Huisartsenpost

Huisartsenpost moet kleur voertuigen aanpassen

Foto voor eenmalig gebruik

Ineen, de organisatie van huisartsenposten, moet binnen vijf jaar de kleuren van de voertuigen aanpassen. De wagens die voor spoedritten worden gebruikt hebben dezelfde kleuren als een ambulance en dat mag niet, laat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) weten. Ook de auto’s voor orgaantransport maken oneigenlijk gebruik van de zogeheten striping voor openbare orde en veiligheid (OOV).

Momenteel hebben de voertuigen, net als ambulances, een opvallende gele kleur met rode en blauwe strepen. De rode strepen van de wagens bij huisartsenposten en teams voor orgaantransplantatie moeten vervangen worden door gele reflecterende banen, laat de minister weten. “De OOV-striping is voorbehouden aan een aantal met naam genoemde hulpverleningsdiensten dat een dringende taak heeft. Voor het publiek moet te allen tijde duidelijk zijn wanneer het om dergelijke voertuigen gaat.”

Gevaarlijk

Hubert Andela van Koninklijk Nederlands Vervoer gaf eerder al aan te vrezen voor de verschillende vormgeving van voorrangsvoertuigen. In een uitzending van EditieNL zegt hij: “Op dit moment is het duidelijk. Iets wat een ambulancekleur heeft, mag met spoed rijden met zwaailicht en sirene. Dat is herkenbaar voor weggebruikers. Het wordt alleen maar gevaarlijker als ze een andere kleur krijgen.”

Kamerlid Hanke Bruins Slot van het CDA stelde naar aanleiding van de uitzending schriftelijke vragen aan de ministers Edith Schippers en Ard van der Steur. Ze vroeg de ministers in gesprek te gaan met de betrokken zorgvervoerders. Dat is minister Schippers dus niet van plan.

Toegestane voertuigen

Er zijn zeven gebruikers van de OOV-striping: de politie, brandweer, diensten voor spoedeisende medische hulpverlening, Koninklijke Marechaussee, Defensie, de reddingsbrigade en de veiligheidsregio’s. De auteursrechten en merkenrechten van de OOV-striping zijn vastgelegd en eigendom van de Staat.

De voertuigen die vallen onder OOV, zijn uitgevoerd in verschillende kleuren, maar altijd in eenzelfde striping volgens de vastgestelde richtlijnen. Het Instituut Fysieke Veiligheid voert de handhaving uit rond het gebruik van de striping. De auto’s van de huisartsenpost en orgaantransplantatie vallen onder de ‘secundaire variant’.

Lees ook: ‘Kleur voertuigen huisartsenpost veranderen is gevaarlijk’ 

Wil je ook de nieuwsbrief van VerkeersPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

7 reacties op “Huisartsenpost moet kleur voertuigen aanpassen”

Richard van Heukelum|16.12.16|10:33

Vreemd verhaal, ook de huisartsenambulances rijden spoedritten met optische en geluidssignalen, en daarom dus is de eenheid in kleuren juist belangrijk. Verschil is dat er geen patiënten vervoerd worden, maar verder beschikken de huisartsenambu’s gewoon ook over levensreddend materieel een mobiel medisch assistent (de ambu chauffeur) en een arts in plaats van verpleegkundige.

Geoffrey Eleveld|18.12.16|02:52

Nederland regel land als iets werkt moet je het veranderen want stel je voor dat dingen bij iedereen duidelijk zijn als je nu een gewoon deze twee diensten als nooddiensten betiteld zijn ze over al van af maar monster schippers blinkt toch al niet uit in helder denken

Jack Troost|19.12.16|10:21

Vanaf het moment dat de kleur en striping werden vastgelegd voor de ambulancezorg, buitelen de instituties over elkaar heen om als lookalikes met spoed de straat op te mogen. Nota bene met de tekst ambulance en met onderschrift van de instantie die het voertuig gebruikt.
Hoezo duidelijk?
En wat als je bijvoorbeeld een huisarts met spoed besteld en er komt een ambulance voorrijden?
Dat er een rekening op de mat valt voor iets wat je niet gevraagd hebt?
Hoezo duidelijk?

