Steun voor plan inzet ervaren rijinstructeurs als examinator

Het plan om ervaren rijinstructeurs tijdelijk rijexamens af te laten nemen lijkt een serieuze optie om de aanhoudende wachttijden te verkorten. Brancheorganisatie BOVAG Rijscholen kan op steun rekenen van FAM en VRB, terwijl ook voor het CBR ‘alle ideeën bespreekbaar zijn’. Genoeg rijinstructeurs lopen ondertussen ook warm om tijdelijk de rol van examinator op zich te nemen.

De reserveringstermijnen voor een praktijkexamen B blijven oplopen. Vorige week was deze op 33 (!) van de 53 examencentra hoger dan de maximaal gestelde zeven weken voor eerste examens. Het landelijk gemiddelde ligt op 7,6 weken voor eerste examens en 4,9 weken voor herexamens (maximaal 5 weken, overschrijding op 19 locaties). Extra werving van examinatoren moet de problemen oplossen, maar sollicitanten komen slechts mondjesmaat door de selectie heen. De inzet van ervaren krachten in het vak kan een concrete en snelle oplossing bieden.

Ervaren instructeurs

Het voorstel is afkomstig van Frank Hoornenborg, voorzitter van BOVAG Rijscholen en eigenaar van Bruinsma Verkeersopleidingen. Hij ziet dat het CBR alle zeilen bij zet om de termijnen te beperken. “Maar het blijkt nog steeds niet genoeg. Daarom kan ook geworven worden onder zeer ervaren instructeurs, die er wellicht tijdelijk oren naar hebben om te examineren tegen een aantrekkelijke vergoeding en vanzelfsprekend buiten de eigen kring.”

Hoornenborg stelt dat ervaren en betrouwbare krachten voor het oprapen liggen. FAM-voorzitter Ruud Rutten is het daar mee eens. “Er zijn voldoende rijinstructeurs met 15 jaar ervaring en meer en een enorm pak bagage als het gaat om rijinstructie. Wanneer zij zich in een paar dagen de methodiek eigen maken die het CBR hanteert, kunnen ze zo aan de slag.”

Rutten vindt het dus absoluut een optie die besproken kan worden. “Belangrijk is dus wel dat dit buiten de eigen kring gebeurt, anders krijg je gedoe met collega’s. Maar ik veeg het niet van tafel. Een extra optie kan zijn om onlangs gepensioneerde examinatoren te benaderen om een aantal maanden bij te springen.”

Voorstander

Ook VRB-voorzitter Peter van Neck zal zeker voorstander zijn van dit plan wanneer het op tafel komt te liggen. Hij weet alleen niet hoe het CBR hier tegenaan kijkt. “Rijinstructeurs kunnen uiteraard uitstekend leerlingen inschatten en rijvaardigheid bijbrengen, maar het vak van examinator ligt hier nog vrij ver vanaf. Ik denk dat je dat antwoord krijgt van vooral de mensen die de werving van examinatoren doen bij het CBR.”

Maar het CBR staat in eerste instantie niet afwijzend tegen een dergelijk voorstel. “Wat ons betreft zijn alle ideeën bespreekbaar als het bijdraagt aan de verkeersveiligheid”, verklaart woordvoerder Nathalie Dingeldein namens het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. “We doen dat graag in het komende overleg met de VRB, FAM en Bovag.”

Dit overleg staat echter pas over luttele maanden gepland, en daarmee worden dus alsnog de problemen op korte termijn niet opgelost. “Mogelijk moeten we hiervoor een extra overleg inplannen”, aldus Van Neck.

Rijinstructeurs positief

Op Facebook reageerden rijinstructeurs grotendeels positief op het voorstel van Hoornenborg. Zo zegt Ria Nowee – de Vries van autorijschool Ria de Vries: “Ik ben sinds kort gestopt, 22 jaar rijles gegeven, dus ze mogen mij bellen hoor, ik heb de ervaring én alle tijd.” Zo ook Gerda Lubbers, eigenaar van Verkeersschool Safe2Go: “Ik heb ook nog wel vrije uurtjes, ben bereid voor een intake-gesprek.”

