Minister stelt wijzigingen in WRM voorlopig uit

De rijschoolbranche hoeft voor de zomer geen veranderingen te verwachten in de WRM. Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu meldt wel dat ‘dit jaar nog’ een nota van wijzigingen wordt verstuurd naar de Tweede Kamer. Deze nota betreft de al eerder aangekondigde veranderingen voor de korte termijn, zoals het verplichten van een Verklaring Omtrent Gedrag voor rijinstructeurs, het toevoegen van een foto op de WRM-pas en het terugschroeven van het aantal praktijkbegeleidingen van twee naar één in vijf jaar. 

De nota van wijzigingen gaat over de ‘kleine’ veranderingen in de WRM die al grotendeels bekend waren en waar geen nieuw wetsvoorstel voor nodig is. Hoewel het dus nog even duurt voor de eerste voorstellen aan de Tweede Kamer worden gepresenteerd, ziet Ruud Rutten, voorzitter van branchervereniging FAM, ook voordelen in dit uitstel. “Dit biedt ook kansen. Nu we iets meer tijd krijgen, kunnen we mogelijk meer maatregelen toevoegen aan de lijst die dit jaar nog wordt gepresenteerd.”

Twee tot drie jaar

Samen met de brancheverenigingen heeft het ministerie besloten om wijzigingen in de WRM te splitsen in een lijst voor de korte en voor de lange termijn. Hierdoor kan een maatregel zoals het terugschroeven van de praktijkbegeleidingen al eerder worden doorgevoerd. Bij de lange termijn-maatregelen gaat het bijvoorbeeld om nieuwe eisen in de opleiding van rijinstructeurs, de controle en begeleiding op het functioneren van rijinstructeurs.

Omdat voor deze laatstgenoemde maatregelen een nieuw wetsvoorstel nodig is, zal dit proces zeker nog twee tot drie jaar duren, verwacht Ruud Rutten, voorzitter van branchevereniging FAM. “We hebben het ministerie nadrukkelijk verzocht het niet te laten bij de nota van wijzigingen voor de korte termijn. We willen voorkomen dat ze denken: ze hebben nu hun VOG en een pasfoto, dit is voldoende. Daar nemen wij geen genoegen mee. We willen verder blijven werken zodat uiteindelijk alle onderwerpen van A tot Z worden meegenomen in de WRM. Die toezegging hebben we gekregen van het ministerie.”

Sanctie schrappen

Rutten benadrukt dat wanneer alle voorgestelde wijzigingen worden meegenomen in de nieuwe WRM, een sanctie zoals die nu staat op de praktijkbegeleiding mogelijk ook kan vervallen. “De rotte appels in de branche haal je er al uit door middel van de nieuwe selectiecriteria bij de opleiding en door de controles en begeleiding door de instituten als het CBR en IBKI. Het is wel van belang dat eerst de nieuwe maatregelen zijn doorgevoerd voordat we de sanctie schrappen.”

Lees ook: Plan voor portal met onafhankelijk advies voor rijschoolleerling

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

3 reacties op “Minister stelt wijzigingen in WRM voorlopig uit”

gerrit|20.06.17|19:34

Zodra je dus maar 2 x zakt voor een protocol lesje van 60 minuten
ben je dus een rotte appel.en niet wanneer je pakketten verkoopt
onder 2 rijschoolregistraties of handelt in examenvragen.
Zodra je maar lekker toneel kunt spelen en niet te gestressed bent
kun je weer 5 jaar verder als fraudeur,
De enige misdaad die je hier kennelijk kunt plegen is 2 x zakken
voor het beruchte toneelstukje.

Olaf Boezelijn|21.06.17|20:18

Inderdaad. Zowel het CBR als t IBKI blijven schreeuwen dat het juist geen toneelstuk moet worden en Nieuwegein roept net zo hard mee.
Feit blijft dat je je punten moet halen en meer niet anders zak je voor dit ordinaire examen. Komt nog bij dat er vast teveel doorheen kwamen dus nu kun je ook nul punten scoren.
En dan de arrogantie van vele examinatoren die mij gaan vertellen wat ik allemaal kan verbeteren.

