rijles, rijinstructeur, lesauto, roemenie

Meeste uitstromende rijinstructeurs tussen 30 en 40 jaar

Van de 1100 rijinstructeurs van wie de bevoegdheid in 2016 is verlopen, valt het grootste gedeelte in de leeftijdscategorie 30 tot 40 jaar. Het gaat om 28 procent van de rijinstructeurs. Slechts 17 procent van de uitstromers valt in de categorie tussen de 60 en de 70 jaar. Dat blijkt uit cijfers die het IBKI deze week heeft gepubliceerd.

“Opvallend is dat die verdeling vrijwel overeenkomt met de verdeling over alle bevoegde rijinstructeurs. Leeftijd lijkt niet de doorslaggevende reden om te stoppen als rijinstructeur”, licht het IBKI toe.

IBKI uitstroom rijinstructeurs
Uitstroom rijinstructeurs

Vergrijzing

Daarnaast is er een verschuiving zichtbaar als het gaat om vergrijzing in de afgelopen vijf jaar: in 2012 was ongeveer 37 procent van de rijinstructeurs ouder dan 50 jaar; nu is dat 46 procent. De oorzaken van die vergrijzing zijn niet door IBKI onderzocht. Wel vermoedt IBKI dat na de sterke toestroom van rijinstructeurs vanaf 2008 tot en met 2011 die groep geleidelijk ouder is geworden, terwijl er minder nieuwe, jonge rijinstructeurs instroomden.

Leeftijden rijinstructeurs
Leeftijden rijinstructeurs

Vak snel weer verlaten

Daarnaast heeft IBKI onderzoekt na hoeveel tijd rijinstructeurs het vak weer verlaten. Meer dan de helft (54 procent) doet dat binnen vijf jaar, 30 procent was maximaal tien jaar actief als rijinstructeur en 16 procent was 15 jaar actief. “Dit lijkt wel het beeld te bevestigen dat veel rijinstructeurs na relatief korte tijd het vak weer verlaten”, aldus IBKI. In 2016 is zelfs niemand gestopt die al 20 jaar of langer lesbevoegd was.”

Aantal jaren rijinstructeur, ibki
Aantal jaren rijinstructeur

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “Meeste uitstromende rijinstructeurs tussen 30 en 40 jaar”

Youran van Ark|11.04.17|09:13

Omdat de 30 tot 40 jarigen een gezin hebben te onderhouden. En dat lukt nu eenmaal niet lekker als rijinstructeur/trice.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Meeste uitstromende rijinstructeurs tussen 30 en 40 jaar | RijschoolPro
rijles, rijinstructeur, lesauto, roemenie

Meeste uitstromende rijinstructeurs tussen 30 en 40 jaar

Van de 1100 rijinstructeurs van wie de bevoegdheid in 2016 is verlopen, valt het grootste gedeelte in de leeftijdscategorie 30 tot 40 jaar. Het gaat om 28 procent van de rijinstructeurs. Slechts 17 procent van de uitstromers valt in de categorie tussen de 60 en de 70 jaar. Dat blijkt uit cijfers die het IBKI deze week heeft gepubliceerd.

“Opvallend is dat die verdeling vrijwel overeenkomt met de verdeling over alle bevoegde rijinstructeurs. Leeftijd lijkt niet de doorslaggevende reden om te stoppen als rijinstructeur”, licht het IBKI toe.

IBKI uitstroom rijinstructeurs
Uitstroom rijinstructeurs

Vergrijzing

Daarnaast is er een verschuiving zichtbaar als het gaat om vergrijzing in de afgelopen vijf jaar: in 2012 was ongeveer 37 procent van de rijinstructeurs ouder dan 50 jaar; nu is dat 46 procent. De oorzaken van die vergrijzing zijn niet door IBKI onderzocht. Wel vermoedt IBKI dat na de sterke toestroom van rijinstructeurs vanaf 2008 tot en met 2011 die groep geleidelijk ouder is geworden, terwijl er minder nieuwe, jonge rijinstructeurs instroomden.

Leeftijden rijinstructeurs
Leeftijden rijinstructeurs

Vak snel weer verlaten

Daarnaast heeft IBKI onderzoekt na hoeveel tijd rijinstructeurs het vak weer verlaten. Meer dan de helft (54 procent) doet dat binnen vijf jaar, 30 procent was maximaal tien jaar actief als rijinstructeur en 16 procent was 15 jaar actief. “Dit lijkt wel het beeld te bevestigen dat veel rijinstructeurs na relatief korte tijd het vak weer verlaten”, aldus IBKI. In 2016 is zelfs niemand gestopt die al 20 jaar of langer lesbevoegd was.”

Aantal jaren rijinstructeur, ibki
Aantal jaren rijinstructeur

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “Meeste uitstromende rijinstructeurs tussen 30 en 40 jaar”

Youran van Ark|11.04.17|09:13

Omdat de 30 tot 40 jarigen een gezin hebben te onderhouden. En dat lukt nu eenmaal niet lekker als rijinstructeur/trice.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.