Minister Cora van Nieuwenhuizen (derde van rechts) met de geslaagde kandidaten

Definitieve invoering 2toDrive op 15 maart

2toDrive, cora van nieuwenhuizen, CBR, schelluinen

2toDrive wordt donderdag definitief ingevoerd. Dat is maandagmorgen bekendgemaakt bij het CBR in Schelluinen, in het bijzijn van minister Cora van Nieuwenhuizen. 2toDrive werd in november tijdelijk stilgelegd. Het experiment was op dat moment officieel afgelopen, terwijl het nog niet in de wet was vastgelegd.

Ook werd maandag weer duidelijk dat steeds meer jongeren al op hun 17e achter het stuur zitten. In 2017 zijn er voor het eerst meer 17-jarigen geslaagd voor het eerste rijexamen dan 18-jarigen. In totaal slaagden in 2017 ruim 33.000 17-jarigen bij de eerste keer voor het rijexamen. Ze behaalden daarmee een beter resultaat dan de 18-jarigen.

‘Erg gemotiveerd’

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) zette maandag bij een bezoek aan een examencentrum van het CBR in Schelluinen geslaagde 17-jarigen in het zonnetje. “De SWOV heeft in het verleden al laten zien dat het project iets oplevert voor de kwaliteit van het rijden”, aldus de bewindsvrouw. “Omdat jongeren langer met een begeleider rijden, beginnen ze wat relaxter aan hun periode als bestuurder en zitten ze met meer zelfvertrouwen achter het stuur. Het traject is ook mooi, geleidelijk opgebouwd over een aantal jaar.”

Dat het slagingspercentage onder 17-jarigen hoger ligt dan onder 18-jarigen, verbaast haar niets. “De 17-jarige kandidaten zijn erg gemotiveerd. Zij willen graag leren rijden.” Andere rijbewijscategorieën zijn volgens de minister niet in beeld voor voor het begeleid rijden-traject.

De tekst gaat verder onder de foto

Minister Cora van Nieuwenhuizen (derde van rechts) met de geslaagde kandidaten en hun rijinstructeurs
Minister Cora van Nieuwenhuizen (derde van rechts) met de geslaagde kandidaten en hun rijinstructeurs

2toDrive

Sinds de start van 2toDrive hebben ruim 240.000 jongeren vervroegd hun B rijbewijs gehaald. Met 2toDrive kunnen jongeren vanaf 16 jaar hun theorie-examen doen en vanaf 16,5 jaar starten met praktijklessen. Als jongeren 17 worden, kunnen ze vervolgens het praktijkexamen voor het rijbewijs afleggen en nadat ze zijn geslaagd tot hun 18e verjaardag onder begeleiding de weg op.

Positief effect

Het begeleid rijden voor jongeren werd in 2011 als experiment gestart om de verkeersveiligheid te verbeteren. Jonge en beginnende bestuurders zijn vaker betrokken bij ongelukken omdat ze minder ervaring hebben. Uit ervaringen in het buitenland bleek dat jongeren minder ongevallen en overtredingen veroorzaken als ze eerst onder begeleiding van een coach ervaring opdoen.

Uit een evaluatie van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) naar de resultaten met het experiment in Nederland bleek dat het rijden onder begeleiding een positief effect heeft. De jonge automobilisten nemen het begeleid rijden serieus, doen veel rijervaring op en leren op een veilige manier autorijden voordat ze alleen de weg op gaan.

Opluchting

De 17-jarige Anne van Nes uit Zwijndrecht was een van de gelukkigen die een bos bloemen kreeg uitgereikt van de minister. Ze kan opgelucht ademhalen, want ze is zojuist geslaagd voor haar praktijkexamen. “Het was mijn derde poging. Bovendien zou ik normaal gesproken in Barendrecht examen doen, maar voor deze speciale gelegenheid vond het deze keer plaats in Schelluinen. We hebben hier gelukkig nog wel een keer geoefend.”

Ook voor haar rijinstructeur Arnold de Jong van Verkeersschool A. de Jong uit Heerjansdam was het een bijzonder moment. Zijn auto stond maandagochtend in het middelpunt van de media-aandacht. “Ik heb ‘m gisteren maar eens goed gepoetst”, lacht hij. “Ik geef sinds ’85 rijles, maar dit is toch wel de kers op de taart.”

Minister Cora van Nieuwenhuizen met Anne van Nes, een van de geslaagde 17-jarigen
Minister Cora van Nieuwenhuizen met Anne van Nes, een van de geslaagde 17-jarigen

Lees ook:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “Definitieve invoering 2toDrive op 15 maart”

Ton de Haan|09.04.18|15:27

Ik merk wel dat wij als rijschool zwaarder belast worden in de avonduren en weekenden. De 16 en 17 jarigen zitten vaker tot laat op school dan wanneer ze 18 of ouder zijn en HBO o.i.d. gaan doen.
Wordt het niet een keer tijd om met z’n allen een avond/weekend toeslag te gaan vragen?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Definitieve invoering 2toDrive op 15 maart | RijschoolPro
Minister Cora van Nieuwenhuizen (derde van rechts) met de geslaagde kandidaten

Definitieve invoering 2toDrive op 15 maart

2toDrive, cora van nieuwenhuizen, CBR, schelluinen

2toDrive wordt donderdag definitief ingevoerd. Dat is maandagmorgen bekendgemaakt bij het CBR in Schelluinen, in het bijzijn van minister Cora van Nieuwenhuizen. 2toDrive werd in november tijdelijk stilgelegd. Het experiment was op dat moment officieel afgelopen, terwijl het nog niet in de wet was vastgelegd.

