Lesauto, Utrecht

Meer dan de helft rijinstructeurs werkt als zzp’er

Meer dan de helft (60,7 procent) van de Nederlandse rijinstructeurs is werkzaam als zzp’er. Hierbij gaat het om zzp’ers  en zelfstandigen die in een franchiseformule werken. Slechts 16,2 procent van de rijinstructeurs werkt in loondienst. Dat blijkt uit een enquête van vakblad VerkeersPro onder rijinstructeurs.

De enquête is verstuurd naar de ruim 10.000 nieuwsbrief-abonnees van VerkeersPro. Een kwart van de lezers nam deel aan het onderzoek. De komende weken publiceert VerkeersPro meerdere verhalen naar aanleiding van de uitkomst van de enquête.

Rijschoolhouders met personeel

Naast de zzp’ers en rijinstructeurs in loondienst, werkt 12,2 procent als rijschoolhouder met personeel. Een iets kleinere groep heeft gekozen voor de vof-constructie, zonder personeel. Respondenten die een andere functie dan rijinstructeur hebben, zoals examinatoren of administratief medewerkers, zijn in deze analyse buiten beschouwing gelaten.

Opvallend is dat in deze verdeling bijna geen onderscheid te zien is tussen mannen en vrouwen. Alleen op het franchisegebied ligt het aandeel vrouwen iets lager. Van de vrouwelijke rijinstructeurs is 3,9 procent franchisenemer; bij de mannen gaat het om 8,7 procent.

Op wat voor manier bent u werkzaam in de branche?

Vergrijzing

Van alle respondenten is maar liefst 55 procent ouder dan 50 jaar. Eerder dit jaar deed ook IBKI onderzoek naar de leeftijdsopbouw. Daaruit bleek dat er een mate van vergrijzing zichtbaar is: in 2012 was volgens cijfers van IBKI nog slechts 37 procent van de rijinstructeurs ouder dan 50 jaar. Hoewel de oorzaken niet zijn onderzocht, zou de verklaring kunnen liggen in de sterke toestroom van rijinstructeurs vanaf 2008 tot en met 2011. Deze groep is geleidelijk ouder geworden, terwijl er minder nieuwe, jonge instructeurs instroomden.

Aandeel vrouwen stijgt

Niet anders dan verwacht vormen mannen vormen nog altijd een grote meerderheid in de rijschoolbranche: maar liefst 84,9 procent. Toch lijkt het vak steeds populairder te worden onder vrouwen: het aandeel vrouwen neemt toe naarmate de leeftijd van rijinstructeurs daalt. In de leeftijdsgroep 51 tot 65 is 10,9 procent van de rijinstructeurs vrouw, in de leeftijd 23 tot 35 jaar stijgt dit percentage naar 26,2 procent.

Verdeling mannen en vrouwen

De komende weken publiceert VerkeersPro meerdere verhalen naar aanleiding van de uitkomst van de enquête. Houd de website of de nieuwsbrief in de gaten voor de laatste publicaties over dit onderzoek.

Lees ook: Meerderheid rijschoolbranche: schaf praktijkbegeleiding in deze vorm af

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Meer dan de helft rijinstructeurs werkt als zzp’er | RijschoolPro
Lesauto, Utrecht

Meer dan de helft rijinstructeurs werkt als zzp’er

Meer dan de helft (60,7 procent) van de Nederlandse rijinstructeurs is werkzaam als zzp’er. Hierbij gaat het om zzp’ers  en zelfstandigen die in een franchiseformule werken. Slechts 16,2 procent van de rijinstructeurs werkt in loondienst. Dat blijkt uit een enquête van vakblad VerkeersPro onder rijinstructeurs.

De enquête is verstuurd naar de ruim 10.000 nieuwsbrief-abonnees van VerkeersPro. Een kwart van de lezers nam deel aan het onderzoek. De komende weken publiceert VerkeersPro meerdere verhalen naar aanleiding van de uitkomst van de enquête.

Rijschoolhouders met personeel

Naast de zzp’ers en rijinstructeurs in loondienst, werkt 12,2 procent als rijschoolhouder met personeel. Een iets kleinere groep heeft gekozen voor de vof-constructie, zonder personeel. Respondenten die een andere functie dan rijinstructeur hebben, zoals examinatoren of administratief medewerkers, zijn in deze analyse buiten beschouwing gelaten.

Opvallend is dat in deze verdeling bijna geen onderscheid te zien is tussen mannen en vrouwen. Alleen op het franchisegebied ligt het aandeel vrouwen iets lager. Van de vrouwelijke rijinstructeurs is 3,9 procent franchisenemer; bij de mannen gaat het om 8,7 procent.

Op wat voor manier bent u werkzaam in de branche?

Vergrijzing

Van alle respondenten is maar liefst 55 procent ouder dan 50 jaar. Eerder dit jaar deed ook IBKI onderzoek naar de leeftijdsopbouw. Daaruit bleek dat er een mate van vergrijzing zichtbaar is: in 2012 was volgens cijfers van IBKI nog slechts 37 procent van de rijinstructeurs ouder dan 50 jaar. Hoewel de oorzaken niet zijn onderzocht, zou de verklaring kunnen liggen in de sterke toestroom van rijinstructeurs vanaf 2008 tot en met 2011. Deze groep is geleidelijk ouder geworden, terwijl er minder nieuwe, jonge instructeurs instroomden.

Aandeel vrouwen stijgt

Niet anders dan verwacht vormen mannen vormen nog altijd een grote meerderheid in de rijschoolbranche: maar liefst 84,9 procent. Toch lijkt het vak steeds populairder te worden onder vrouwen: het aandeel vrouwen neemt toe naarmate de leeftijd van rijinstructeurs daalt. In de leeftijdsgroep 51 tot 65 is 10,9 procent van de rijinstructeurs vrouw, in de leeftijd 23 tot 35 jaar stijgt dit percentage naar 26,2 procent.

Verdeling mannen en vrouwen

De komende weken publiceert VerkeersPro meerdere verhalen naar aanleiding van de uitkomst van de enquête. Houd de website of de nieuwsbrief in de gaten voor de laatste publicaties over dit onderzoek.

Lees ook: Meerderheid rijschoolbranche: schaf praktijkbegeleiding in deze vorm af

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.