verkeer, bebouwde kom, verkeersveiligheid, fietsers

Jonge automobilisten ergeren zich aan fietsers zonder licht

verkeer, bebouwde kom, verkeersveiligheid, fietsers

Jonge automobilisten hebben grote moeite met fietsers die zonder verlichting rijden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van TNS NIPO. Van de jonge automobilisten vindt 87 procent het onverantwoord dat fietsers zonder licht rijden. Toch rijdt 4 op de 10 jonge automobilisten zelf ook wel eens op een fiets zonder licht.

TNS NIPO hield een onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu onder 1.578 jongeren tussen de 18 tot 30 jaar oud. Daarvan hebben 1.069 personen een rijbewijs. Ze onderzochten of jongeren die in het bezit zijn van een rijbewijs beter omgaan met fietsverlichting dan leeftijdsgenoten zonder rijbewijs.

Ergernis

Jonge automobilisten voeren altijd verlichting in het donker en zijn zich ervan bewust dat zichtbaarheid in het verkeer van levensbelang is, blijkt uit onderzoek. Van de jonge automobilisten vindt 87 procent van de gevallen het onverantwoord dat fietsers zonder licht rijden, 82 procent vindt het ‘erg’ en 76 procent ergert zich er flink aan. Toch rijdt 4 op de 10 jonge automobilisten zelf wel eens op een fiets zonder licht. Hun gedrag verandert dus op het moment dat ze het stuur van de auto verruilen voor het stuur van hun fiets.

Campagne

Goede fietsverlichting moet voor fietsers net zo vanzelfsprekend worden als voor automobilisten. Dat is de boodschap van Veilig Verkeer Nederland, TeamAlert, de Fietsersbond en de ANWB. Samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu willen ze dit probleem aanpakken door middel van een campagne die deze week is gelanceerd. Hierbij hebben ze een waarschuwingsbord onthuld speciaal voor fietsers: ontsteek je lichten. De afdelingen van Veilig verkeer Nederland controleren de komende weken in het hele land zo’n 75.000 fietsers op verlichting.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “Jonge automobilisten ergeren zich aan fietsers zonder licht”

Amptenaar|19.10.16|21:07

Wel heel bijzonder deze uitkomst. Dus als ik automobilist ben, erger ik mij aan fietser zonder licht en als ik fietser ben erger ik mij aan automobilisten die mij niet zien omdat ik geen licht heb.
De eindconclusie is dus dat er onverantwoordelijk wordt bewogen in het verkeer door de jongeren. Misser in de opleiding voor het rijbewijs.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.