smartphone, appen, mobiele telefoon

Telefoongebruik kost Engelse rijinstructeur wél fikse boete

Smartphone

Een Engelse rijinstructeur kreeg vorige week een verkeersboete van omgerekend 250 euro voor het gebruik van zijn telefoon tijdens de rijles. Daarnaast krijgt hij 6 punten op het rijbewijs. Bij het behalen van 12 punten in drie jaar tijd kan de rijbevoegdheid worden ontnomen voor een periode van maximaal zes maanden. Voor rijinstructeurs in Nederland is het niet verboden om de telefoon te gebruiken tijdens het geven van rijonderricht.

Met andere woorden: bellen en whatsappen tijdens het lesgeven is voor rijinstructeurs in Nederland, tot ergernis van andere weggebruikers, gewoon toegestaan. In Engeland is dit wettelijk verboden en de Engelse politie liet in een tweet weten: “Wat voor toekomst heeft een leerling als zijn rijinstructeur op zijn mobiel zit tijdens de rijles #slechtvoorbeeld #hetkanwachten #boete.”

Strafbaar

Volgens artikel 61a van het wetboek verkeersregels en verkeerstekens is het degene die een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig bestuurt, oftewel de feitelijke bestuurder, verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Omdat de rijinstructeur verantwoordelijk is voor het gedrag van de leerling, is hij de juridische bestuurder. Er staat in het wetboek bewust: ‘degene die een motorvoertuig bestuurt’ en niet ‘bestuurder’.

Dit betekent niet dat de rijinstructeur geen boete kan krijgen. Een instructeur kan wel een boete krijgen met betrekking tot Wegenverkeerswet 1994. ‘Kapstokartikel’ 5 richt zich namelijk op roekeloos rijgedrag: “Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.”

Telefoongebruik in verkeer

Er is de laatste tijd veel aandacht voor het gebruik van telefoons in het verkeer. De kans op een ongeval is volgens SWOV zes keer zo groot wanneer de bestuurder tijdens het rijden gebruik maakt van de telefoon. 

Ook is er een discussie gaande over de bediening van de telefoon wanneer deze in een houder zit. Vorige maand kreeg een bestuurder een boete van 239 euro omdat hij werd betrapt op het bedienen van zijn telefoon die links van het stuur in een houder zat. Alhoewel de bestuurder in hoger beroep geen gelijk kreeg, weet het OM niet of het verboden is een telefoonscherm aan te raken als deze in een houder zit. Dit wordt momenteel nog onderzocht.

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Telefoongebruik kost Engelse rijinstructeur wél fikse boete | RijschoolPro
smartphone, appen, mobiele telefoon

Telefoongebruik kost Engelse rijinstructeur wél fikse boete

Smartphone

Een Engelse rijinstructeur kreeg vorige week een verkeersboete van omgerekend 250 euro voor het gebruik van zijn telefoon tijdens de rijles. Daarnaast krijgt hij 6 punten op het rijbewijs. Bij het behalen van 12 punten in drie jaar tijd kan de rijbevoegdheid worden ontnomen voor een periode van maximaal zes maanden. Voor rijinstructeurs in Nederland is het niet verboden om de telefoon te gebruiken tijdens het geven van rijonderricht.

Met andere woorden: bellen en whatsappen tijdens het lesgeven is voor rijinstructeurs in Nederland, tot ergernis van andere weggebruikers, gewoon toegestaan. In Engeland is dit wettelijk verboden en de Engelse politie liet in een tweet weten: “Wat voor toekomst heeft een leerling als zijn rijinstructeur op zijn mobiel zit tijdens de rijles #slechtvoorbeeld #hetkanwachten #boete.”

Strafbaar

Volgens artikel 61a van het wetboek verkeersregels en verkeerstekens is het degene die een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig bestuurt, oftewel de feitelijke bestuurder, verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Omdat de rijinstructeur verantwoordelijk is voor het gedrag van de leerling, is hij de juridische bestuurder. Er staat in het wetboek bewust: ‘degene die een motorvoertuig bestuurt’ en niet ‘bestuurder’.

Dit betekent niet dat de rijinstructeur geen boete kan krijgen. Een instructeur kan wel een boete krijgen met betrekking tot Wegenverkeerswet 1994. ‘Kapstokartikel’ 5 richt zich namelijk op roekeloos rijgedrag: “Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.”

Telefoongebruik in verkeer

Er is de laatste tijd veel aandacht voor het gebruik van telefoons in het verkeer. De kans op een ongeval is volgens SWOV zes keer zo groot wanneer de bestuurder tijdens het rijden gebruik maakt van de telefoon. 

Ook is er een discussie gaande over de bediening van de telefoon wanneer deze in een houder zit. Vorige maand kreeg een bestuurder een boete van 239 euro omdat hij werd betrapt op het bedienen van zijn telefoon die links van het stuur in een houder zat. Alhoewel de bestuurder in hoger beroep geen gelijk kreeg, weet het OM niet of het verboden is een telefoonscherm aan te raken als deze in een houder zit. Dit wordt momenteel nog onderzocht.

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.