Er zijn ook tegenstanders, zoals Henk de Vries van de gelijknamige rijschool uit Sneek. “Zeer slecht voorstel. Kan alleen maar komen van mensen die het verschil niet weten of kennen tussen opleiden en examineren. CBR moet verder vooruit kijken en alternatieve werkzaamheden zoeken voor examinatoren op momenten dat er een overschot aan examinatoren is. Vraag en aanbod gaan gewoon niet gelijk op.”

Lars Verpalen

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

10 reacties op “Steun voor plan inzet ervaren rijinstructeurs als examinator”

Rij School|16.06.16|12:20

Heel slecht plan!! Zodra instructeurs de methodiek van het CBR weten gaan ze deze toepassen op hun eigen leerlingen. Daarnaast zal het heel snel bekend zijn welke instructeur(s) lid zijn van een branchevereniging, en ligt belangenverstrengeling op de loer! Hoe weet je dat dat instructeurs A lid van vereniging A collega B van diezelfde vereniging niet helpt? Het volgende Undercover / RTLnieuws item zit eraan te komen! Weden dat dan alle branchevertegenwoordiger weer moord en brand schreeuwen!

Willy Davina|16.06.16|13:07

Ik zou me zeker aanmelden als tijdelijk examinator belangen verstrengeling onzin zie het positief in het gaat hier om de leerlingen en niet wat men van een collega vindt
Ik doe mee. Zie het positief in kom je een stuk verder mee.

Leo Westphal|16.06.16|18:08

CBR is een onafhankelijk orgaan, laten we dat vooral zou houden.
Het is niet aan de branche om dit op te lossen ook al is dat goed bedoelt.

Jan van Steenbergen|16.06.16|22:11

Dit is geen goed idee. Wie bepaalt welke instructeurs hier voor in aanmerking komen. Er is geen instructeur die zomaar de maatstaven en richtlijnen van het CBR kan hanteren. En dan heb je nog het route leren kennen. En daarna: hoe gaat het dan met de onderlinge verhoudingen. Beter CBR pensionado,s gebruiken. Examinatoren niet te lang achter elkaar op vakantie zoals enkele jaren terug.

Fokke Hoekstra|16.06.16|22:53

FUNDAMENTEEL FOUT PLAN !!
Dit werkt onherroepelijk concurrentievervalsing in de hand!
Iedere (slimme) instructeur/opleider, die op deze manier wordt ingezet, gaat zich op social media (Facebook, Twitter, etc.) en op de eigen website benoemen als ‘Interim Examinator CBR’!
Dit ondanks dat de interim-functie buiten de eigen kring werd vervuld.
Een kandidaat-leerling leest toch enkel kernwoorden.
Dit kunnen de BOVAG en VRB als branchevertegenwoordigers toch niet willen?
FOUT PLAN DUS !!

Fokke Hoekstra|16.06.16|22:54

FUNDAMENTEEL FOUT PLAN!!
Daarnaast ontstaat er ook nog zoiets als ‘social protection’.
Anonimiteit van de interim examinator kan niet worden gegarandeerd!
Wederzijdse neutraliteit en onafhankelijkheid is tijdens een rijexamen essentieel.
Het is redelijk om aan te nemen dat een opleider/instructeur die als ínterim examinator buiten zijn eigen kringgebied is ingezet, wellicht binnen de eigen kring door échte CBR-examinatoren wordt (h)erkend. Hierdoor verdwijnt neutraliteit en onafhankelijkheid!

