Minister, Melanie Schultz van Haegen, Infrastructuur en Milieu

Minister aan de slag met suggesties uit startdocument

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu gaat de komende maanden aan de slag met een aantal van de maatregelen uit het startdocument dat door de drie brancheverenigingen VRB, FAM en BOVAG is aangeboden. Een van deze punten is het toevoegen van een foto op de WRM-pas en het invoeren van de verplichte VOG (Verklaring omtrent het Gedrag). Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

“Ik ben in overleg met de betrokken partijen, zoals het IBKI, de RDW, het ministerie van VenJ en de Autoriteit Persoonsgegevens of en hoe deze maatregelen ingevoerd kunnen worden”, schrijft de minister. “Naar verwachting zal dit op wetsniveau geregeld moeten worden en zal een nota van wijziging van de WRM noodzakelijk zijn.”

Het toevoegen van een pasfoto aan het WRM-bevoegdheidscertificaat brengt zware eisen op het gebied van informatiebeveiliging met zich mee omdat het certificaat hiermee gelijkgesteld wordt aan een identificatiedocument.

Opleiding en examinering

Verder geeft de minister aan dat de overige aanbevelingen uit het startdocument nader bekeken worden. “De rijschoolbranche geeft verder tal van suggesties om het traject voor de opleiding en de examinering van de rijinstructeurs te verbeteren, zowel via maatregelen bij het IBKI als bij het CBR. Het betreft hier overigens een combinatie van ‘lichte’ maatregelen, die zonder verandering van regelgeving binnen het bestaande stelsel kunnen worden genomen, en meer ingrijpende maatregelen voor de langere termijn die een herziening van de WRM met zich mee brengen.”

Daarnaast onderzoekt de minister samen met het Ministerie van Economische Zaken wat het mogelijke effect is voor de rijschoolbranche van de begin dit jaar opgestelde Nederlandse Franchise Code. Verder acht de minister het van ‘groot belang’ dat consumenten vooraf goed worden geïnformeerd over de keuze van een rijschool. “De brancheverengingen hebben toegezegd om zich hiervoor te zullen inspannen. Hiernaast wordt met het CBR bezien hoe de informatie op de CBR-website kan worden verbeterd.”

‘Verschrikkelijk blij’

De BOVAG, FAM en VRB hebben afgelopen zomer gezamenlijk een startdocument gestuurd naar de Tweede Kamer met aanbevelingen om de kwaliteit van de rijschoolbranche te verbeteren. De Tweede Kamer vroeg vervolgens om de punten scherper te stellen en de hoofdlijnen aan te geven. FAM en VRB hebben inmiddels samen een tweede versie gestuurd, BOVAG komt nog met een eigen document.

“We zijn hier verschrikkelijk blij mee”, reageert FAM-directeur Ruud Rutten na het lezen van de brief van de minister. “Zo ver zijn we nog nooit gekomen. We hebben hier hard voor geknokt en veel tijd in gestoken. Voorheen zei de minister steeds dat de branche de problemen zelf maar moest oppakken.”

Frank Hoornenborg, voorzitter BOVAG Rijscholen: “We zijn verheugd dat er in Den Haag nu een gewillig oor lijkt te zijn voor de problemen én de aangedragen oplossingen vanuit de branche. Dat is de eerste winst. We gaan er vanuit dat de minister nu doorpakt en de juiste maatregelen treft zodat de branche weer gezond wordt en leerlingen beter beschermd zijn.”

Lees ook:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

3 reacties op “Minister aan de slag met suggesties uit startdocument”

Anjo Joostens|25.10.16|20:46

Ik ben hier niet om reclame te maken. Maar de problemen zijn hiermee niet mee opgelost. Eerlijk waar niet, Meestal doe je eerst onderzoek, om erachter te komen, dat feiten beter zijn dan te denken hoe het daadwerkelijk, beeldvormmatig eruit ziet. Het maakt daarbij niet uiit, wat je bereikt hebt, maar dat je “bereikt” wat je nodig bent, om de belangen waar te maken. Belangen, waar onderzoek aan vooraf zou moeten gaan, pakken vaak anders uit.

