Masterdrive, Verjo

MasterDrive vernieuwd en uitgebreid met nieuwste vraagvormen CBR

Masterdrive, Verjo

Verjo heeft het klassikale softwarepakket MasterDrive vernieuwd en uitgebreid met de nieuwste vraagvormen uit het theorie-examen van het CBR. Rijschoolhouders en instructeurs kunnen de hotspotvraag en de single-sleepvraag al oefenen met hun cursisten tijdens de klassikale lessen.

MasterDrive is de naam voor de software die uitgever Verjo heeft ontwikkeld om klassikaal theorieles te geven. Het programma werkt onder andere met 3D-animaties, video en foto’s. Een groot deel van de foto’s wordt in de loop van 2018 vervangen door nieuwe foto’s of 3d tekeningen.

Op dit moment zijn theoriecursussen leverbaar voor auto, bromfiets, motorfiets, vrachtauto en bus. In 2018 komen daar ook de categorieën tractor, ADR en diverse nascholingscursussen code95 bij.

Eigen presentaties

Als extra hulpmiddel heeft de docent ook de beschikking over alle verkeersborden, de teksten van de rijprocedures en relevante wetgeving. Rijscholen kunnen ook een eigen presentaties maken. Ze kunnen zelf filmmateriaal, foto’s en schermen toevoegen binnen hun eigen vormgeving.

Voor elke categorie zijn er oefenvragen en examentraining beschikbaar. Na elk theorieblok kunnen de cursisten een tussentoets afleggen. De vragen met foto zijn te zien op het scherm van de docent en bijvoorbeeld een beamer of televisiescherm. De leerlingen kunnen op hun eigen telefoon de antwoorden geven. Dit kan ook op een tablet.

Geen internetverbinding nodig

Het unieke  kenmerk van MasterDrive is dat het geen online programma is, maar dat er gebruik wordt gemaakt van een eigen verbinding. Verjo levert namelijk een speciale usb-key en een router waarmee docenten en cursisten met hun eigen telefoon of tablet verbinding kunnen maken. Dit systeem kan tot zo’n 150 cursisten tegelijk verwerken.

“Een van de voordelen hiervan is dat de docent nooit afhankelijk is van een werkende internetverbinding. De les kan dus vrijwel overal worden gegeven”, vertelt Bartjan Engelfriet van Verjo. “Ook het binnenhalen van updates is heel eenvoudig en gebruiksvriendelijk. De docent kan hier zelf een geschikt moment voor uitkiezen.”

Antwoorden analyseren

Een ander pluspunt is dat docenten precies kunnen zien welke leerlingen zijn ingelogd. Ook kan een docent per leerling volgen welk antwoord hij of zij geeft.  “Als je ziet dat er bij een bepaalde vraag slechts een laag percentage een goed antwoord heeft gegeven, kun je daar direct op inspelen. Het kan zijn dat een bepaald theorie-onderdeel  om meer uitleg vraagt. De docent kan direct het betreffende theorie-onderdeel oproepen en nader uitleggen.”

Wanneer een cursist is ingelogd, wordt zijn eigen mobiele netwerk uitgeschakeld. Het is dus niet mogelijk om tijdens de cursus Facebook of WhatsApp te gebruiken, daarvoor moet de leerling eerst uitloggen. Als een cursist de verbinding verbreekt, is dat direct te zien in het systeem.

Lesomgeving van de toekomst

“Met Masterdrive zijn we optimaal voorbereid op de toekomst”, voegt Verjo-directeur Chris Verstappen daaraan toe. “Masterdrive is een stabiel en betaalbaar programma, dat met de nieuwste vraagvormen van het CBR de basis vormt voor de theorielessen van de toekomst. We hebben al rekening gehouden met nieuwe vraagvormen, zoals bewegend beeld. We hebben hier nadrukkelijk gekeken naar de vraagmethodes die in diverse landen al zijn ingevoerd.”

Volgens Verstappen is er inmiddels ook internationale interesse in het pakket: “Met name de gebruiksvriendelijkheid en de technische mogelijkheden zijn de basis van het succes.” Verjo blijft de komende jaren Masterdrive doorontwikkelen om alle nieuwigheden in het theorie-lokaal te kunnen blijven aanbieden.

Bekijk hier ook enkele voorbeelden van 3D-animaties uit MasterDrive:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.