Geen rijbewijskeuring meer voor ouderen in Denemarken

Deense ouderen hoeven straks niet meer vanaf hun 75ste medische controles te ondergaan om hun rijbewijs te behouden. De Deense minister van Transport noemt de controles leeftijdsdiscriminatie. De minister ziet liever dat artsen een oogje in het zeil houden en een seintje geven wanneer de rijvaardigheid kan gaan verminderen. 

In Denemarken moeten ouderen vanaf 75-jarige leeftijd elke twee jaar een medische controle laten uitvoeren om hun rijbewijs te behouden. Vanaf hun tachtigste moet dat elk jaar gebeuren. Elke controle kost in Denemarken zo’n 90 euro. Volgens minister Ole Birk Olese zijn dat onnodige kosten, melden Deense media.

Minder risico’s

Er zou volgens de minister geen wetenschappelijk bewijs zijn dat ouderen een groter gevaar vormen op de weg dan jongere automobilisten. Ouderen houden zich juist meer aan de maximum snelheid en ze nemen minder risico’s. “Tegelijkertijd is het zeer belangrijk voor hun mobiliteit en levensvreugde dat zij op eigen kracht van A naar B kunnen. Dat ze kunnen winkelen of een bezoek brengen aan familie en vrienden.”

De verouderde regel doet meer meer kwaad dan goed, vindt hij. De minister verwijst bovendien naar onderzoeken waaruit blijkt dat het aantal ongevallen in landen waar periodieke medische controles worden gehouden, niet significant lager ligt dan in landen waar géén medische controles zijn. Het wetsvoorstel voorziet daarnaast in de mogelijkheid om vaker een rijverbod op te leggen wanneer ouderen daadwerkelijk een gevaar vormen op de weg.

Artsenvereniging

De Deense artsenvereniging is het niet eens met het voorstel. Zij zeggen dat de rijvaardigheid niet in een paar minuten kan worden bepaald met een bezoekje aan een arts. Bovendien stellen zij dat artsen geen verlengstuk mogen worden van de staat.

Lees ook:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Geen rijbewijskeuring meer voor ouderen in Denemarken | RijschoolPro

Geen rijbewijskeuring meer voor ouderen in Denemarken

Deense ouderen hoeven straks niet meer vanaf hun 75ste medische controles te ondergaan om hun rijbewijs te behouden. De Deense minister van Transport noemt de controles leeftijdsdiscriminatie. De minister ziet liever dat artsen een oogje in het zeil houden en een seintje geven wanneer de rijvaardigheid kan gaan verminderen. 

In Denemarken moeten ouderen vanaf 75-jarige leeftijd elke twee jaar een medische controle laten uitvoeren om hun rijbewijs te behouden. Vanaf hun tachtigste moet dat elk jaar gebeuren. Elke controle kost in Denemarken zo’n 90 euro. Volgens minister Ole Birk Olese zijn dat onnodige kosten, melden Deense media.

Minder risico’s

Er zou volgens de minister geen wetenschappelijk bewijs zijn dat ouderen een groter gevaar vormen op de weg dan jongere automobilisten. Ouderen houden zich juist meer aan de maximum snelheid en ze nemen minder risico’s. “Tegelijkertijd is het zeer belangrijk voor hun mobiliteit en levensvreugde dat zij op eigen kracht van A naar B kunnen. Dat ze kunnen winkelen of een bezoek brengen aan familie en vrienden.”

De verouderde regel doet meer meer kwaad dan goed, vindt hij. De minister verwijst bovendien naar onderzoeken waaruit blijkt dat het aantal ongevallen in landen waar periodieke medische controles worden gehouden, niet significant lager ligt dan in landen waar géén medische controles zijn. Het wetsvoorstel voorziet daarnaast in de mogelijkheid om vaker een rijverbod op te leggen wanneer ouderen daadwerkelijk een gevaar vormen op de weg.

Artsenvereniging

De Deense artsenvereniging is het niet eens met het voorstel. Zij zeggen dat de rijvaardigheid niet in een paar minuten kan worden bepaald met een bezoekje aan een arts. Bovendien stellen zij dat artsen geen verlengstuk mogen worden van de staat.

Lees ook:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.