Peter Hanemaaijer|22.06.17|12:39

Kijk. Nu komen we ergens. Nog even 1 denkfout corrigeren. De rotte appels haal je er niet uit door goedwillende instructeurs aan een onzinnig, nutteloos en risicovol herexamen te onderwerpen. Dat is net zo iets als een accountant een rekentoets laten doen en er vervolgens van uitgaan dat hij prima werk levert. Beginnen bij de bron is prima. Verder moet er een kwaliteitsregister komen en een meldpunt misstanden zodat foute instructeurs, na gedegen onderzoek, daaruit geweerd kunnen worden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Minister stelt wijzigingen in WRM voorlopig uit | RijschoolPro

Minister stelt wijzigingen in WRM voorlopig uit

De rijschoolbranche hoeft voor de zomer geen veranderingen te verwachten in de WRM. Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu meldt wel dat ‘dit jaar nog’ een nota van wijzigingen wordt verstuurd naar de Tweede Kamer. Deze nota betreft de al eerder aangekondigde veranderingen voor de korte termijn, zoals het verplichten van een Verklaring Omtrent Gedrag voor rijinstructeurs, het toevoegen van een foto op de WRM-pas en het terugschroeven van het aantal praktijkbegeleidingen van twee naar één in vijf jaar. 

De nota van wijzigingen gaat over de ‘kleine’ veranderingen in de WRM die al grotendeels bekend waren en waar geen nieuw wetsvoorstel voor nodig is. Hoewel het dus nog even duurt voor de eerste voorstellen aan de Tweede Kamer worden gepresenteerd, ziet Ruud Rutten, voorzitter van branchervereniging FAM, ook voordelen in dit uitstel. “Dit biedt ook kansen. Nu we iets meer tijd krijgen, kunnen we mogelijk meer maatregelen toevoegen aan de lijst die dit jaar nog wordt gepresenteerd.”

Twee tot drie jaar

Samen met de brancheverenigingen heeft het ministerie besloten om wijzigingen in de WRM te splitsen in een lijst voor de korte en voor de lange termijn. Hierdoor kan een maatregel zoals het terugschroeven van de praktijkbegeleidingen al eerder worden doorgevoerd. Bij de lange termijn-maatregelen gaat het bijvoorbeeld om nieuwe eisen in de opleiding van rijinstructeurs, de controle en begeleiding op het functioneren van rijinstructeurs.

Omdat voor deze laatstgenoemde maatregelen een nieuw wetsvoorstel nodig is, zal dit proces zeker nog twee tot drie jaar duren, verwacht Ruud Rutten, voorzitter van branchevereniging FAM. “We hebben het ministerie nadrukkelijk verzocht het niet te laten bij de nota van wijzigingen voor de korte termijn. We willen voorkomen dat ze denken: ze hebben nu hun VOG en een pasfoto, dit is voldoende. Daar nemen wij geen genoegen mee. We willen verder blijven werken zodat uiteindelijk alle onderwerpen van A tot Z worden meegenomen in de WRM. Die toezegging hebben we gekregen van het ministerie.”

Sanctie schrappen

Rutten benadrukt dat wanneer alle voorgestelde wijzigingen worden meegenomen in de nieuwe WRM, een sanctie zoals die nu staat op de praktijkbegeleiding mogelijk ook kan vervallen. “De rotte appels in de branche haal je er al uit door middel van de nieuwe selectiecriteria bij de opleiding en door de controles en begeleiding door de instituten als het CBR en IBKI. Het is wel van belang dat eerst de nieuwe maatregelen zijn doorgevoerd voordat we de sanctie schrappen.”

Lees ook: Plan voor portal met onafhankelijk advies voor rijschoolleerling

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

3 reacties op “Minister stelt wijzigingen in WRM voorlopig uit”

gerrit|20.06.17|19:34

Zodra je dus maar 2 x zakt voor een protocol lesje van 60 minuten
ben je dus een rotte appel.en niet wanneer je pakketten verkoopt
onder 2 rijschoolregistraties of handelt in examenvragen.
Zodra je maar lekker toneel kunt spelen en niet te gestressed bent
kun je weer 5 jaar verder als fraudeur,
De enige misdaad die je hier kennelijk kunt plegen is 2 x zakken
voor het beruchte toneelstukje.

Olaf Boezelijn|21.06.17|20:18

Inderdaad. Zowel het CBR als t IBKI blijven schreeuwen dat het juist geen toneelstuk moet worden en Nieuwegein roept net zo hard mee.
Feit blijft dat je je punten moet halen en meer niet anders zak je voor dit ordinaire examen. Komt nog bij dat er vast teveel doorheen kwamen dus nu kun je ook nul punten scoren.
En dan de arrogantie van vele examinatoren die mij gaan vertellen wat ik allemaal kan verbeteren.

Peter Hanemaaijer|22.06.17|12:39

Kijk. Nu komen we ergens. Nog even 1 denkfout corrigeren. De rotte appels haal je er niet uit door goedwillende instructeurs aan een onzinnig, nutteloos en risicovol herexamen te onderwerpen. Dat is net zo iets als een accountant een rekentoets laten doen en er vervolgens van uitgaan dat hij prima werk levert. Beginnen bij de bron is prima. Verder moet er een kwaliteitsregister komen en een meldpunt misstanden zodat foute instructeurs, na gedegen onderzoek, daaruit geweerd kunnen worden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.