Het BOVAGhuis in Bunnik

Rijscholen Bovag positief over eerste halfjaar 2017

Een meerderheid van Bovag-rijscholen is positief over de omzet over het eerste halfjaar van 2017. De omzet is in deze periode bij 38 procent toegenomen. Dit is wel iets lager dan in de tweede helft van 2016, toen ging het nog om 40 procent van de rijscholen. Daartegenover zag 19 procent dit jaar de totale omzet afnemen. Voor 2017 verwachten de rijscholen een vergelijkbare ontwikkeling.

Dat blijkt uit de conjunctuurpeiling van Bovag over het eerste halfjaar van 2017 waaraan 1.071 bedrijven hebben deelgenomen, waaronder 88 rijscholen.

Het ondernemersvertrouwen is wel gestegen ten opzichte van een halfjaar geleden. Over de ontwikkeling van de winstgevendheid zijn de bedrijven iets minder positief. Zo zag 31 procent een toename van de winst in het eerste halfjaar van 2017 en zag 20 procent de winst afnemen.

Aantal examens en lesprijzen

De positieve ontwikkeling van de resultaten is te onderbouwen met de examencijfers van het CBR. Het aantal eerste examens in de eerste helft van 2017 is met 2,9 procent toegenomen ten opzichte van een jaar geleden. Alleen het aantal eerste examens in categorie B nam licht af (-0,7 procent), maar in de overige categorieën is het aantal examens toegenomen.

De gemiddelde lesprijzen zijn in het eerste halfjaar van 2017 met 0,8 procent gestegen ten opzichte van een jaar
geleden. Deze toename is wel lager dan de inflatie (1,4 procent). Verder nam bij bijna de helft van de rijscholen het aantal vacatures en het aantal medewerkers toe. De verwachtingen voor de tweede helft van 2017 zijn vergelijkbaar met de ontwikkeling van de resultaten in de eerste helft van 2017.

Bovag Conjunctuurpeiling

In de BOVAG Conjunctuurpeiling worden Bovag-leden twee keer per jaar gevraagd hoe hun bedrijf het afgelopen halfjaar heeft gepresteerd ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Op alle onderwerpen kunnen ondernemers slechts aangeven of er sprake is van een toename, afname of geen verschil (gelijk gebleven). Tevens wordt aan de Bovag-leden gevraagd naar de verwachtingen voor het komende halfjaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.