speekseltest

Uitkomst drugstest ‘onterecht’ positief bij mensen met ADHD

Mensen met ADHD die hiervoor passende medicijnen gebruiken, kunnen een positieve uitkomst krijgen op een drugstest. Dit komt door de aanwezigheid van de stof dexamfetamine die aanwezig is in bepaalde medicijnen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie (VenJ) geeft aan dat er momenteel wettelijke limieten gelden voor het gebruik van psychoactieve stoffen.

Sinds 1 juli 2017 gebruikt de politie een speekseltest om drugsovertreders in het verkeer aan te pakken. Met de speekseltest wordt er binnen enkele minuten gemeten of er sporen van drugs in het lichaam aanwezig zijn.

Voorzitter Rob Perreira van Impuls & Woortblind vindt het oneerlijk dat mensen die baat hebben bij deze medicijnen ten onrechte zullen worden beschuldigd van wangedrag in het verkeer. Hij ziet daarom graag dat mensen die zich netjes aan de voorgeschreven medicatie houden gevrijwaard worden door middel van een schriftelijke verklaring van een arts. Impuls & Woortblind is een belangenbehartiger voor mensen met ADHD, ADD, dyslexie en dyscalculie.

Onderzoek

In 2016 heeft De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) een rapport naar buiten gebracht waarin de effecten van psychoactieve medicijnen in het verkeer worden gemeten. In het onderzoek is er ook gekeken naar de effecten van dexamfetamine. ‘’Dexamfetamine verbetert de rijvaardigheid bij patiënten met ADHD”, concludeert het KNMP in het rapport. Daarnaast beveelt het KNMP de Regeling Eisen Geschiktheid aan te passen aangezien er voldoende onderbouwing is dat er deelgenomen kan worden in het verkeer.

Op dit moment worden er geen uitzonderingen gemaakt en het ministerie van VenJ zegt er het volgende over: ‘’Het gebruik van deze psychoactieve stoffen in het verkeer beïnvloedt het rijgedrag negatief en verhoogt daardoor de kans op betrokkenheid bij ongevallen.’’

Kamervragen

D66-Kamerlid Vera Bergkamp vindt het onaanvaardbaar dat mensen met ADHD ten onrechte beschuldigd kunnen worden van wangedrag in het verkeer en stelt daarom schriftelijke kamervragen voor opheldering.

Voorlopig is er nog geen antwoord en dat betekent dat mensen met ADHD die gebruikmaken van medicijnen die dexamfetamine bevatten volgens de wet geen deel mogen nemen aan het verkeer.

Lees ook: Politie zet vanaf 1 juli speekseltest in bij verkeerscontrole

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

2 reacties op “Uitkomst drugstest ‘onterecht’ positief bij mensen met ADHD”

Bert van den Hoorn|15.08.17|15:09

En wat is de bedoeling? Dat ADHD-ers dan maar geen medicijnen nemen en daardoor gevaarlijker gaan rijden? Of dat ze het helemaal niet meer melden bij het CBR?

Jeroen vanLet|17.08.17|18:07

Wanneer een deelnemer met deze middelen door het CBR goed bevonden zijn om te rijden zijn ze toch niet strafbaar! Er zijn meer mensen met ADHD die een “verbode middel” nemen en mogen daarmee rijden. Dus neem ik aan dat dit ook geldt voor andere ADHD middelen zoals in dit artikel wordt beschreven. Het zou raar zijn als zij zonder het medicijn rijden en daarmee een gevaar vormen op de weg en voor de andere vekeersdeelnemers. Snel opnemen in de rijgeschikthied test bij CBR is de oplossing.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Uitkomst drugstest ‘onterecht’ positief bij mensen met ADHD | RijschoolPro
speekseltest

Uitkomst drugstest ‘onterecht’ positief bij mensen met ADHD

Mensen met ADHD die hiervoor passende medicijnen gebruiken, kunnen een positieve uitkomst krijgen op een drugstest. Dit komt door de aanwezigheid van de stof dexamfetamine die aanwezig is in bepaalde medicijnen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie (VenJ) geeft aan dat er momenteel wettelijke limieten gelden voor het gebruik van psychoactieve stoffen.

Sinds 1 juli 2017 gebruikt de politie een speekseltest om drugsovertreders in het verkeer aan te pakken. Met de speekseltest wordt er binnen enkele minuten gemeten of er sporen van drugs in het lichaam aanwezig zijn.

Voorzitter Rob Perreira van Impuls & Woortblind vindt het oneerlijk dat mensen die baat hebben bij deze medicijnen ten onrechte zullen worden beschuldigd van wangedrag in het verkeer. Hij ziet daarom graag dat mensen die zich netjes aan de voorgeschreven medicatie houden gevrijwaard worden door middel van een schriftelijke verklaring van een arts. Impuls & Woortblind is een belangenbehartiger voor mensen met ADHD, ADD, dyslexie en dyscalculie.

Onderzoek

In 2016 heeft De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) een rapport naar buiten gebracht waarin de effecten van psychoactieve medicijnen in het verkeer worden gemeten. In het onderzoek is er ook gekeken naar de effecten van dexamfetamine. ‘’Dexamfetamine verbetert de rijvaardigheid bij patiënten met ADHD”, concludeert het KNMP in het rapport. Daarnaast beveelt het KNMP de Regeling Eisen Geschiktheid aan te passen aangezien er voldoende onderbouwing is dat er deelgenomen kan worden in het verkeer.

Op dit moment worden er geen uitzonderingen gemaakt en het ministerie van VenJ zegt er het volgende over: ‘’Het gebruik van deze psychoactieve stoffen in het verkeer beïnvloedt het rijgedrag negatief en verhoogt daardoor de kans op betrokkenheid bij ongevallen.’’

Kamervragen

D66-Kamerlid Vera Bergkamp vindt het onaanvaardbaar dat mensen met ADHD ten onrechte beschuldigd kunnen worden van wangedrag in het verkeer en stelt daarom schriftelijke kamervragen voor opheldering.

Voorlopig is er nog geen antwoord en dat betekent dat mensen met ADHD die gebruikmaken van medicijnen die dexamfetamine bevatten volgens de wet geen deel mogen nemen aan het verkeer.

Lees ook: Politie zet vanaf 1 juli speekseltest in bij verkeerscontrole

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

2 reacties op “Uitkomst drugstest ‘onterecht’ positief bij mensen met ADHD”

Bert van den Hoorn|15.08.17|15:09

En wat is de bedoeling? Dat ADHD-ers dan maar geen medicijnen nemen en daardoor gevaarlijker gaan rijden? Of dat ze het helemaal niet meer melden bij het CBR?

Jeroen vanLet|17.08.17|18:07

Wanneer een deelnemer met deze middelen door het CBR goed bevonden zijn om te rijden zijn ze toch niet strafbaar! Er zijn meer mensen met ADHD die een “verbode middel” nemen en mogen daarmee rijden. Dus neem ik aan dat dit ook geldt voor andere ADHD middelen zoals in dit artikel wordt beschreven. Het zou raar zijn als zij zonder het medicijn rijden en daarmee een gevaar vormen op de weg en voor de andere vekeersdeelnemers. Snel opnemen in de rijgeschikthied test bij CBR is de oplossing.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.