rijles, rijtest, cbr,

Verzekeraars geven duidelijkheid over dekking bij medische rijtest

Foto voor eenmalig gebruik

Rijscholen die zijn verzekerd bij Bovemij kunnen rekenen op een dekking bij rijtesten van het CBR. Dat laat de verzekeraar desgevraagd weten. Deze week ontstond er verwarring nadat een groep rijschoolhouders opmerkte dat zij geen dekking van hun verzekeraar krijgen bij medische rijtesten. Ook Blaak Verzekeringen liet eerder deze week weten eventuele schade te dekken. Het onderzoek bij het CBR loopt nog.

Bovemij, een dochteronderneming van BOVAG, is een grote speler binnen de rijschoolbranche. “Het lesvoertuig is ook bij een rijtest gewoon verzekerd op de rijscholenpolis”, zegt een woordvoerder van Bovemij. “Of de leerling wel of geen rijbewijs heeft, doet niet ter zake.” Ook is een WRM-pas niet vereist: van belang is dat de deskundigen van het CBR de juiste kwalificaties hebben, laat zij weten. Wat niet te verzekeren is, is het motorrijtuig van de leerling. “Indien de leerling met het eigen voertuig wil lessen of een rijtest af wil leggen, zal de leerling deze zelf moeten verzekeren.”

Eerder deze week liet ook Stichting Rijscholen Belang weten dat de deelnemers die zijn verzekerd via Blaak Verzekeringen, kunnen rekenen op dekking bij schade. “Wij hopen met deze publicatie voldoende duidelijkheid te geven aan onze deelnemers”, aldus de stichting.

Geen WRM-pas

Jaarlijks worden zo’n 20.000 rijtesten afgelegd door personen met bepaalde gezondheidsproblemen of beperkingen. Met zo’n test kan het CBR kan beoordelen of de persoon op een veilige manier aan het verkeer kan deelnemen. De ‘deskundigen praktische rijgeschiktheid’ van het CBR die naast de bestuurder zitten, beschikken niet altijd over de bevoegdheidspas WRM. Op die manier zou bij medische testritten geen sprake zijn van rijden onder toezicht. Verschillende rijschoolhouders vrezen daarom dat ze moeten opdraaien voor letsel en schade wanneer er tijdens de rijtest iets gebeurt.

Kamerlid Eric Smaling van de SP heeft hierover inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. De partij vraagt om opheldering en is van mening dat wanneer iemand geen rijbewijs heeft, de rijtest altijd moet worden afgenomen door iemand met een geldige WRM-pas, zodat er wél sprake is van rijden onder toezicht.

CBR doet onderzoek

Het CBR doet momenteel onderzoek naar de verzekeringskwestie en kon donderdagochtend nog geen uitsluitsel geven. CBR-woordvoerder Nathalie Dingeldein liet eerder weten dat het CBR de rijscholen altijd vraagt om een verzekering af te sluiten voor examens, toetsen en rijtesten.

Ook de brancheorganisaties FAM en VRB zijn druk doende erachter te komen of er inderdaad geen dekking is en hoe dit dan opgelost kan worden. Peter van Neck, voorzitter van VRB, heeft tot op heden nog duidelijkheid over de dekking van Boelaars en Lambert, de verzekeraar waarmee de branchevereniging samenwerkt.

Lees ook: Rijschoolhouders niet verzekerd bij rijtest CBR: SP stelt Kamervragen

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Verzekeraars geven duidelijkheid over dekking bij medische rijtest | RijschoolPro
rijles, rijtest, cbr,

Verzekeraars geven duidelijkheid over dekking bij medische rijtest

Foto voor eenmalig gebruik

Rijscholen die zijn verzekerd bij Bovemij kunnen rekenen op een dekking bij rijtesten van het CBR. Dat laat de verzekeraar desgevraagd weten. Deze week ontstond er verwarring nadat een groep rijschoolhouders opmerkte dat zij geen dekking van hun verzekeraar krijgen bij medische rijtesten. Ook Blaak Verzekeringen liet eerder deze week weten eventuele schade te dekken. Het onderzoek bij het CBR loopt nog.

Bovemij, een dochteronderneming van BOVAG, is een grote speler binnen de rijschoolbranche. “Het lesvoertuig is ook bij een rijtest gewoon verzekerd op de rijscholenpolis”, zegt een woordvoerder van Bovemij. “Of de leerling wel of geen rijbewijs heeft, doet niet ter zake.” Ook is een WRM-pas niet vereist: van belang is dat de deskundigen van het CBR de juiste kwalificaties hebben, laat zij weten. Wat niet te verzekeren is, is het motorrijtuig van de leerling. “Indien de leerling met het eigen voertuig wil lessen of een rijtest af wil leggen, zal de leerling deze zelf moeten verzekeren.”

Eerder deze week liet ook Stichting Rijscholen Belang weten dat de deelnemers die zijn verzekerd via Blaak Verzekeringen, kunnen rekenen op dekking bij schade. “Wij hopen met deze publicatie voldoende duidelijkheid te geven aan onze deelnemers”, aldus de stichting.

Geen WRM-pas

Jaarlijks worden zo’n 20.000 rijtesten afgelegd door personen met bepaalde gezondheidsproblemen of beperkingen. Met zo’n test kan het CBR kan beoordelen of de persoon op een veilige manier aan het verkeer kan deelnemen. De ‘deskundigen praktische rijgeschiktheid’ van het CBR die naast de bestuurder zitten, beschikken niet altijd over de bevoegdheidspas WRM. Op die manier zou bij medische testritten geen sprake zijn van rijden onder toezicht. Verschillende rijschoolhouders vrezen daarom dat ze moeten opdraaien voor letsel en schade wanneer er tijdens de rijtest iets gebeurt.

Kamerlid Eric Smaling van de SP heeft hierover inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. De partij vraagt om opheldering en is van mening dat wanneer iemand geen rijbewijs heeft, de rijtest altijd moet worden afgenomen door iemand met een geldige WRM-pas, zodat er wél sprake is van rijden onder toezicht.

CBR doet onderzoek

Het CBR doet momenteel onderzoek naar de verzekeringskwestie en kon donderdagochtend nog geen uitsluitsel geven. CBR-woordvoerder Nathalie Dingeldein liet eerder weten dat het CBR de rijscholen altijd vraagt om een verzekering af te sluiten voor examens, toetsen en rijtesten.

Ook de brancheorganisaties FAM en VRB zijn druk doende erachter te komen of er inderdaad geen dekking is en hoe dit dan opgelost kan worden. Peter van Neck, voorzitter van VRB, heeft tot op heden nog duidelijkheid over de dekking van Boelaars en Lambert, de verzekeraar waarmee de branchevereniging samenwerkt.

Lees ook: Rijschoolhouders niet verzekerd bij rijtest CBR: SP stelt Kamervragen

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.