Definitief drie nieuwe bijscholingsonderwerpen IBKI 2018

Het IBKI voegt in 2018 drie nieuwe theoretische bijscholingscursussen aan de ruim vijftig onderwerpen toe. Rijinstructeurs die hun WRM-bevoegdheidspas willen verlengen kunnen vanaf volgend jaar de cursussen ‘Veiligheid en autotechniek,’vademecum CBR’ en ‘Talking Traffic’ volgen. Het IBKI biedt de onderwerpen aan van 2018 tot 2021. Daarna herziet de examencommissie de cursussen voor een eventueel vervolg.

Rijinstructeurs volgen elke vijf jaar zes dagdelen van drie uur aan theoretische bijscholing. De instructeurs zijn vrij in het kiezen van de onderwerpen. Dezelfde cursus twee of meer keer volgen in de geldigheidsperiode van het certificaat is niet toegestaan.

Bijscholing

De examencommissie adviseerde in oktober van dit jaar over de nieuwe onderwerpen. De cursus ‘Incidentmanagement’ kwam ook in aanmerking, maar deze heeft de eindstreep niet gehaald. In de tussentijd zijn de omschrijvingen en leerdoeluitwerkingen definitief gemaakt.

 • 54 -Veiligheid en Autotechniek.
 • 55 – Vademcum CBR: Deze bijscholing gaat in op de informatie die het CBR ter beschikking stelt aan rijinstructeurs en hun leerlingen.
 • 56 – Talking traffic: Bij Talking Traffic werken de overheid en bedrijven aan de ontwikkeling van innovatieve verkeerstoepassingen. Door weggebruikers, borden naast en boven de weg, verkeerscentrales en verkeerslichten met elkaar te laten communiceren wordt gezorgd voor actuele en individuele reisinformatie.

Het geactualiseerde leerdoelenoverzicht van de nieuwe cursussen staat nog niet online. IBKI meldt dat deze zo snel mogelijk op de IBKI-site verschijnen.

Verlenging

De examencommissie heeft ook advies gegeven over het verlengen van een aantal onderwerpen. Het IBKI heeft dit advies overgenomen. Er zijn geen onderwerpen vervallen.

Verlengde onderwerpen:

 • 35 – Leerlingherkenning en -begeleiding
 • 36 – Theorieles geven aan (nieuwe) vrachtautochauffeur
 • 37 – Rijangst
 • 38 – Lerend leren in de praktijk
 • 39 – Praktisch toepassen risicoperceptie
 • 40 – Lesgeven aan leerlingen met een beperking
 • 41 – Verzorgen gevorderde motortraining

Lees ook:

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Definitief drie nieuwe bijscholingsonderwerpen IBKI 2018 | RijschoolPro

Definitief drie nieuwe bijscholingsonderwerpen IBKI 2018

Het IBKI voegt in 2018 drie nieuwe theoretische bijscholingscursussen aan de ruim vijftig onderwerpen toe. Rijinstructeurs die hun WRM-bevoegdheidspas willen verlengen kunnen vanaf volgend jaar de cursussen ‘Veiligheid en autotechniek,’vademecum CBR’ en ‘Talking Traffic’ volgen. Het IBKI biedt de onderwerpen aan van 2018 tot 2021. Daarna herziet de examencommissie de cursussen voor een eventueel vervolg.

Rijinstructeurs volgen elke vijf jaar zes dagdelen van drie uur aan theoretische bijscholing. De instructeurs zijn vrij in het kiezen van de onderwerpen. Dezelfde cursus twee of meer keer volgen in de geldigheidsperiode van het certificaat is niet toegestaan.

Bijscholing

De examencommissie adviseerde in oktober van dit jaar over de nieuwe onderwerpen. De cursus ‘Incidentmanagement’ kwam ook in aanmerking, maar deze heeft de eindstreep niet gehaald. In de tussentijd zijn de omschrijvingen en leerdoeluitwerkingen definitief gemaakt.

 • 54 -Veiligheid en Autotechniek.
 • 55 – Vademcum CBR: Deze bijscholing gaat in op de informatie die het CBR ter beschikking stelt aan rijinstructeurs en hun leerlingen.
 • 56 – Talking traffic: Bij Talking Traffic werken de overheid en bedrijven aan de ontwikkeling van innovatieve verkeerstoepassingen. Door weggebruikers, borden naast en boven de weg, verkeerscentrales en verkeerslichten met elkaar te laten communiceren wordt gezorgd voor actuele en individuele reisinformatie.

Het geactualiseerde leerdoelenoverzicht van de nieuwe cursussen staat nog niet online. IBKI meldt dat deze zo snel mogelijk op de IBKI-site verschijnen.

Verlenging

De examencommissie heeft ook advies gegeven over het verlengen van een aantal onderwerpen. Het IBKI heeft dit advies overgenomen. Er zijn geen onderwerpen vervallen.

Verlengde onderwerpen:

 • 35 – Leerlingherkenning en -begeleiding
 • 36 – Theorieles geven aan (nieuwe) vrachtautochauffeur
 • 37 – Rijangst
 • 38 – Lerend leren in de praktijk
 • 39 – Praktisch toepassen risicoperceptie
 • 40 – Lesgeven aan leerlingen met een beperking
 • 41 – Verzorgen gevorderde motortraining

Lees ook:

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.