Theorie, verkeersborden

Maatregelen op komst voor kapen theorie-examens CBR

Theorie, verkeersborden

Bedrijven die eendaagse theoriecursussen aanbieden zijn veel rijscholen een doorn in het oog. Niet alleen omdat zij leerlingen zonder goede kennis van de verkeersregels op theorie-examen zouden sturen; ook weten ze vaak de beste plaatsen in het reserveringssysteem binnen no time vast te leggen. Om het kapen van de examens te voorkomen, komt het CBR met maatregelen. Maar die gaan wel ‘een beetje pijn doen’, zo bleek vorige week tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van de VRB.

Bij deze ‘trucjescursus’ wordt in één ochtend de lesstof in een hoog tempo doorgenomen en gaat de leerling diezelfde middag op examen. Er zijn meerdere aanbieders van deze theoriecursussen. Inmiddels worden ze door het hele land gegeven. Het probleem met reserveringen werd afgelopen vrijdag besproken tijdens de algemene ledenvergadering van de VRB.

Direct inkopen

Een van de leden van de VRB beschreef het dilemma: “Wij willen graag theorie-examens in de middagen aanvragen. We merken dat we na 13.00 uur ’s middags geen theorie-examen kunnen boeken”, vertelt de rijschoolhouder. “We hebben hierover een klacht ingediend bij het CBR. Dat komt met het antwoord dat de ondernemingen die eendagscursussen aanbieden speciale software hebben. Op het moment dat er maar ergens een plaatsje vrijkomt, wordt er door een computer direct ingekocht. Met als gevolg dat wij, die het proberen netjes te doen, geen theorie-examen in de middag in kunnen plannen. Dat vind ik een kwalijke zaak.”

‘Een beetje pijn’

De VRB heeft dit probleem besproken met het CBR, vertelde Peter van Neck, voormalig voorzitter van de VRB. “Hier wordt momenteel hard aan gewerkt. Maar de maatregelen die komen, zullen bij ons een beetje pijn doen.” Meer kon Van Neck op dat moment niet vertellen. “We weten nog niet precies welke maatregel het gaat worden, omdat er vier verschillende sporen zijn die met de drie brancheorganisaties worden besproken. We gaan kijken wat de beste oplossing is.”

Actie is reactie, aldus Van Neck. “Er moeten soms maatregelen genomen worden die ten koste gaan van de goede mensen. We kiezen de stap die de goede rijscholen zo min mogelijk pijn gaat doen. De VRB is in ieder geval blij met de maatregelen die waarschijnlijk genomen gaan worden.”

Lees ook: Einde trucjes, maar wat moeten we nu met dat theorie-examen?

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

2 reacties op “Maatregelen op komst voor kapen theorie-examens CBR”

Rob van Riel|05.02.18|17:57

Niet geheel onverwacht vind ik dit.
Waar de 3 brancheverenigingen eens naar mogen kijken is de poll die ik in 4 facebookgroepen heb geplaatst over de sanctie op de praktijk begeleiding.
Veruit de meerderheid is TEGEN de sanctie….en van degenen die ervoor zijn heb ik op vraag van 3 mensen vernomen waarom ze ervoor zijn…en de anderen hebben ogenschijnlijk geen link met rijles geven behalve een andere rijinstructeur of opleider in hun vrienden aldaar.

Pieter van Rosse|15.03.18|14:54

Het CBR zou gewoon ALLE kandidaten zelf direct bij het CBR met DIGID laten inloggen en een examen (theorie of praktijk) moeten laten kopen. Wanneer het examen is voldaan krijgt de kandidaat een code waarmee een rijschool bij het CBR een rij examen op naam kan zetten. Zo ben je van al het gezeik af, en kan er in principe niet meer worden gefraudeerd!
Wat de rijschool dan aan de kandidaat berekend voor administratiekosten, is niet het probleem van het CBR. Hoe makkelijk kan een oplossing zijn?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.