Youran van Ark|26.10.16|14:46

^Zo veel woorden en dan nog niks zeggen. Gaap

Bert van den Hoorn|27.10.16|17:47

De maatregelen zullen zoals gewoonlijk bestaan uit het verhogen van de kosten, verbetering van de resultaten zullen we ook hier weer niet zien.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Minister aan de slag met suggesties uit startdocument | RijschoolPro
Minister, Melanie Schultz van Haegen, Infrastructuur en Milieu

Minister aan de slag met suggesties uit startdocument

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu gaat de komende maanden aan de slag met een aantal van de maatregelen uit het startdocument dat door de drie brancheverenigingen VRB, FAM en BOVAG is aangeboden. Een van deze punten is het toevoegen van een foto op de WRM-pas en het invoeren van de verplichte VOG (Verklaring omtrent het Gedrag). Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

“Ik ben in overleg met de betrokken partijen, zoals het IBKI, de RDW, het ministerie van VenJ en de Autoriteit Persoonsgegevens of en hoe deze maatregelen ingevoerd kunnen worden”, schrijft de minister. “Naar verwachting zal dit op wetsniveau geregeld moeten worden en zal een nota van wijziging van de WRM noodzakelijk zijn.”

Het toevoegen van een pasfoto aan het WRM-bevoegdheidscertificaat brengt zware eisen op het gebied van informatiebeveiliging met zich mee omdat het certificaat hiermee gelijkgesteld wordt aan een identificatiedocument.

Opleiding en examinering

Verder geeft de minister aan dat de overige aanbevelingen uit het startdocument nader bekeken worden. “De rijschoolbranche geeft verder tal van suggesties om het traject voor de opleiding en de examinering van de rijinstructeurs te verbeteren, zowel via maatregelen bij het IBKI als bij het CBR. Het betreft hier overigens een combinatie van ‘lichte’ maatregelen, die zonder verandering van regelgeving binnen het bestaande stelsel kunnen worden genomen, en meer ingrijpende maatregelen voor de langere termijn die een herziening van de WRM met zich mee brengen.”

Daarnaast onderzoekt de minister samen met het Ministerie van Economische Zaken wat het mogelijke effect is voor de rijschoolbranche van de begin dit jaar opgestelde Nederlandse Franchise Code. Verder acht de minister het van ‘groot belang’ dat consumenten vooraf goed worden geïnformeerd over de keuze van een rijschool. “De brancheverengingen hebben toegezegd om zich hiervoor te zullen inspannen. Hiernaast wordt met het CBR bezien hoe de informatie op de CBR-website kan worden verbeterd.”

‘Verschrikkelijk blij’

De BOVAG, FAM en VRB hebben afgelopen zomer gezamenlijk een startdocument gestuurd naar de Tweede Kamer met aanbevelingen om de kwaliteit van de rijschoolbranche te verbeteren. De Tweede Kamer vroeg vervolgens om de punten scherper te stellen en de hoofdlijnen aan te geven. FAM en VRB hebben inmiddels samen een tweede versie gestuurd, BOVAG komt nog met een eigen document.

“We zijn hier verschrikkelijk blij mee”, reageert FAM-directeur Ruud Rutten na het lezen van de brief van de minister. “Zo ver zijn we nog nooit gekomen. We hebben hier hard voor geknokt en veel tijd in gestoken. Voorheen zei de minister steeds dat de branche de problemen zelf maar moest oppakken.”

Frank Hoornenborg, voorzitter BOVAG Rijscholen: “We zijn verheugd dat er in Den Haag nu een gewillig oor lijkt te zijn voor de problemen én de aangedragen oplossingen vanuit de branche. Dat is de eerste winst. We gaan er vanuit dat de minister nu doorpakt en de juiste maatregelen treft zodat de branche weer gezond wordt en leerlingen beter beschermd zijn.”

Lees ook:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

3 reacties op “Minister aan de slag met suggesties uit startdocument”

Anjo Joostens|25.10.16|20:46

Ik ben hier niet om reclame te maken. Maar de problemen zijn hiermee niet mee opgelost. Eerlijk waar niet, Meestal doe je eerst onderzoek, om erachter te komen, dat feiten beter zijn dan te denken hoe het daadwerkelijk, beeldvormmatig eruit ziet. Het maakt daarbij niet uiit, wat je bereikt hebt, maar dat je “bereikt” wat je nodig bent, om de belangen waar te maken. Belangen, waar onderzoek aan vooraf zou moeten gaan, pakken vaak anders uit.

Youran van Ark|26.10.16|14:46

^Zo veel woorden en dan nog niks zeggen. Gaap

Bert van den Hoorn|27.10.16|17:47

De maatregelen zullen zoals gewoonlijk bestaan uit het verhogen van de kosten, verbetering van de resultaten zullen we ook hier weer niet zien.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.