Vrachtauto DON

Uiterlijk in 2020 verplichte nascholing voor oudere chauffeurs

Vrachtauto van DON

De wetswijziging waarbij oudere chauffeurs met een vrijstelling alsnog aan de verplichte nascholing moeten voldoen, gaat uiterlijk 1 januari 2020 in. Dat laat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat desgevraagd weten aan RijschoolPro. Transport en Logistiek Nederland noemt het intrekken van de verstrekte Code 95 ‘een zeer grote stap’. De PvdA heeft inmiddels vragen gesteld aan het ministerie.

“Dit is natuurlijk erg vervelend voor de chauffeurs die het treft. En voor hun werkgevers, in de huidige krappe arbeidsmarkt”, aldus TLN. Toch heeft TLN heeft ook begrip voor het feit dat het ministerie zich gedwongen ziet door de Europese Commissie om deze stap te nemen.

Chauffeurs geboren voor 1 juli 1955 werden tot een paar jaar geleden vrijgesteld van de verplichte nascholing. Zij kregen gratis de Code 95 op hun rijbewijs. Dat was volgens de Europese richtlijn niet toegestaan. Per 1 juni 2015 is Nederland daarom gestopt met het verstrekken van de Code 95 aan deze groep chauffeurs. Maar omdat de Europese Commissie hier geen genoegen mee neemt, werkt de minister nu aan een wetswijziging om de verstrekte codes alsnog in te trekken. Het gaat om ongeveer 11.000 beroepschauffeurs die nu alsnog nascholing moeten volgen om te kunnen blijven rijden.

Praktische gevolgen

TLN meldt dat veel van deze chauffeurs vlak voor 1 maart 2015 hun rijbewijs verlengd, waardoor de einddata van deze rijbewijzen in februari 2020 liggen. Dat is dicht bij de verwachte ingangsdatum van de aangekondigde wetswijziging. “Zeer waarschijnlijk zijn de beroepschauffeurs die nog willen blijven rijden na die datum, nu al begonnen met het volgen van de 35 uur nascholing. Als dat nog niet zo is, dan is snel starten wel het dringende advies”, aldus TLN.

Daarnaast is er een groep chauffeurs die in januari 2013 hun laatste kans hebben gegrepen om nog een rijbewijs te krijgen met een geldigheidsduur van tien jaar. “De einddata van die rijbewijzen liggen in januari 2023. Het ziet er naar uit dat voor deze groep de wetswijzing echt gevolgen gaat hebben. Als de chauffeur beroepsmatig wil blijven rijden, dan is ook hier het advies om zo snel mogelijk te starten met het volgen van 35 uur nascholing.”

Vragen aan minister

Volgens de krant AD heeft de PvdA inmiddels vragen gesteld over dit onderwerp. Kamerlid Gijs van Dijk wil weten wat de toegevoegde waarde is van het terug naar de schoolbanken sturen van de ervaren truckers. En als de nascholing per se moet, wil de partij dat de minister bijdraagt aan de hoge kosten. “Want die bedragen zo’n 1000 euro plus het verlies aan inkomsten, doordat de chauffeur vijf dagen z’n vrachtwagen moet laten staan. De truckers vinden dat veel te kostbaar.” De PvdA’er vreest dat de verplichte nascholing ertoe leidt dat veel oudere chauffeurs het bijltje erbij neergooien, terwijl er al een tekort is aan rijders.

Hij vraagt de minister tegelijkertijd een einde te maken aan de oneerlijke concurrentie op de weg. Oost-Europese bestuurders zouden Code 95 voor weinig geld kunnen kopen in hun eigen land. De PvdA vreest dat dat ten koste gaat van de veiligheid op de weg en wil dat Van Nieuwenhuizen dit probleem met de Europese collega’s bespreekt.

Rijschoolbranche verbaasd

Brancheverenigingen FAM en VRB hebben eerder deze week verbaasd gereageerd op de plannen van het ministerie. “Als de overheid dit wil doorduwen zal er enorm veel frustratie ontstaan bij de mensen die eerst vrijgesteld waren”, lieft FAM weten. De organisatie is hier naar eigen zeggen op geen enkele manier over benaderd.