Fokke Hoekstra|16.06.16|23:53

FUNDAMENTEEL FOUT PLAN !!
In het artikel wordt gesteld dat je in enkele dagen en tegen aantrekkelijke vergoedingen kunt worden omgevormd tot Examinator CBR.
(Zo te lezen een aantrekkelijk en makkelijk bereikbaar baantje…! Of ligt het toch iets genuanceerder?)
Ik vraag me af wat de politiek, het ministerie en de echte CBR-examinatoren van dit soort opmerkingen vinden…

Frank Eggermont|17.06.16|08:07

Al ruim 20 jaar neemt het CBR instructeurs aan als examinator. Van de huidige examinatoren zijn er veel actief geweest als instructeur. De opleiding van deze instructeurs duurt niet korter dan de opleiding van kandidaten die niet uit de rijschoolbranche komen. Ik sluit met aan bij de door Fokke Hoekstra genoemde bezwaren tegen dit onverstandige plan. En ik zeg dit met veel ervaring in met honderden instructeurs gevoerde sollicitatiegesprekken (waarvan er veel nu examinator zijn)

Henk de Vries|19.06.16|11:16

Grappig dat Verkeerspro stelt dat branche positief is en ik hier alleen maar negatieve berichten vind. Het is een slecht voorstel. Het werk van examinator wordt hiermee zwaar onderschat. Er moet een gedegen opleiding eerst plaats vinden. Die kan in dezelfde tijd beter gegeven worden aan nieuwe blijvende examinatoren. Het probleem van het CBR is dat het CBR een nagenoeg constante afnamecapaciteit heeft over het jaar gezien en de behoefte vanuit de branche niet gelijk over het jaar verdeeld is.

Henk de Vries|19.06.16|11:24

Het is een fundamenteel foute suggestie om instructeurs in te zetten om tijdelijk examens af te nemen. De indruk wordt gewekt dat je dat ‘zomaar even doet’. ‘Een goede instructeur kan dat’. Voordat je dit kunt dient er een gedegen opleiding aan vooraf te gaan. Alleen al de CBR norm leren toepassen is voor een goede opleider lastig. De norm moet vaak voor instructeurs flink bijgesteld worden. Slecht voorstel en ik zie dat alle reflectanten het met me eens zijn. Blijf onafhankelijk en objectief.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Steun voor plan inzet ervaren rijinstructeurs als examinator | RijschoolPro

Steun voor plan inzet ervaren rijinstructeurs als examinator

Het plan om ervaren rijinstructeurs tijdelijk rijexamens af te laten nemen lijkt een serieuze optie om de aanhoudende wachttijden te verkorten. Brancheorganisatie BOVAG Rijscholen kan op steun rekenen van FAM en VRB, terwijl ook voor het CBR ‘alle ideeën bespreekbaar zijn’. Genoeg rijinstructeurs lopen ondertussen ook warm om tijdelijk de rol van examinator op zich te nemen.

De reserveringstermijnen voor een praktijkexamen B blijven oplopen. Vorige week was deze op 33 (!) van de 53 examencentra hoger dan de maximaal gestelde zeven weken voor eerste examens. Het landelijk gemiddelde ligt op 7,6 weken voor eerste examens en 4,9 weken voor herexamens (maximaal 5 weken, overschrijding op 19 locaties). Extra werving van examinatoren moet de problemen oplossen, maar sollicitanten komen slechts mondjesmaat door de selectie heen. De inzet van ervaren krachten in het vak kan een concrete en snelle oplossing bieden.

Ervaren instructeurs

Het voorstel is afkomstig van Frank Hoornenborg, voorzitter van BOVAG Rijscholen en eigenaar van Bruinsma Verkeersopleidingen. Hij ziet dat het CBR alle zeilen bij zet om de termijnen te beperken. “Maar het blijkt nog steeds niet genoeg. Daarom kan ook geworven worden onder zeer ervaren instructeurs, die er wellicht tijdelijk oren naar hebben om te examineren tegen een aantrekkelijke vergoeding en vanzelfsprekend buiten de eigen kring.”

Hoornenborg stelt dat ervaren en betrouwbare krachten voor het oprapen liggen. FAM-voorzitter Ruud Rutten is het daar mee eens. “Er zijn voldoende rijinstructeurs met 15 jaar ervaring en meer en een enorm pak bagage als het gaat om rijinstructie. Wanneer zij zich in een paar dagen de methodiek eigen maken die het CBR hanteert, kunnen ze zo aan de slag.”

