‘Alcohol, drugs, en medicijnen’ populairste WRM-bijscholing

De populairste WRM-bijscholing van het afgelopen jaar was ‘Alcohol, drugs, en medicijnen in het verkeer’. In 2017 werden er 6.837 verplichte theoretische WRM-bijscholing gevolgd, zo blijkt uit een data-analyse van IBKI-cijfers door RijschoolPro. In 2016 was ‘Coaching en feedback’ nog het meest gevolgde cursusonderwerp.  

Uit de IBKI-cijfers blijkt dat er afgelopen jaar bijna 700 minder WRM-bijscholingen gevolgd werden dan twee jaar ervoor. In 2015 was ‘Het RVV’ nog het meest gevolgde cursusonderwerp.

Top vijf

Rijinstructeurs volgen elke vijf jaar zes dagdelen van drie uur aan theoretische bijscholing. De instructeurs zijn vrij in het kiezen van de onderwerpen. Dezelfde cursus twee of meer keer volgen in de geldigheidsperiode van het certificaat is niet toegestaan. Dit zijn de top vijf van meest gevolgde bijscholingsonderwerpen:

1. ‘Alcohol, drugs en medicijnen in het verkeer’, 12 procent
2. ‘Het RVV’, 12 procent
3. ‘Faalangst’, 11 procent
4. ‘Coaching en feedback geven’, 10 procent
5. ‘Autisme en AD(H)D en aanverwante stoornissen tijdens de rijles’, 4 procent

Hoewel de top vijf de afgelopen twee jaar vrijwel ongewijzigd is, vond er wel een wisseling in volgorde plaats. ‘Coaching en feedback geven’ stond in 2016 nog op nummer één, terwijl deze in het voorbije jaar is gedaald naar de vierde plek.

Het IBKI monitort de ontwikkelingen van de bijscholingsonderwerpen. De gegevens worden aan de Centrale Examen Commissie (CEC) voorgelegd. Zij beslissen op basis van deze achtergrondinformatie of de cursusonderwerpen al dan niet verlengd worden. Hierbij kijkt de CEC naar deelnamecijfers, actualiteit en relevantie. In 2017 waren er geen bijscholingen die niet werden verlengd.

Drie nieuwe onderwerpen

Onlangs kondigde het IBKI aan drie nieuwe bijscholingsonderwerpen toe te voegen aan het scala. Rijinstructeurs die hun WRM-bevoegdheidspas willen verlengen kunnen vanaf volgend jaar de cursussen ‘Veiligheid en autotechniek,’vademecum CBR’ en ‘Talking Traffic’ volgen. Het IBKI biedt de onderwerpen aan van 2018 tot 2021.

Rijinstructeurs kunnen naar verwachting vanaf medio april kiezen uit deze cursussen, afhankelijk van van welke aanbieders met de onderwerpen aan de slag gaan en hoe snel ze de cursussen ontwikkelen. IBKI maakt steeds bekend welke aanbieders gecertificeerd zijn.

Lees ook: Definitief drie nieuwe bijscholingsonderwerpen IBKI 2018

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen:

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Alcohol, drugs, en medicijnen’ populairste WRM-bijscholing | RijschoolPro

‘Alcohol, drugs, en medicijnen’ populairste WRM-bijscholing

De populairste WRM-bijscholing van het afgelopen jaar was ‘Alcohol, drugs, en medicijnen in het verkeer’. In 2017 werden er 6.837 verplichte theoretische WRM-bijscholing gevolgd, zo blijkt uit een data-analyse van IBKI-cijfers door RijschoolPro. In 2016 was ‘Coaching en feedback’ nog het meest gevolgde cursusonderwerp.  

Uit de IBKI-cijfers blijkt dat er afgelopen jaar bijna 700 minder WRM-bijscholingen gevolgd werden dan twee jaar ervoor. In 2015 was ‘Het RVV’ nog het meest gevolgde cursusonderwerp.

Top vijf

Rijinstructeurs volgen elke vijf jaar zes dagdelen van drie uur aan theoretische bijscholing. De instructeurs zijn vrij in het kiezen van de onderwerpen. Dezelfde cursus twee of meer keer volgen in de geldigheidsperiode van het certificaat is niet toegestaan. Dit zijn de top vijf van meest gevolgde bijscholingsonderwerpen:

1. ‘Alcohol, drugs en medicijnen in het verkeer’, 12 procent
2. ‘Het RVV’, 12 procent
3. ‘Faalangst’, 11 procent
4. ‘Coaching en feedback geven’, 10 procent
5. ‘Autisme en AD(H)D en aanverwante stoornissen tijdens de rijles’, 4 procent

Hoewel de top vijf de afgelopen twee jaar vrijwel ongewijzigd is, vond er wel een wisseling in volgorde plaats. ‘Coaching en feedback geven’ stond in 2016 nog op nummer één, terwijl deze in het voorbije jaar is gedaald naar de vierde plek.

Het IBKI monitort de ontwikkelingen van de bijscholingsonderwerpen. De gegevens worden aan de Centrale Examen Commissie (CEC) voorgelegd. Zij beslissen op basis van deze achtergrondinformatie of de cursusonderwerpen al dan niet verlengd worden. Hierbij kijkt de CEC naar deelnamecijfers, actualiteit en relevantie. In 2017 waren er geen bijscholingen die niet werden verlengd.

Drie nieuwe onderwerpen

Onlangs kondigde het IBKI aan drie nieuwe bijscholingsonderwerpen toe te voegen aan het scala. Rijinstructeurs die hun WRM-bevoegdheidspas willen verlengen kunnen vanaf volgend jaar de cursussen ‘Veiligheid en autotechniek,’vademecum CBR’ en ‘Talking Traffic’ volgen. Het IBKI biedt de onderwerpen aan van 2018 tot 2021.

Rijinstructeurs kunnen naar verwachting vanaf medio april kiezen uit deze cursussen, afhankelijk van van welke aanbieders met de onderwerpen aan de slag gaan en hoe snel ze de cursussen ontwikkelen. IBKI maakt steeds bekend welke aanbieders gecertificeerd zijn.

Lees ook: Definitief drie nieuwe bijscholingsonderwerpen IBKI 2018

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen:

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.