Lees ook:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Uiterlijk in 2020 verplichte nascholing voor oudere chauffeurs | RijschoolPro
Vrachtauto DON

Uiterlijk in 2020 verplichte nascholing voor oudere chauffeurs

Vrachtauto van DON

De wetswijziging waarbij oudere chauffeurs met een vrijstelling alsnog aan de verplichte nascholing moeten voldoen, gaat uiterlijk 1 januari 2020 in. Dat laat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat desgevraagd weten aan RijschoolPro. Transport en Logistiek Nederland noemt het intrekken van de verstrekte Code 95 ‘een zeer grote stap’. De PvdA heeft inmiddels vragen gesteld aan het ministerie.

“Dit is natuurlijk erg vervelend voor de chauffeurs die het treft. En voor hun werkgevers, in de huidige krappe arbeidsmarkt”, aldus TLN. Toch heeft TLN heeft ook begrip voor het feit dat het ministerie zich gedwongen ziet door de Europese Commissie om deze stap te nemen.

Chauffeurs geboren voor 1 juli 1955 werden tot een paar jaar geleden vrijgesteld van de verplichte nascholing. Zij kregen gratis de Code 95 op hun rijbewijs. Dat was volgens de Europese richtlijn niet toegestaan. Per 1 juni 2015 is Nederland daarom gestopt met het verstrekken van de Code 95 aan deze groep chauffeurs. Maar omdat de Europese Commissie hier geen genoegen mee neemt, werkt de minister nu aan een wetswijziging om de verstrekte codes alsnog in te trekken. Het gaat om ongeveer 11.000 beroepschauffeurs die nu alsnog nascholing moeten volgen om te kunnen blijven rijden.

Praktische gevolgen

TLN meldt dat veel van deze chauffeurs vlak voor 1 maart 2015 hun rijbewijs verlengd, waardoor de einddata van deze rijbewijzen in februari 2020 liggen. Dat is dicht bij de verwachte ingangsdatum van de aangekondigde wetswijziging. “Zeer waarschijnlijk zijn de beroepschauffeurs die nog willen blijven rijden na die datum, nu al begonnen met het volgen van de 35 uur nascholing. Als dat nog niet zo is, dan is snel starten wel het dringende advies”, aldus TLN.

Daarnaast is er een groep chauffeurs die in januari 2013 hun laatste kans hebben gegrepen om nog een rijbewijs te krijgen met een geldigheidsduur van tien jaar. “De einddata van die rijbewijzen liggen in januari 2023. Het ziet er naar uit dat voor deze groep de wetswijzing echt gevolgen gaat hebben. Als de chauffeur beroepsmatig wil blijven rijden, dan is ook hier het advies om zo snel mogelijk te starten met het volgen van 35 uur nascholing.”

Vragen aan minister

Volgens de krant AD heeft de PvdA inmiddels vragen gesteld over dit onderwerp. Kamerlid Gijs van Dijk wil weten wat de toegevoegde waarde is van het terug naar de schoolbanken sturen van de ervaren truckers. En als de nascholing per se moet, wil de partij dat de minister bijdraagt aan de hoge kosten. “Want die bedragen zo’n 1000 euro plus het verlies aan inkomsten, doordat de chauffeur vijf dagen z’n vrachtwagen moet laten staan. De truckers vinden dat veel te kostbaar.” De PvdA’er vreest dat de verplichte nascholing ertoe leidt dat veel oudere chauffeurs het bijltje erbij neergooien, terwijl er al een tekort is aan rijders.

Hij vraagt de minister tegelijkertijd een einde te maken aan de oneerlijke concurrentie op de weg. Oost-Europese bestuurders zouden Code 95 voor weinig geld kunnen kopen in hun eigen land. De PvdA vreest dat dat ten koste gaat van de veiligheid op de weg en wil dat Van Nieuwenhuizen dit probleem met de Europese collega’s bespreekt.

Rijschoolbranche verbaasd

Brancheverenigingen FAM en VRB hebben eerder deze week verbaasd gereageerd op de plannen van het ministerie. “Als de overheid dit wil doorduwen zal er enorm veel frustratie ontstaan bij de mensen die eerst vrijgesteld waren”, lieft FAM weten. De organisatie is hier naar eigen zeggen op geen enkele manier over benaderd.

Lees ook:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.