Cannabisgebruiker

Onderzoek naar invloed slaappillen en pijnstillers op rijgedrag

De Universiteit Maastricht gaat samen met onder meer de Belgische Universiteit Hasselt onderzoeken wat de gevolgen zijn van slaapmiddelen en pijnstillers op het rijgedrag. Vanuit Maastricht gaan proefpersonen een rit maken van 100 kilometer in verschillende omstandigheden. 

Het onderzoek is een samenwerking van de Universiteit Maastricht, het Instituut voor Mobiliteit (IMOB) van UHasselt, Jessa Ziekenhuis en Happy Aging, zo schrijft dagblad De Standaard.

‘Niet eenvoudig’

De proefpersonen worden verdeeld over drie groepen: 27 mensen die regelmatig slaappillen slikken, 27 die zware pijnmedicatie (opiaten) nemen en een controlegroep van 27 Limburgers die niets gebruiken. Die drie groepen gaan de onderzoekers de komende maanden tweemaal bestuderen: in de fase waarop ze medicatie nemen en enkele weken later zonder invloed van medicatie.

Testen wat de gevolgen zijn van rijden onder invloed van medicatie is niet eenvoudig, vertelt onderzoeker Frederick Vinckenbosch aan De Standaard: “Je kunt daar niet zomaar mee sjoemelen. Mensen nemen die medicatie op vaste momenten en op doktersvoorschrift. Wij kunnen niet beslissen gebruikers te laten stoppen of hen placebo’s te geven.”

Medicatie

Voor het onderzoek focussen ze vooral slaap- en angstmedicatie, zoals Xanax, Temesta, Stilnoct of Rohypnol. Ook zijn er zware pijnstillers opgenomen, zoals Tramadol, Fentanyl en Oxycontin. Bij het onderzoek wordt er met name gekeken naar 55-plussers. Reden hiervoor is dat de groep ouderen groeit, de lever trager werkt en omdat er met de leeftijd meer medicatie wordt genomen.

Bij 75-plussers ligt het gebruik onder vrouwen bovendien hoger dan onder mannen. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat vrouwen iets meer kampen met angst- en slaapproblemen. Darnaast is de ‘verweduwing’ ook een factor: meer vrouwen dan mannen verliezen hun partner.

Lees ook: ‘Bestuurder te weinig bewust van invloed medicijnen op rijgedrag’

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Onderzoek naar invloed slaappillen en pijnstillers op rijgedrag | RijschoolPro
Cannabisgebruiker

Onderzoek naar invloed slaappillen en pijnstillers op rijgedrag

De Universiteit Maastricht gaat samen met onder meer de Belgische Universiteit Hasselt onderzoeken wat de gevolgen zijn van slaapmiddelen en pijnstillers op het rijgedrag. Vanuit Maastricht gaan proefpersonen een rit maken van 100 kilometer in verschillende omstandigheden. 

Het onderzoek is een samenwerking van de Universiteit Maastricht, het Instituut voor Mobiliteit (IMOB) van UHasselt, Jessa Ziekenhuis en Happy Aging, zo schrijft dagblad De Standaard.

‘Niet eenvoudig’

De proefpersonen worden verdeeld over drie groepen: 27 mensen die regelmatig slaappillen slikken, 27 die zware pijnmedicatie (opiaten) nemen en een controlegroep van 27 Limburgers die niets gebruiken. Die drie groepen gaan de onderzoekers de komende maanden tweemaal bestuderen: in de fase waarop ze medicatie nemen en enkele weken later zonder invloed van medicatie.

Testen wat de gevolgen zijn van rijden onder invloed van medicatie is niet eenvoudig, vertelt onderzoeker Frederick Vinckenbosch aan De Standaard: “Je kunt daar niet zomaar mee sjoemelen. Mensen nemen die medicatie op vaste momenten en op doktersvoorschrift. Wij kunnen niet beslissen gebruikers te laten stoppen of hen placebo’s te geven.”

Medicatie

Voor het onderzoek focussen ze vooral slaap- en angstmedicatie, zoals Xanax, Temesta, Stilnoct of Rohypnol. Ook zijn er zware pijnstillers opgenomen, zoals Tramadol, Fentanyl en Oxycontin. Bij het onderzoek wordt er met name gekeken naar 55-plussers. Reden hiervoor is dat de groep ouderen groeit, de lever trager werkt en omdat er met de leeftijd meer medicatie wordt genomen.

Bij 75-plussers ligt het gebruik onder vrouwen bovendien hoger dan onder mannen. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat vrouwen iets meer kampen met angst- en slaapproblemen. Darnaast is de ‘verweduwing’ ook een factor: meer vrouwen dan mannen verliezen hun partner.

Lees ook: ‘Bestuurder te weinig bewust van invloed medicijnen op rijgedrag’

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.