Sluiting rijtestlocaties definitief; Winschoten uitzondering

HAARLEM – Rijles bij autorijschool Snelweg in Haarlem. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

Na een derde evaluatie over de sluiting van rijtestlocaties heeft het CBR besloten het nieuwe locatiebeleid definitief te maken. Uitzondering hierop is Winschoten, waar de rijtestlocatie weer wordt heropend vanwege het hoge aantal rijtesten in die regio. 

Het aantal locaties waar rijtesten worden afgenomen is afgelopen jaar teruggegaan van 53 naar 30. Het CBR wil hiermee efficiënter werken. De sluiting gebeurde op verzoek van de brancheverenigingen in drie fases: de locaties met de kleinste afstand naar de andere rijtestlocatie en de plekken met de minst goede faciliteiten waren als eerste aan de beurt. Na elke fase hield het CBR een evaluatie.

Winschoten wordt weer heropend. De reden is de geografische ligging in combinatie met het hoge aantal rijtesten in deze regio. Wanneer deze locatie weer wordt geopend, is nog niet bekend.

Bezwaren

Zowel vanuit de branche als de politiek kwam kritiek op het verminderen van het aantal rijtestlocaties. Zo moeten rijtestkandidaten een test afleggen in een gebied dat ze niet kennen. Dat kan bijvoorbeeld problemen opleveren voor mensen met autisme. Daarnaast kunnen de kosten hoger uitpakken, omdat kandidaten (en rijschoolhouders) verder moeten rijden. Bovendien willen zij soms vooraf een paar keer oefenen in een gebied dat verder weg ligt. Volgens het CBR blijft de landelijke dekking goed, omdat er ‘altijd wel een CBR-locatie binnen een uur te bereiken is’.

Om het effect van het sluiten van de rijtestlocaties te meten, hield het CBR een enquête onder klanten en rijopleiders die het afgelopen jaar een rijtest hebben afgelegd. Hier deden ruim 1.500 kandidaten en 760 rijscholen aan mee. De bezwaren die de kandidaten aangaven, was dat de rijtest in een onbekende omgeving lastiger was, het gaf hen extra spanning, de afstand was groter en de kosten waren hoger.

Reistijd

Verder bleek dat 95 procent van de kandidaten binnen 33 minuten bij een rijtestlocatie kan zijn. De gemiddelde reistijd ligt met name in het noorden en in Zeeland hoger. In Leeuwarden gaat het om 24 minuten, in Goes doen kandidaten er gemiddeld 22 minuten over. Ook Leusden springt eruit met 22 minuten. Rijscholen vinden 25 minuten acceptabel voor kandidaten, blijkt uit de enquête.

Van de kandidaten heeft  52 procent rijlessen genomen in de onbekende omgeving. Toch vond slechts 18 procent dit bezwaarlijk. Verder zijn de kandidaten tevreden over de toegankelijkheid en de privacy van de locatie, net als over de afname van de rijtest.

Rijgeschiktheidstesten

Op de rijtestlocatie beoordeelt het CBR door middel van rijgeschiktheidstesten of bestuurders met een beperking of gezondheidsproblemen nog in staat zijn om veilig te rijden. Er worden zo’n 12.500 testen per jaar uitgevoerd. Uit de enquete blijkt dat ongeveer een kwart op de rijtestlocatie komt vanwege een praktijkexamen; 36 procent doet dit vanwege gezondheidsredenen en 21 procent omdat het rijbewijs vernieuwd moet worden na de 75e verjaardag.

Lees ook: 

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

3 reacties op “Sluiting rijtestlocaties definitief; Winschoten uitzondering”

Gaby van Ravenzwaaij|21.12.17|13:08

Om van Hulst in Goes te komen doe ik langer dan 25 minuten. Dat is op zijn snelst 50 minuten en dan moet alles meezitten. Ik blijf het dus een slechte zaak vinden dat de lokatie in Terneuzen is opgeheven.

René Kwast|23.12.17|10:31

Rare jongens, daar bij het CBR.. In de motivatie de BNOR examens naar de normale CBR locaties te verhuizen lees ik op de CBR site dat het handiger is dat de kandidaten in een omgeving examen doen waar ze gewend zijn te lessen. Dit is niet uit te leggen.

