Vlaanderen introduceert terugkomdag na behalen rijbewijs

Vlaamse rijbewijshouders moeten zes tot negen maanden na het behalen van het rijbewijs een verplichte bijscholingscursus volgen. Bestuurders die na 1 juli 2018 het rijbewijs halen moeten verplicht terugkeren voor bijscholing, anders riskeren zij een boete van maximaal 4.000 euro. De verplichte terugkomdag moet het aantal verkeersdoden in België naar beneden halen.

De cursus bestaat uit een groepsgesprek en een rit op een afgesloten terrein. Beginnende bestuurders kunnen het rijbewijs niet verliezen, zo stelt Ben Weyts, Vlaamse Mobiliteitsminister. Hij lichtte afgelopen week op radiostation Studio Brussel toe: “Het is de bedoeling dat de cursist een betere bestuurder wordt, het is dus geen examen.” De verplichte bijscholing kost honderd euro per persoon.

Veranderingen

De rijopleiding in België blijft relatief goedkoop. De totale kosten voor het rijbewijs schat minister Weyts op 175 euro. Leerlingen in België kunnen les krijgen van ouders of kennissen. In Nederland ligt de prijs voor een opleiding een stuk hoger. Het CBR schat de gemiddelde prijs voor het rijbewijs op ruim 2.300 euro.

Vlaanderen heeft de afgelopen tijd op meerdere veranderingen doorgevoerd voor het halen van het rijbewijs. Zo moet een kandidaat-bestuurder tegenwoordig negen maanden rijden met een voorlopig rijbewijs in plaats van drie voordat het praktisch examen afgelegd kan worden. Ook moeten ouders die via de nieuwe Vlaamse regels hun kind leren autorijden drie uur opleiding volgen om eigen kennis over de verkeersregels bij te schaven.

Bovendien zijn er twee vaardigheden in het praktijkexamen bij gekomen, waaronder zelfstandig rijden. De examinator vraagt de kandidaat een vooraf aangegeven bestemming te bereiken zonder aanwijzingen van de examinator. De kandidaat mag kiezen of hij de instructies van een GPS of de aanwijzingen van verkeersborden volgt. Ook moeten de examenkandidaten een risicoperceptietest afleggen. Het gaat om een computertest waarmee wordt gekeken of de kandidaat gevaren op de weg op tijd kan herkennen en goed kan inschatten.

Lees ook: ‘Chaos rijopleiding nog nooit zo groot geweest’

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

1 reactie op “Vlaanderen introduceert terugkomdag na behalen rijbewijs”

Mael Coluim Mac Domnaill|16.02.19|19:37

alee de regering heeft weer een nieuw graai moment ze weten niet hoe ze de jongeren in het zak moeten zetten , een terug kom moment , moment ? wel duur betalen , volgens Ben Weyts kan iemand met een rijbewijs van 5000 euro beter (veiliger) rijden dan dan een gemiddelde belg, hij weet wel niet dat die met zijn rijbewijs van 5000 euro zijn rijbewijs gewoon gekregen heeft omdat ze hem moe waren 10 keer gebuisd op zijn examen ,
maar ja daar moet je politieker voor zijn,die hoeven niet slim te zijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Vlaanderen introduceert terugkomdag na behalen rijbewijs | RijschoolPro

Vlaanderen introduceert terugkomdag na behalen rijbewijs

Vlaamse rijbewijshouders moeten zes tot negen maanden na het behalen van het rijbewijs een verplichte bijscholingscursus volgen. Bestuurders die na 1 juli 2018 het rijbewijs halen moeten verplicht terugkeren voor bijscholing, anders riskeren zij een boete van maximaal 4.000 euro. De verplichte terugkomdag moet het aantal verkeersdoden in België naar beneden halen.

De cursus bestaat uit een groepsgesprek en een rit op een afgesloten terrein. Beginnende bestuurders kunnen het rijbewijs niet verliezen, zo stelt Ben Weyts, Vlaamse Mobiliteitsminister. Hij lichtte afgelopen week op radiostation Studio Brussel toe: “Het is de bedoeling dat de cursist een betere bestuurder wordt, het is dus geen examen.” De verplichte bijscholing kost honderd euro per persoon.

Veranderingen

De rijopleiding in België blijft relatief goedkoop. De totale kosten voor het rijbewijs schat minister Weyts op 175 euro. Leerlingen in België kunnen les krijgen van ouders of kennissen. In Nederland ligt de prijs voor een opleiding een stuk hoger. Het CBR schat de gemiddelde prijs voor het rijbewijs op ruim 2.300 euro.

Vlaanderen heeft de afgelopen tijd op meerdere veranderingen doorgevoerd voor het halen van het rijbewijs. Zo moet een kandidaat-bestuurder tegenwoordig negen maanden rijden met een voorlopig rijbewijs in plaats van drie voordat het praktisch examen afgelegd kan worden. Ook moeten ouders die via de nieuwe Vlaamse regels hun kind leren autorijden drie uur opleiding volgen om eigen kennis over de verkeersregels bij te schaven.

Bovendien zijn er twee vaardigheden in het praktijkexamen bij gekomen, waaronder zelfstandig rijden. De examinator vraagt de kandidaat een vooraf aangegeven bestemming te bereiken zonder aanwijzingen van de examinator. De kandidaat mag kiezen of hij de instructies van een GPS of de aanwijzingen van verkeersborden volgt. Ook moeten de examenkandidaten een risicoperceptietest afleggen. Het gaat om een computertest waarmee wordt gekeken of de kandidaat gevaren op de weg op tijd kan herkennen en goed kan inschatten.

Lees ook: ‘Chaos rijopleiding nog nooit zo groot geweest’

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

1 reactie op “Vlaanderen introduceert terugkomdag na behalen rijbewijs”

Mael Coluim Mac Domnaill|16.02.19|19:37

alee de regering heeft weer een nieuw graai moment ze weten niet hoe ze de jongeren in het zak moeten zetten , een terug kom moment , moment ? wel duur betalen , volgens Ben Weyts kan iemand met een rijbewijs van 5000 euro beter (veiliger) rijden dan dan een gemiddelde belg, hij weet wel niet dat die met zijn rijbewijs van 5000 euro zijn rijbewijs gewoon gekregen heeft omdat ze hem moe waren 10 keer gebuisd op zijn examen ,
maar ja daar moet je politieker voor zijn,die hoeven niet slim te zijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.