Sleepvraag. foto: CBR

De sleepvraag komt eraan: wat gaat er veranderen?

Een deel van het theorie-examen voor auto, motor en bromfiets gaat vanaf 1 januari 2017 bestaan uit sleepvragen. Bij dit type vragen slepen kandidaten het antwoord naar een plaats in de afbeelding. Volgend jaar komen er nog meer nieuwe soorten vragen. 

Met het introduceren van de sleepvraag wil het CBR het theorie-examen prettiger maken voor kandidaten die moeite hebben met lezen. Bij de sleepvraag is namelijk minder tekst nodig. De andere vraagtypes, zoals de ja/nee-vraag, blijven uiteraard ook nog terugkomen in het examen. Ook de inhoud van het examen blijft onveranderd.

Experiment

Het CBR heeft de sleepvraag afgelopen zomer getest in Zwolle en Rijswijk met zevenhonderd kandidaten. De resultaten zijn vervolgens samens met wetenschappers geanalyseerd. “In de praktijk blijkt de sleepvraag goed te werken. De sleepvraag test nog beter of een kandidaat de stof beheerst”, laat het CBR weten.

Na afstemming met de brancheorganisaties koos het CBR voor een ingangsdatum van 1 januari 2017. Aanvankelijk stond de introductie gepland op 7 november, maar de brancheorganisaties gaven destijds aan meer voorbereidingstijd nodig te hebben.

Vernieuwing theorie-examen

De sleepvraag is onderdeel van de doorontwikkeling van het theorie-examen, die twee jaar geleden begon met het individuele afnamesysteem. Het doel van de doorontwikkeling is het nog beter testen van kandidaten op hun kennis en inzicht in het verkeer. Volgend jaar komen er nog meer nieuwe type vragen.

Onlangs publiceerde het CBR een nieuwe voorlichtingsvideo die uitleg geeft aan examenkandidaten over hoe het theorie-examen precies verloopt.

Lees ook: Introductie sleepvragen theorie-examen twee maanden later

Wil je ook de nieuwsbrief van VerkeersPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “De sleepvraag komt eraan: wat gaat er veranderen?”

John Soekhnandan|29.12.16|16:28

Mijn voorstel om de volgorde zelf te kunnen kiezen betreft de volgorde bij het theorie examen was niet mogelijk.Bijvoorbeeld eerst kennis vragen en daarna de gevaar herkenning vragen.
Technisch gezien niet zo’n grote aanpassing dan sleep vragen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

De sleepvraag komt eraan: wat gaat er veranderen? | RijschoolPro
Sleepvraag. foto: CBR

De sleepvraag komt eraan: wat gaat er veranderen?

Een deel van het theorie-examen voor auto, motor en bromfiets gaat vanaf 1 januari 2017 bestaan uit sleepvragen. Bij dit type vragen slepen kandidaten het antwoord naar een plaats in de afbeelding. Volgend jaar komen er nog meer nieuwe soorten vragen. 

Met het introduceren van de sleepvraag wil het CBR het theorie-examen prettiger maken voor kandidaten die moeite hebben met lezen. Bij de sleepvraag is namelijk minder tekst nodig. De andere vraagtypes, zoals de ja/nee-vraag, blijven uiteraard ook nog terugkomen in het examen. Ook de inhoud van het examen blijft onveranderd.

Experiment

Het CBR heeft de sleepvraag afgelopen zomer getest in Zwolle en Rijswijk met zevenhonderd kandidaten. De resultaten zijn vervolgens samens met wetenschappers geanalyseerd. “In de praktijk blijkt de sleepvraag goed te werken. De sleepvraag test nog beter of een kandidaat de stof beheerst”, laat het CBR weten.

Na afstemming met de brancheorganisaties koos het CBR voor een ingangsdatum van 1 januari 2017. Aanvankelijk stond de introductie gepland op 7 november, maar de brancheorganisaties gaven destijds aan meer voorbereidingstijd nodig te hebben.

Vernieuwing theorie-examen

De sleepvraag is onderdeel van de doorontwikkeling van het theorie-examen, die twee jaar geleden begon met het individuele afnamesysteem. Het doel van de doorontwikkeling is het nog beter testen van kandidaten op hun kennis en inzicht in het verkeer. Volgend jaar komen er nog meer nieuwe type vragen.

Onlangs publiceerde het CBR een nieuwe voorlichtingsvideo die uitleg geeft aan examenkandidaten over hoe het theorie-examen precies verloopt.

Lees ook: Introductie sleepvragen theorie-examen twee maanden later

Wil je ook de nieuwsbrief van VerkeersPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “De sleepvraag komt eraan: wat gaat er veranderen?”

John Soekhnandan|29.12.16|16:28

Mijn voorstel om de volgorde zelf te kunnen kiezen betreft de volgorde bij het theorie examen was niet mogelijk.Bijvoorbeeld eerst kennis vragen en daarna de gevaar herkenning vragen.
Technisch gezien niet zo’n grote aanpassing dan sleep vragen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.