Silvia Moonen|03.04.18|18:11

Een rijtest doen in een stad waar je normaal gesproken met het openbaar vervoer naar toe zou gaan ivm drukte en nieuwe infrastructuur!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Sluiting rijtestlocaties definitief; Winschoten uitzondering | RijschoolPro

Sluiting rijtestlocaties definitief; Winschoten uitzondering

HAARLEM – Rijles bij autorijschool Snelweg in Haarlem. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

Na een derde evaluatie over de sluiting van rijtestlocaties heeft het CBR besloten het nieuwe locatiebeleid definitief te maken. Uitzondering hierop is Winschoten, waar de rijtestlocatie weer wordt heropend vanwege het hoge aantal rijtesten in die regio. 

Het aantal locaties waar rijtesten worden afgenomen is afgelopen jaar teruggegaan van 53 naar 30. Het CBR wil hiermee efficiënter werken. De sluiting gebeurde op verzoek van de brancheverenigingen in drie fases: de locaties met de kleinste afstand naar de andere rijtestlocatie en de plekken met de minst goede faciliteiten waren als eerste aan de beurt. Na elke fase hield het CBR een evaluatie.

Winschoten wordt weer heropend. De reden is de geografische ligging in combinatie met het hoge aantal rijtesten in deze regio. Wanneer deze locatie weer wordt geopend, is nog niet bekend.

Bezwaren

Zowel vanuit de branche als de politiek kwam kritiek op het verminderen van het aantal rijtestlocaties. Zo moeten rijtestkandidaten een test afleggen in een gebied dat ze niet kennen. Dat kan bijvoorbeeld problemen opleveren voor mensen met autisme. Daarnaast kunnen de kosten hoger uitpakken, omdat kandidaten (en rijschoolhouders) verder moeten rijden. Bovendien willen zij soms vooraf een paar keer oefenen in een gebied dat verder weg ligt. Volgens het CBR blijft de landelijke dekking goed, omdat er ‘altijd wel een CBR-locatie binnen een uur te bereiken is’.

Om het effect van het sluiten van de rijtestlocaties te meten, hield het CBR een enquête onder klanten en rijopleiders die het afgelopen jaar een rijtest hebben afgelegd. Hier deden ruim 1.500 kandidaten en 760 rijscholen aan mee. De bezwaren die de kandidaten aangaven, was dat de rijtest in een onbekende omgeving lastiger was, het gaf hen extra spanning, de afstand was groter en de kosten waren hoger.

Reistijd

Verder bleek dat 95 procent van de kandidaten binnen 33 minuten bij een rijtestlocatie kan zijn. De gemiddelde reistijd ligt met name in het noorden en in Zeeland hoger. In Leeuwarden gaat het om 24 minuten, in Goes doen kandidaten er gemiddeld 22 minuten over. Ook Leusden springt eruit met 22 minuten. Rijscholen vinden 25 minuten acceptabel voor kandidaten, blijkt uit de enquête.

Van de kandidaten heeft  52 procent rijlessen genomen in de onbekende omgeving. Toch vond slechts 18 procent dit bezwaarlijk. Verder zijn de kandidaten tevreden over de toegankelijkheid en de privacy van de locatie, net als over de afname van de rijtest.

Rijgeschiktheidstesten

Op de rijtestlocatie beoordeelt het CBR door middel van rijgeschiktheidstesten of bestuurders met een beperking of gezondheidsproblemen nog in staat zijn om veilig te rijden. Er worden zo’n 12.500 testen per jaar uitgevoerd. Uit de enquete blijkt dat ongeveer een kwart op de rijtestlocatie komt vanwege een praktijkexamen; 36 procent doet dit vanwege gezondheidsredenen en 21 procent omdat het rijbewijs vernieuwd moet worden na de 75e verjaardag.

Lees ook: 

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

3 reacties op “Sluiting rijtestlocaties definitief; Winschoten uitzondering”

Gaby van Ravenzwaaij|21.12.17|13:08

Om van Hulst in Goes te komen doe ik langer dan 25 minuten. Dat is op zijn snelst 50 minuten en dan moet alles meezitten. Ik blijf het dus een slechte zaak vinden dat de lokatie in Terneuzen is opgeheven.

René Kwast|23.12.17|10:31

Rare jongens, daar bij het CBR.. In de motivatie de BNOR examens naar de normale CBR locaties te verhuizen lees ik op de CBR site dat het handiger is dat de kandidaten in een omgeving examen doen waar ze gewend zijn te lessen. Dit is niet uit te leggen.

Silvia Moonen|03.04.18|18:11

Een rijtest doen in een stad waar je normaal gesproken met het openbaar vervoer naar toe zou gaan ivm drukte en nieuwe infrastructuur!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.