Rutten vindt het dus absoluut een optie die besproken kan worden. “Belangrijk is dus wel dat dit buiten de eigen kring gebeurt, anders krijg je gedoe met collega’s. Maar ik veeg het niet van tafel. Een extra optie kan zijn om onlangs gepensioneerde examinatoren te benaderen om een aantal maanden bij te springen.”

Voorstander

Ook VRB-voorzitter Peter van Neck zal zeker voorstander zijn van dit plan wanneer het op tafel komt te liggen. Hij weet alleen niet hoe het CBR hier tegenaan kijkt. “Rijinstructeurs kunnen uiteraard uitstekend leerlingen inschatten en rijvaardigheid bijbrengen, maar het vak van examinator ligt hier nog vrij ver vanaf. Ik denk dat je dat antwoord krijgt van vooral de mensen die de werving van examinatoren doen bij het CBR.”

Maar het CBR staat in eerste instantie niet afwijzend tegen een dergelijk voorstel. “Wat ons betreft zijn alle ideeën bespreekbaar als het bijdraagt aan de verkeersveiligheid”, verklaart woordvoerder Nathalie Dingeldein namens het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. “We doen dat graag in het komende overleg met de VRB, FAM en Bovag.”

Dit overleg staat echter pas over luttele maanden gepland, en daarmee worden dus alsnog de problemen op korte termijn niet opgelost. “Mogelijk moeten we hiervoor een extra overleg inplannen”, aldus Van Neck.

Rijinstructeurs positief

Op Facebook reageerden rijinstructeurs grotendeels positief op het voorstel van Hoornenborg. Zo zegt Ria Nowee – de Vries van autorijschool Ria de Vries: “Ik ben sinds kort gestopt, 22 jaar rijles gegeven, dus ze mogen mij bellen hoor, ik heb de ervaring én alle tijd.” Zo ook Gerda Lubbers, eigenaar van Verkeersschool Safe2Go: “Ik heb ook nog wel vrije uurtjes, ben bereid voor een intake-gesprek.”

Er zijn ook tegenstanders, zoals Henk de Vries van de gelijknamige rijschool uit Sneek. “Zeer slecht voorstel. Kan alleen maar komen van mensen die het verschil niet weten of kennen tussen opleiden en examineren. CBR moet verder vooruit kijken en alternatieve werkzaamheden zoeken voor examinatoren op momenten dat er een overschot aan examinatoren is. Vraag en aanbod gaan gewoon niet gelijk op.”

Lars Verpalen

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

10 reacties op “Steun voor plan inzet ervaren rijinstructeurs als examinator”

Rij School|16.06.16|12:20

Heel slecht plan!! Zodra instructeurs de methodiek van het CBR weten gaan ze deze toepassen op hun eigen leerlingen. Daarnaast zal het heel snel bekend zijn welke instructeur(s) lid zijn van een branchevereniging, en ligt belangenverstrengeling op de loer! Hoe weet je dat dat instructeurs A lid van vereniging A collega B van diezelfde vereniging niet helpt? Het volgende Undercover / RTLnieuws item zit eraan te komen! Weden dat dan alle branchevertegenwoordiger weer moord en brand schreeuwen!

Willy Davina|16.06.16|13:07

Ik zou me zeker aanmelden als tijdelijk examinator belangen verstrengeling onzin zie het positief in het gaat hier om de leerlingen en niet wat men van een collega vindt
Ik doe mee. Zie het positief in kom je een stuk verder mee.

Leo Westphal|16.06.16|18:08

CBR is een onafhankelijk orgaan, laten we dat vooral zou houden.
Het is niet aan de branche om dit op te lossen ook al is dat goed bedoelt.

