uit van gemiddelde Km per les ,
aantal lessen vooraf per soort examen, echter bij verschillende rijscholen
qua lokatie, doelgroep, kwantiteit, soorten examens,
dien je ook verschillende methoden te gebruiken om “gemiddelden”
te berekenen ( en er zijn kortweg 5 methoden )
De belastingdienst gebruikt slechts 1 methode wat tot foute conclusies
kan leiden en onterechte omkering van bewijslast.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rijscholen moeten miljoenen betalen wegens zwart rijlessen | RijschoolPro
belastingdienst, belasting, geld, envelop

Rijscholen moeten miljoenen betalen wegens zwart rijlessen

Honderden rijscholen hebben fikse naheffingen gekregen van de Belastingdienst. Er zijn ruim 500 rijscholen gecontroleerd. Hierbij is maar liefst 10 miljoen euro aan extra omzet gecorrigeerd, waardoor er 2,1 miljoen euro aan btw-naheffingen betaald moet worden. Hoeveel boetes er zijn opgelegd, daar doet de Belastingdienst geen uitspraken over. Ook hebben rijscholen uit eigen beweging 7 miljoen euro extra omzet aangegeven, wat de fiscus 1,5 miljoen extra aan btw oplevert.

Dat blijkt uit cijfers van de Belastingdienst. Die neemt sinds 2012 de rijscholen extra onder de loep omdat er volop zwart gereden werd. Hierbij werd geen btw over omzet uit diverse rijlessen afgedragen. Het project loopt nog tot het einde van het jaar.

Onderzoeken

“Verder zijn we nog bezig met diverse onderzoeken. Die moeten nog afgerond worden. Maar de resultaten kunnen nog bij de huidige bedragen opgeteld worden. Eventuele vervolgacties worden daarna op individueel niveau uitgewerkt”, licht Richard Buijs van de Belastingdienst toe.

De Belastingdienst startte in 2012 met het waarschuwen van rijscholen. Uit onderzoek was gebeleken dat maar liefst 20% van de rijschoolhouders een veel lagere omzet opgaf dan werd verwacht op basis van hun examenaantallen. Degenen die niet zelf in gesprek gingen met de Belastingdienst, kregen massaal controle.

Omzet

“In sommige gevallen was er een verklaarbare reden voor de afwijking van de omzet”, vertelt Buijs. “En behoorlijk wat rijschoolhouders maakten van de geboden gelegenheid gebruik om hun aangifte vrijwillig te verbeteren. Bij de rijschoolhouders die zich niet hebben gemeld voert de fiscus extra controles uit en wordt de omzet waar nodig gecorrigeerd.”

Hoeveel boete er bovenop de correcties is opgelegd, daar wil Buijs geen uitspraken over doen. “Het gaat om individuele beoordelingen. Daar waar correcties voor meer omzet zijn opgelegd, worden in principe ook boetes opgelegd. Die zijn afhankelijk van de feiten en omstandigheden die bleken tijdens het onderzoek. De hoogte is echter per geval verschillend.”

Zwart rijles

Rijscholen die zwart rijles geven zijn een doorn in het oog van goedwillende rijscholen en de overheid. Omdat er bijvoorbeeld geen BTW (21%), loonheffing en sociale lasten worden afgedragen, leidt dat tot enorme prijserosie. Daardoor kunnen veel professionele rijscholen moeilijk het hoofd boven water houden.

“We zien dat het CBR, brancheorganisaties en software-leveranciers van de rijschoolbranche tal van initiatieven nemen die de kwaliteit van de administratie ten goede komen”, zegt Buijs. “We blijven in contact met hen om tot betere naleving van de regels te blijven streven.”

Bart Pals

De Belastingdienst was vorig jaar aanwezig bij de Lesauto Testdag met Rijschoolbeurs in Maarssen. Dit jaar is de Lesauto Testdag met Rijschoolbeurs op 16 september 2014. Bekijk de video met Richard Buijs:

Lees ook: 

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Rijscholen moeten miljoenen betalen wegens zwart rijlessen”

Steek Sleutel21|29.08.14|21:38

oppakken en ze verbieden nog ooit rijles te geven!
Want ze verpesten het voor de rest!
geen belasting betalen, niet of slecht verzekeren, slecht onderhouden auto’s en ga zomaar door. En zo Nederland op het verkeerde been zetten dat de rest zo duur is!

Gerrit Grevengoed|02.09.14|01:20

Ik denk dat een wiskundige brandhout maakt van formules waarmee
de belastingdienst werkt, men gaat uit van gemiddelde Km per les ,
aantal lessen vooraf per soort examen, echter bij verschillende rijscholen
qua lokatie, doelgroep, kwantiteit, soorten examens,
dien je ook verschillende methoden te gebruiken om “gemiddelden”
te berekenen ( en er zijn kortweg 5 methoden )
De belastingdienst gebruikt slechts 1 methode wat tot foute conclusies
kan leiden en onterechte omkering van bewijslast.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.