smartphone, appen,

Grote alcoholcontroles verdwijnen door sociale media

Door het gebruik van sociale media zijn grote alcoholcontroles minder effectief geworden. Bestuurders waarschuwen elkaar via Twitter en Facebook en weten op die manier de controles eenvoudig te ontwijken. Dat laat minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie weten. 

Het CDA stelde vragen aan de minister van Veiligheid en Justitie naar aanleiding van een interview met Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland (VVN) op BNR. Hij merkte op dat het aantal alcoholcontroles waar VVN bij betrokken is, flink afneemt.  “Wij merken dat uit de aansluiting bij onze campagneteams bij politiecontroles”, zegt Stomphorst. “Wij zien daar minder aandacht voor. Daar is iets aan de hand.” In 2015 lag het aantal grote alcoholcontroles op tweehonderd, terwijl dat er vorig jaar maar drieëntwintig waren.

Minder aandacht

Het CDA wilde weten hoe het zit met die forse terugloop van alcoholcontroles. Volgens minister Stef Blok, de opvolger van Ard van der Steur, is het probleem dat bestuurders elkaar waarschuwen via Twitter en Facebook. Er zijn zelfs websites, Twitteraccounts en Facebookpagina’s met complete overzichten van alcoholcontroles in Nederland. “Zo weten mogelijke overtreders de statische controles eenvoudig te ontwijken.”

Om deze reden legt de politie de nadruk tegenwoordig op individuele controles, waarbij de bestuurder ook getest wordt op alcohol. Deze controles worden volgens de minister niet altijd in het systeem geregistreerd, wat het lage aantal alcoholcontroles zou verklaren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.