Leerling met diabetes moet vroeg beginnen aan rijgeschiktheidsprocedure

Mensen met diabetes moeten zo vroeg mogelijk hun gezondheidsverklaring aanvragen. Dat adviseert Diabetesvereniging Nederland (DVN) na overleg met het CBR. Patiënten kunnen hiermee voorkomen dat ze kosten maken aan een rijopleiding, als later blijkt dat ze toch niet rijgeschikt zijn.

Ruim 1,2 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes. Ondanks deze chronische ziekte, kunnen veel diabetespatiënten wel gewoon hun rijbewijs halen. Toch ziet DVN dat er veel onvrede en onduidelijkheid is, met name over de keuringen en de overlap bij het verlengen van het rijbewijs. De vereniging ging eind oktober met het CBR in gesprek om oplossingen te vinden voor de procedures rond het rijbewijs.

Rijgeschiktheid

Het is volgens Dharma Behari, jurist bij DVN, belangrijk dat de rijinstructeur in een vroeg stadium van de rijopleiding de procedure bespreekt. “Als de instructeur weet dat iemand diabetes heeft, laat die persoon dan aan het begin van de rijopleiding de procedure doorlopen. Het komt wel eens voor dat iemand met diabetes niet rijgeschikt is, terwijl er dan wel al veel geld in is gestoken.”

Of iemand rijgeschikt is, hangt van verschillende factoren af. De belangrijkste factor is volgens Behari hypo-unawareness. “Patiënten kunnen lichamelijk klachten krijgen wanneer de glucosewaarde uit balans is. Iemand kan sloom worden, of trillerig. In het ergste geval valt iemand flauw. Een diabetespatiënt met hypo-unawareness voelt deze signalen niet.” In sommige gevallen zijn deze patiënten dan ook niet geschikt om deel te nemen aan het verkeer.

Procedure

Iemand met diabetes die het rijbewijs wil halen, loopt een bepaalde procedure door. Allereerst vult de leerling een gezondheidsverklaring in. Ten tweede heeft het CBR feitelijke informatie over het ziektebeeld nodig. Deze informatie verschaft een arts. Naar welke arts een leerling met diabetes gaat, hangt af van de leeftijd en rijbewijscategorie. Een leerling die het auto-, motor-, of T-rijbewijs wil halen, mag de arts die de diabetesvragenlijst invult, zelf uitkiezen. Dit is vaak de eigen huisarts, omdat deze een goed beeld heeft van het ziektebeeld.

De arts vult het Diabetes Militus vragenformulier in. Op basis van de gezondheidsverklaring en het vragenformulier besluit het CBR of de persoon rijvaardig is. Ook kan het CBR overgaan tot een aanvullende keuring of rijtest.

Rijbewijs verlengen

Een ander punt waar diabetespatiënten tegenaan lopen, is de overlap bij het verlengen van het rijbewijs. “Het CBR raadt mensen met diabetes aan vroeg te beginnen met het proces van verlengen. Mensen met diabetes hebben vaak een kortere geldigheidsduur van het rijbewijs en als zij het proces snel doorlopen, dan wordt er tijd afgesnoept van de geldigheidsduur van het rijbewijs.” aldus Behari. Het CBR herkent dit probleem en gaat op zoek naar een oplossing.

Het advies vroeg te beginnen, geldt overigens voor alle (toekomstige) bestuurders met een medische aandoening, vertelt een woordvoerder van het CBR. “Als er een of meer keuringen door artsen nodig zijn, en soms nog een rijtest, dan kost dat tijd. Al is het alleen maar voor het inplannen van afspraken en het verwerken van de informatie met benodigde vervolgstappen.”

Lees ook: 

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Leerling met diabetes moet vroeg beginnen aan rijgeschiktheidsprocedure | RijschoolPro

Leerling met diabetes moet vroeg beginnen aan rijgeschiktheidsprocedure

Mensen met diabetes moeten zo vroeg mogelijk hun gezondheidsverklaring aanvragen. Dat adviseert Diabetesvereniging Nederland (DVN) na overleg met het CBR. Patiënten kunnen hiermee voorkomen dat ze kosten maken aan een rijopleiding, als later blijkt dat ze toch niet rijgeschikt zijn.

Ruim 1,2 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes. Ondanks deze chronische ziekte, kunnen veel diabetespatiënten wel gewoon hun rijbewijs halen. Toch ziet DVN dat er veel onvrede en onduidelijkheid is, met name over de keuringen en de overlap bij het verlengen van het rijbewijs. De vereniging ging eind oktober met het CBR in gesprek om oplossingen te vinden voor de procedures rond het rijbewijs.

Rijgeschiktheid

Het is volgens Dharma Behari, jurist bij DVN, belangrijk dat de rijinstructeur in een vroeg stadium van de rijopleiding de procedure bespreekt. “Als de instructeur weet dat iemand diabetes heeft, laat die persoon dan aan het begin van de rijopleiding de procedure doorlopen. Het komt wel eens voor dat iemand met diabetes niet rijgeschikt is, terwijl er dan wel al veel geld in is gestoken.”

Of iemand rijgeschikt is, hangt van verschillende factoren af. De belangrijkste factor is volgens Behari hypo-unawareness. “Patiënten kunnen lichamelijk klachten krijgen wanneer de glucosewaarde uit balans is. Iemand kan sloom worden, of trillerig. In het ergste geval valt iemand flauw. Een diabetespatiënt met hypo-unawareness voelt deze signalen niet.” In sommige gevallen zijn deze patiënten dan ook niet geschikt om deel te nemen aan het verkeer.

Procedure

Iemand met diabetes die het rijbewijs wil halen, loopt een bepaalde procedure door. Allereerst vult de leerling een gezondheidsverklaring in. Ten tweede heeft het CBR feitelijke informatie over het ziektebeeld nodig. Deze informatie verschaft een arts. Naar welke arts een leerling met diabetes gaat, hangt af van de leeftijd en rijbewijscategorie. Een leerling die het auto-, motor-, of T-rijbewijs wil halen, mag de arts die de diabetesvragenlijst invult, zelf uitkiezen. Dit is vaak de eigen huisarts, omdat deze een goed beeld heeft van het ziektebeeld.

De arts vult het Diabetes Militus vragenformulier in. Op basis van de gezondheidsverklaring en het vragenformulier besluit het CBR of de persoon rijvaardig is. Ook kan het CBR overgaan tot een aanvullende keuring of rijtest.

Rijbewijs verlengen

Een ander punt waar diabetespatiënten tegenaan lopen, is de overlap bij het verlengen van het rijbewijs. “Het CBR raadt mensen met diabetes aan vroeg te beginnen met het proces van verlengen. Mensen met diabetes hebben vaak een kortere geldigheidsduur van het rijbewijs en als zij het proces snel doorlopen, dan wordt er tijd afgesnoept van de geldigheidsduur van het rijbewijs.” aldus Behari. Het CBR herkent dit probleem en gaat op zoek naar een oplossing.

Het advies vroeg te beginnen, geldt overigens voor alle (toekomstige) bestuurders met een medische aandoening, vertelt een woordvoerder van het CBR. “Als er een of meer keuringen door artsen nodig zijn, en soms nog een rijtest, dan kost dat tijd. Al is het alleen maar voor het inplannen van afspraken en het verwerken van de informatie met benodigde vervolgstappen.”

Lees ook: 

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.