Ook werd maandag weer duidelijk dat steeds meer jongeren al op hun 17e achter het stuur zitten. In 2017 zijn er voor het eerst meer 17-jarigen geslaagd voor het eerste rijexamen dan 18-jarigen. In totaal slaagden in 2017 ruim 33.000 17-jarigen bij de eerste keer voor het rijexamen. Ze behaalden daarmee een beter resultaat dan de 18-jarigen.

‘Erg gemotiveerd’

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) zette maandag bij een bezoek aan een examencentrum van het CBR in Schelluinen geslaagde 17-jarigen in het zonnetje. “De SWOV heeft in het verleden al laten zien dat het project iets oplevert voor de kwaliteit van het rijden”, aldus de bewindsvrouw. “Omdat jongeren langer met een begeleider rijden, beginnen ze wat relaxter aan hun periode als bestuurder en zitten ze met meer zelfvertrouwen achter het stuur. Het traject is ook mooi, geleidelijk opgebouwd over een aantal jaar.”

Dat het slagingspercentage onder 17-jarigen hoger ligt dan onder 18-jarigen, verbaast haar niets. “De 17-jarige kandidaten zijn erg gemotiveerd. Zij willen graag leren rijden.” Andere rijbewijscategorieën zijn volgens de minister niet in beeld voor voor het begeleid rijden-traject.

De tekst gaat verder onder de foto

Minister Cora van Nieuwenhuizen (derde van rechts) met de geslaagde kandidaten en hun rijinstructeurs
Minister Cora van Nieuwenhuizen (derde van rechts) met de geslaagde kandidaten en hun rijinstructeurs

2toDrive

Sinds de start van 2toDrive hebben ruim 240.000 jongeren vervroegd hun B rijbewijs gehaald. Met 2toDrive kunnen jongeren vanaf 16 jaar hun theorie-examen doen en vanaf 16,5 jaar starten met praktijklessen. Als jongeren 17 worden, kunnen ze vervolgens het praktijkexamen voor het rijbewijs afleggen en nadat ze zijn geslaagd tot hun 18e verjaardag onder begeleiding de weg op.

Positief effect

Het begeleid rijden voor jongeren werd in 2011 als experiment gestart om de verkeersveiligheid te verbeteren. Jonge en beginnende bestuurders zijn vaker betrokken bij ongelukken omdat ze minder ervaring hebben. Uit ervaringen in het buitenland bleek dat jongeren minder ongevallen en overtredingen veroorzaken als ze eerst onder begeleiding van een coach ervaring opdoen.

Uit een evaluatie van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) naar de resultaten met het experiment in Nederland bleek dat het rijden onder begeleiding een positief effect heeft. De jonge automobilisten nemen het begeleid rijden serieus, doen veel rijervaring op en leren op een veilige manier autorijden voordat ze alleen de weg op gaan.

Opluchting

De 17-jarige Anne van Nes uit Zwijndrecht was een van de gelukkigen die een bos bloemen kreeg uitgereikt van de minister. Ze kan opgelucht ademhalen, want ze is zojuist geslaagd voor haar praktijkexamen. “Het was mijn derde poging. Bovendien zou ik normaal gesproken in Barendrecht examen doen, maar voor deze speciale gelegenheid vond het deze keer plaats in Schelluinen. We hebben hier gelukkig nog wel een keer geoefend.”

Ook voor haar rijinstructeur Arnold de Jong van Verkeersschool A. de Jong uit Heerjansdam was het een bijzonder moment. Zijn auto stond maandagochtend in het middelpunt van de media-aandacht. “Ik heb ‘m gisteren maar eens goed gepoetst”, lacht hij. “Ik geef sinds ’85 rijles, maar dit is toch wel de kers op de taart.”

Minister Cora van Nieuwenhuizen met Anne van Nes, een van de geslaagde 17-jarigen
Minister Cora van Nieuwenhuizen met Anne van Nes, een van de geslaagde 17-jarigen

Lees ook:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “Definitieve invoering 2toDrive op 15 maart”

Ton de Haan|09.04.18|15:27

Ik merk wel dat wij als rijschool zwaarder belast worden in de avonduren en weekenden. De 16 en 17 jarigen zitten vaker tot laat op school dan wanneer ze 18 of ouder zijn en HBO o.i.d. gaan doen.
Wordt het niet een keer tijd om met z’n allen een avond/weekend toeslag te gaan vragen?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.