Jan van Steenbergen|16.06.16|22:11

Dit is geen goed idee. Wie bepaalt welke instructeurs hier voor in aanmerking komen. Er is geen instructeur die zomaar de maatstaven en richtlijnen van het CBR kan hanteren. En dan heb je nog het route leren kennen. En daarna: hoe gaat het dan met de onderlinge verhoudingen. Beter CBR pensionado,s gebruiken. Examinatoren niet te lang achter elkaar op vakantie zoals enkele jaren terug.

Fokke Hoekstra|16.06.16|22:53

FUNDAMENTEEL FOUT PLAN !!
Dit werkt onherroepelijk concurrentievervalsing in de hand!
Iedere (slimme) instructeur/opleider, die op deze manier wordt ingezet, gaat zich op social media (Facebook, Twitter, etc.) en op de eigen website benoemen als ‘Interim Examinator CBR’!
Dit ondanks dat de interim-functie buiten de eigen kring werd vervuld.
Een kandidaat-leerling leest toch enkel kernwoorden.
Dit kunnen de BOVAG en VRB als branchevertegenwoordigers toch niet willen?
FOUT PLAN DUS !!

Fokke Hoekstra|16.06.16|22:54

FUNDAMENTEEL FOUT PLAN!!
Daarnaast ontstaat er ook nog zoiets als ‘social protection’.
Anonimiteit van de interim examinator kan niet worden gegarandeerd!
Wederzijdse neutraliteit en onafhankelijkheid is tijdens een rijexamen essentieel.
Het is redelijk om aan te nemen dat een opleider/instructeur die als ínterim examinator buiten zijn eigen kringgebied is ingezet, wellicht binnen de eigen kring door échte CBR-examinatoren wordt (h)erkend. Hierdoor verdwijnt neutraliteit en onafhankelijkheid!

Fokke Hoekstra|16.06.16|23:53

FUNDAMENTEEL FOUT PLAN !!
In het artikel wordt gesteld dat je in enkele dagen en tegen aantrekkelijke vergoedingen kunt worden omgevormd tot Examinator CBR.
(Zo te lezen een aantrekkelijk en makkelijk bereikbaar baantje…! Of ligt het toch iets genuanceerder?)
Ik vraag me af wat de politiek, het ministerie en de echte CBR-examinatoren van dit soort opmerkingen vinden…

Frank Eggermont|17.06.16|08:07

Al ruim 20 jaar neemt het CBR instructeurs aan als examinator. Van de huidige examinatoren zijn er veel actief geweest als instructeur. De opleiding van deze instructeurs duurt niet korter dan de opleiding van kandidaten die niet uit de rijschoolbranche komen. Ik sluit met aan bij de door Fokke Hoekstra genoemde bezwaren tegen dit onverstandige plan. En ik zeg dit met veel ervaring in met honderden instructeurs gevoerde sollicitatiegesprekken (waarvan er veel nu examinator zijn)

Henk de Vries|19.06.16|11:16

Grappig dat Verkeerspro stelt dat branche positief is en ik hier alleen maar negatieve berichten vind. Het is een slecht voorstel. Het werk van examinator wordt hiermee zwaar onderschat. Er moet een gedegen opleiding eerst plaats vinden. Die kan in dezelfde tijd beter gegeven worden aan nieuwe blijvende examinatoren. Het probleem van het CBR is dat het CBR een nagenoeg constante afnamecapaciteit heeft over het jaar gezien en de behoefte vanuit de branche niet gelijk over het jaar verdeeld is.

Henk de Vries|19.06.16|11:24

Het is een fundamenteel foute suggestie om instructeurs in te zetten om tijdelijk examens af te nemen. De indruk wordt gewekt dat je dat ‘zomaar even doet’. ‘Een goede instructeur kan dat’. Voordat je dit kunt dient er een gedegen opleiding aan vooraf te gaan. Alleen al de CBR norm leren toepassen is voor een goede opleider lastig. De norm moet vaak voor instructeurs flink bijgesteld worden. Slecht voorstel en ik zie dat alle reflectanten het met me eens zijn. Blijf onafhankelijk en objectief.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.