Rijbewijs delen op social media is voer voor criminelen

Identiteitsfraude. Foto: Rijksoverheid

Het is onverstandig om een foto van je rijbewijs te delen op social media. Wie zijn rijbewijs verspreidt via internet, kan namelijk ten prooi vallen aan identiteitsfraude. Daarvoor waarschuwt ICT-jurist Matthias Dobbelaere. “Criminelen pikken je gegevens en maken valse rijbewijzen, of ze gebruiken je identiteit voor bijvoorbeeld het huren van een ruimte voor wietplantages.”

De jurist deed deze waarschuwing naar aanleiding van een ludiek bedoelde actie van de Belgische radiozender Studio Brussel. Luisteraars werden opgeroepen grappige foto’s op hun rijbewijzen te delen op sociale media. Onder de hashtag #rozevod deelden veel luisteraars een afbeelding van hun volledige rijbewijs, in plaats van alleen de pasfoto.

Criminelen

Daarop greep Dobbelaere in en waarschuwde de luisteraars voor de gevolgen van deze actie. “Een rijbewijsnummer, handtekening, geboorteplaats en geboortedatum: identiteitsdieven en fraudeurs zijn heel geïnteresseerd in dit soort gegevens. Met het delen van je rijbewijs geef je je gegevens op een gouden schaaltje aan Oost-Europese bendes, die graag rijbewijzen namaken voor vijf- of tienduizend euro”, vertelt hij tegen de radiozender. “En de politie gelooft je meestal niet.”

Criminelen stelen de gegevens en maken niet alleen valse rijbewijzen, maar kunnen je identiteit ook gebruiken voor bijvoorbeeld het bestellen van producten via internet, het aanvragen van een hypotheek of het afsluiten van huurcontracten. De politie heeft eerder ook jongeren gewaarschuwd niet hun rijbewijs te delen op social media nadat ze slagen voor hun rijexamen.

Lees ook: Tip politie: plaats net behaald rijbewijs niet op social media

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rijbewijs delen op social media is voer voor criminelen | RijschoolPro

Rijbewijs delen op social media is voer voor criminelen

Identiteitsfraude. Foto: Rijksoverheid

Het is onverstandig om een foto van je rijbewijs te delen op social media. Wie zijn rijbewijs verspreidt via internet, kan namelijk ten prooi vallen aan identiteitsfraude. Daarvoor waarschuwt ICT-jurist Matthias Dobbelaere. “Criminelen pikken je gegevens en maken valse rijbewijzen, of ze gebruiken je identiteit voor bijvoorbeeld het huren van een ruimte voor wietplantages.”

De jurist deed deze waarschuwing naar aanleiding van een ludiek bedoelde actie van de Belgische radiozender Studio Brussel. Luisteraars werden opgeroepen grappige foto’s op hun rijbewijzen te delen op sociale media. Onder de hashtag #rozevod deelden veel luisteraars een afbeelding van hun volledige rijbewijs, in plaats van alleen de pasfoto.

Criminelen

Daarop greep Dobbelaere in en waarschuwde de luisteraars voor de gevolgen van deze actie. “Een rijbewijsnummer, handtekening, geboorteplaats en geboortedatum: identiteitsdieven en fraudeurs zijn heel geïnteresseerd in dit soort gegevens. Met het delen van je rijbewijs geef je je gegevens op een gouden schaaltje aan Oost-Europese bendes, die graag rijbewijzen namaken voor vijf- of tienduizend euro”, vertelt hij tegen de radiozender. “En de politie gelooft je meestal niet.”

Criminelen stelen de gegevens en maken niet alleen valse rijbewijzen, maar kunnen je identiteit ook gebruiken voor bijvoorbeeld het bestellen van producten via internet, het aanvragen van een hypotheek of het afsluiten van huurcontracten. De politie heeft eerder ook jongeren gewaarschuwd niet hun rijbewijs te delen op social media nadat ze slagen voor hun rijexamen.

Lees ook: Tip politie: plaats net behaald rijbewijs niet op social media

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.