Frankrijk, Frans, België, Wallonië, rijschool

EHBO standaard onderdeel van Brusselse rijopleiding

De Brusselse regering gaat de rijopleiding hervormen. Een van de nieuwe standaard onderdelen in de rijopleiding is EHBO. Alle kandidaten worden verplicht om een EHBO-opleiding te volgen, met onder meer het aanleren van de juiste reacties wanneer er een ongeval is gebeurd. 

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft momenteel twee verschillende opleidingstrajecten: de vrije begeleiding en het opleidingstraject met de rijschool. Daar komen volgend jaar twee nieuwe opties bij, schrijven Belgische media. Vanuit Vlaanderen is echter al scherpe kritiek geuit over de hervorming.

30 uur rijles

Een van de nieuwe trajecten is de ‘snelle’ rijopleiding waarbij de leerling dertig uur rijles volgt bij een rijschool en vervolgens een examen aflegt. De stageperiode van drie maanden vervalt dan. De Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts betreurt die optie. “In Vlaanderen doen we alles om de lat hoger te leggen en te zorgen voor een betere rijopleiding. Brussel geeft nu het tegenovergestelde signaal en zet het rijbewijs in de solden.”

“In plaats van te focussen op hoeveel kilometers je al gereden hebt, moet je letten op welke soort kilometers”, reageert de Brusselse staatssecretaris Debaets. “Wie in Brussel – na 30 intense en begeleide uren – kan rijden, kan overal rijden.” En: “We hebben in deze weinig lessen van Vlaanderen, met 320 verkeersdoden per jaar, te leren.”

Vrije begeleiding én rijschool

Een ander nieuw opleidingstraject is de mengvorm tussen vrije begeleiding en rijschool. Leerlingen kunnen dan vanaf 17 jaar  praktijklessen nemen bij een rijschool, gevolgd door minstens zes maanden vrije begeleiding en een maximale stageduur van 18 maanden. In dit opleidingstraject zijn de begeleiders verplicht om een cursus pedagogiek te volgen.

Naast de verplichte EHBO-opleiding wordt er een risicoperceptietest ingevoerd. Hiermee wordt de leerling getest hoe hij anticipeert op andere weggebruikers. Ook verandert het theorie-examen: fouten die een zware overtreding inhouden, tellen zwaarder mee. Verder moeten leerlingen een logboek bijhouden waarin ze zaken als aantal gereden kilometers en de weersomstandigheden noteren. Voor de begeleiders is er een handboek met een lessenpakket voor thuis. De vernieuwde Brusselse rijopleiding gaat in de loop van volgend jaar van kracht.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.