Spiegel, lesauto

Brancheverenigingen: RIS niet de standaard voor rijopleiding

Brancheverenigingen Bovag, VRB en FAM hebben niet de intentie om rijinstructeurs te verplichten de RIS-methode te gebruiken voor de rijopleiding. Wel vinden ze dat de manier waarop de RIS-praktijkbegeleiding  (Rijopleiding in Stappen) plaatsvindt, de standaard moet worden voor alle rijinstructeurs. Dat meldt de VRB aan haar leden na commotie over een nieuwsbericht van vorige week.

Het CBR publiceerde vorige week een brief aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat waarin het ingaat op de voorstellen van de brancheverenigingen om de Wet Rijonderricht Motorrijtuigen aan te passen. Het CBR liet weten open te staan voor het integreren van de eigen praktijkbegeleiding met die van het IBKI, waarbij de RIS-methode de standaard moet worden. De twee exameninstituten zijn hierover al in gesprek.

Commentaar

Veel instructeurs reageerden op dit bericht met de gedachte dat ze verplicht RIS-instructeur (Rijopleiding in Stappen) moeten worden. Het nieuws leverde dan ook veel negatief commentaar op. Enkele instructeurs deden zelfs de oproep om gezamenlijk naar Den Haag te trekken om deze maatregel te voorkomen. De brancheverengingen willen het een en ander verduidelijken naar hun leden.

“Er ligt géén voorstel om een verplichte RIS-opleiding in te stellen”, zegt VRB-secretaris Irma Brauers. “Niet in de opleiding tot rijinstructeur, niet in de opleiding voor een rijexamenleerling en eveneens niet voor de praktijkbegeleiding. Wat bedoeld wordt om duidelijk te maken is dat in samenwerking met IBKI en CBR de wijze waarop de huidige RIS-rijinstructeurs de praktijkbegeleiding afleggen, de standaard zou moeten worden.”

Vanaf CBR-locatie in de buurt

De RIS-manier van praktijkbegeleiding betekent onder meer dat de bijscholing op de door de rijinstructeur gekozen CBR-praktijklocatie wordt afgenomen door een CBR-examinator. “De methode van beoordelen staat los van het feit of de betreffende rijinstructeur RIS-instructeur is of niet”, aldus Brauers. Bovendien is dit nog ‘slechts een voorstel’ is en zeker nog niet definitief.

Ook kan de praktijkbegeleiding op deze manier voordeliger uitpakken voor rijschoolhouders. De ‘normale’ praktijkbegeleiding vanaf een IBKI-locatie kost 215 euro; op een locatie in eigen regio kost deze 290 euro. De RIS-praktijkbegeleiding vindt altijd plaats op de CBR-locatie bij de rijinstructeur in de buurt. Deze kost 204 euro voor 2 blokken rijexamen B.

Lees ook: CBR in gesprek met IBKI over samenvoegen praktijkbegeleiding

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

9 reacties op “Brancheverenigingen: RIS niet de standaard voor rijopleiding”

Gerrit Grevengoed|07.02.18|09:42

Alsof je de onderwijsinspectie uitnodigd op een gewone basisschool
en daarna de onderwijzer verplicht zijn leerlingen 1 dag per 5 jaar
het Montessori onderwijs voor te schotelen.

Bert van den Hoorn|07.02.18|10:10

Waarmee weer duidelijk is dat VRB, FAM en BOVAG de praktijkbegeleiding willen behouden.

Bert de Weerd|07.02.18|10:44

Inderdaad Gerrit. Jammer dat de 3 brancheverenigingen niet met iets beters komen!

Bert de Weerd|07.02.18|10:46

Idd. Jammer dat de brancheverenigingen niet bij machte zijn om met iets beters te komen! Oude wijn in nieuwe zakken. Hier schieten we weinig mee op.

Gerrit Grevengoed|07.02.18|11:05

Dat is dus een 5 jaarlijks verplicht RIS toneelstukje voor de reguliere rijschool
geen idee waar die 3 brancheverenigingen mee bezig zijn

Henk Arentsen|09.02.18|13:32

Dit 5 jaarlijkse toneelstuk hanteert geen enkele instructeur tijdens de les. Dan vliegen alle leerlingen gillend de auto uit.
Waar zijn “onze brancheverenigingen” toch mee bezig. Denk eens aan de belangen en ideeen van de rijinstructeurs zelf, luister nou eens naar hun stemmen!!

A.b|10.02.18|18:05

Henk, dat zeg ik al jaren, er is niemand die naar luistert.

Rijschool van Ark|15.02.18|18:40

Ik heb 10 jaar lang zo les gegeven. Altijd 1 van de hoogste slagingspercentages in mijn regio. Super tevreden leerlingen. Het is geen toneelstuk, het is een prima basis voor een rijles. Ik moet hem binnenkort ook weer doen en zie er totaal niet tegenop. Wordt ook al de 6e keer, dus kat in het bakkie.

Paul Bierens|18.02.18|10:55

Waar bemoeit het CBR zich mee, dat is een examencommissie de rij-opleiding is niet hun pakkie aan, laat ze eens bij zichzelf te rade gaan of ze alles wel goed doen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.