Jan Heger|19.12.16|11:17

Frappante stelling. Ook de HAP auto’s mogen met spoed rijden op verzoek van de MKA. Op basis van de urgentiebepaling U0 of U1. En dan alleen met een ritnummer van de MKA. Dus in opdracht/ met toestemming van een OOV dienst.Dat de HAP het (straks misschien) niet mag, en orgaantransporten, terwijl de reddingsbrigades het wel mogen (ook in opdracht van een MKB op Politie) is inderdaad weer typisch Nederland. Er rijden ook HAP posten als First Responder op 112 spoedmeldingen voor de MKA.

Walter Arts|19.12.16|11:42

Een motorvoertuig wat optische en geluidssignalen voert is een voorrangsvoertuig, punt. Politie en aanverwanten rijden immers ook met onopvallende voertuigen die men voorrang dient te verlenen.
Om onduidelijkheden te voorkomen in wat mensen kunnen verwachten bij een acute hulpverlening snap ik dat het IFV stelt dat zij een andere kleurstelling en striping dienen te voeren.
Er wordt trouwens ook niet gesteld dat zij geen spoed meer mogen rijden, maar dat ze een andere kleur dienen aan te nemen.

Jan Heger|19.12.16|17:44

Op de site van het IFV m.b.t. de striping stelt dat op operationele voertuigen primaire striping zit. Op ondersteunende voertuigen secundaire striping . Nu de vraag of een HAP auto die voor U0 / U1 urgenties rijdt, of als First Responder een operationeel of ondersteunend voertuig genoemd kan worden.

Richard De Leeuw|29.09.21|12:16

Zolang de huisartsenpostauto,s met een blauw kenteken ( taxivervoer)
rondrijden lijkt het me duidelijk dat ze een aangepaste striping voeren.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Huisartsenpost moet kleur voertuigen aanpassen | RijschoolPro
Huisartsenpost

Huisartsenpost moet kleur voertuigen aanpassen

Foto voor eenmalig gebruik

Ineen, de organisatie van huisartsenposten, moet binnen vijf jaar de kleuren van de voertuigen aanpassen. De wagens die voor spoedritten worden gebruikt hebben dezelfde kleuren als een ambulance en dat mag niet, laat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) weten. Ook de auto’s voor orgaantransport maken oneigenlijk gebruik van de zogeheten striping voor openbare orde en veiligheid (OOV).

Momenteel hebben de voertuigen, net als ambulances, een opvallende gele kleur met rode en blauwe strepen. De rode strepen van de wagens bij huisartsenposten en teams voor orgaantransplantatie moeten vervangen worden door gele reflecterende banen, laat de minister weten. “De OOV-striping is voorbehouden aan een aantal met naam genoemde hulpverleningsdiensten dat een dringende taak heeft. Voor het publiek moet te allen tijde duidelijk zijn wanneer het om dergelijke voertuigen gaat.”

Gevaarlijk

Hubert Andela van Koninklijk Nederlands Vervoer gaf eerder al aan te vrezen voor de verschillende vormgeving van voorrangsvoertuigen. In een uitzending van EditieNL zegt hij: “Op dit moment is het duidelijk. Iets wat een ambulancekleur heeft, mag met spoed rijden met zwaailicht en sirene. Dat is herkenbaar voor weggebruikers. Het wordt alleen maar gevaarlijker als ze een andere kleur krijgen.”

Kamerlid Hanke Bruins Slot van het CDA stelde naar aanleiding van de uitzending schriftelijke vragen aan de ministers Edith Schippers en Ard van der Steur. Ze vroeg de ministers in gesprek te gaan met de betrokken zorgvervoerders. Dat is minister Schippers dus niet van plan.

