Start experiment met online aanvragen rijbewijs

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat experimenteren met het elektronisch aanvragen van rijbewijzen. Nu moet de aanvrager bij het vernieuwen van het rijbewijs zich nog bij de gemeentebalie melden; bij deze proef verloopt die aanvraag online en wordt het rijbewijs thuisgestuurd. Het experiment begint op z’n vroegst in maart 2018 en wordt gehouden onder maximaal dertig gemeenten.

Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met het voorstel van minister Melanie Schultz van Haegen. Het besluit is genomen in kader van een betere dienstverlening door de overheid: “Bedrijven en burgers zouden zaken die ze met de overheid doen, zoals het aanvragen van een rijbewijs, digitaal moeten kunnen afhandelen.”

Aanvraag digitaal

Momenteel moet de aanvrager van een rijbewijs zich twee keer identificeren bij het gemeentehuis: zowel bij de aanvraag als bij het afhalen van het pasje. Bij deze proef kan alles online worden geregeld. Daarnaast wordt het ook mogelijk om de aangevraagde rijbewijzen thuis te laten bezorgen door de RDW. Elektronische aanvraag is mogelijk nadat een door een erkende fotograaf ingezonden digitale foto van de aanvrager door de RDW is goedgekeurd.

Aantal gemeenten

De proef wordt in maximaal dertig gemeenten gehouden, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Arnhem, de Drechtsteden (6), Hollands Kroon, Molenwaard, Den Bosch en Haarlemmermeer. Als het experiment positief verloopt, kan het elektronisch aanvragen van rijbewijzen landelijk worden ingevoerd. Ook wordt gekeken of de digitale aanvraag voor andere rijbewijsaanvragen toegestaan wordt, zoals bijvoorbeeld voor eerste aanvragen of voor aanvragen na verlies of diefstal van het oude rijbewijs.

Het experimenteerbesluit moet nog door de Eerste en Tweede Kamer en gaat daarna naar de Raad van State voor advies. Als deze geen grote bezwaren hebben, kan de proef beginnen. Dit gebeurt naar verwachting rond maart 2018.

Lees ook: Rijbewijs delen op social media is voer voor criminelen

Onderwerpen: ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Start experiment met online aanvragen rijbewijs | RijschoolPro

Start experiment met online aanvragen rijbewijs

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat experimenteren met het elektronisch aanvragen van rijbewijzen. Nu moet de aanvrager bij het vernieuwen van het rijbewijs zich nog bij de gemeentebalie melden; bij deze proef verloopt die aanvraag online en wordt het rijbewijs thuisgestuurd. Het experiment begint op z’n vroegst in maart 2018 en wordt gehouden onder maximaal dertig gemeenten.

Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met het voorstel van minister Melanie Schultz van Haegen. Het besluit is genomen in kader van een betere dienstverlening door de overheid: “Bedrijven en burgers zouden zaken die ze met de overheid doen, zoals het aanvragen van een rijbewijs, digitaal moeten kunnen afhandelen.”

Aanvraag digitaal

Momenteel moet de aanvrager van een rijbewijs zich twee keer identificeren bij het gemeentehuis: zowel bij de aanvraag als bij het afhalen van het pasje. Bij deze proef kan alles online worden geregeld. Daarnaast wordt het ook mogelijk om de aangevraagde rijbewijzen thuis te laten bezorgen door de RDW. Elektronische aanvraag is mogelijk nadat een door een erkende fotograaf ingezonden digitale foto van de aanvrager door de RDW is goedgekeurd.

Aantal gemeenten

De proef wordt in maximaal dertig gemeenten gehouden, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Arnhem, de Drechtsteden (6), Hollands Kroon, Molenwaard, Den Bosch en Haarlemmermeer. Als het experiment positief verloopt, kan het elektronisch aanvragen van rijbewijzen landelijk worden ingevoerd. Ook wordt gekeken of de digitale aanvraag voor andere rijbewijsaanvragen toegestaan wordt, zoals bijvoorbeeld voor eerste aanvragen of voor aanvragen na verlies of diefstal van het oude rijbewijs.

Het experimenteerbesluit moet nog door de Eerste en Tweede Kamer en gaat daarna naar de Raad van State voor advies. Als deze geen grote bezwaren hebben, kan de proef beginnen. Dit gebeurt naar verwachting rond maart 2018.

Lees ook: Rijbewijs delen op social media is voer voor criminelen

Onderwerpen: ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.