Toegestane voertuigen

Er zijn zeven gebruikers van de OOV-striping: de politie, brandweer, diensten voor spoedeisende medische hulpverlening, Koninklijke Marechaussee, Defensie, de reddingsbrigade en de veiligheidsregio’s. De auteursrechten en merkenrechten van de OOV-striping zijn vastgelegd en eigendom van de Staat.

De voertuigen die vallen onder OOV, zijn uitgevoerd in verschillende kleuren, maar altijd in eenzelfde striping volgens de vastgestelde richtlijnen. Het Instituut Fysieke Veiligheid voert de handhaving uit rond het gebruik van de striping. De auto’s van de huisartsenpost en orgaantransplantatie vallen onder de ‘secundaire variant’.

Lees ook: ‘Kleur voertuigen huisartsenpost veranderen is gevaarlijk’ 

Wil je ook de nieuwsbrief van VerkeersPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

7 reacties op “Huisartsenpost moet kleur voertuigen aanpassen”

Richard van Heukelum|16.12.16|10:33

Vreemd verhaal, ook de huisartsenambulances rijden spoedritten met optische en geluidssignalen, en daarom dus is de eenheid in kleuren juist belangrijk. Verschil is dat er geen patiënten vervoerd worden, maar verder beschikken de huisartsenambu’s gewoon ook over levensreddend materieel een mobiel medisch assistent (de ambu chauffeur) en een arts in plaats van verpleegkundige.

Geoffrey Eleveld|18.12.16|02:52

Nederland regel land als iets werkt moet je het veranderen want stel je voor dat dingen bij iedereen duidelijk zijn als je nu een gewoon deze twee diensten als nooddiensten betiteld zijn ze over al van af maar monster schippers blinkt toch al niet uit in helder denken

Jack Troost|19.12.16|10:21

Vanaf het moment dat de kleur en striping werden vastgelegd voor de ambulancezorg, buitelen de instituties over elkaar heen om als lookalikes met spoed de straat op te mogen. Nota bene met de tekst ambulance en met onderschrift van de instantie die het voertuig gebruikt.
Hoezo duidelijk?
En wat als je bijvoorbeeld een huisarts met spoed besteld en er komt een ambulance voorrijden?
Dat er een rekening op de mat valt voor iets wat je niet gevraagd hebt?
Hoezo duidelijk?

Jan Heger|19.12.16|11:17

Frappante stelling. Ook de HAP auto’s mogen met spoed rijden op verzoek van de MKA. Op basis van de urgentiebepaling U0 of U1. En dan alleen met een ritnummer van de MKA. Dus in opdracht/ met toestemming van een OOV dienst.Dat de HAP het (straks misschien) niet mag, en orgaantransporten, terwijl de reddingsbrigades het wel mogen (ook in opdracht van een MKB op Politie) is inderdaad weer typisch Nederland. Er rijden ook HAP posten als First Responder op 112 spoedmeldingen voor de MKA.

Walter Arts|19.12.16|11:42

Een motorvoertuig wat optische en geluidssignalen voert is een voorrangsvoertuig, punt. Politie en aanverwanten rijden immers ook met onopvallende voertuigen die men voorrang dient te verlenen.
Om onduidelijkheden te voorkomen in wat mensen kunnen verwachten bij een acute hulpverlening snap ik dat het IFV stelt dat zij een andere kleurstelling en striping dienen te voeren.
Er wordt trouwens ook niet gesteld dat zij geen spoed meer mogen rijden, maar dat ze een andere kleur dienen aan te nemen.

Jan Heger|19.12.16|17:44

Op de site van het IFV m.b.t. de striping stelt dat op operationele voertuigen primaire striping zit. Op ondersteunende voertuigen secundaire striping . Nu de vraag of een HAP auto die voor U0 / U1 urgenties rijdt, of als First Responder een operationeel of ondersteunend voertuig genoemd kan worden.

Richard De Leeuw|29.09.21|12:16

Zolang de huisartsenpostauto,s met een blauw kenteken ( taxivervoer)
rondrijden lijkt het me duidelijk dat ze een aangepaste striping voeren.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.