Beginnersrijbewijs blijft, ondanks kritisch rapport

Het beginnersrijbewijs, waarbij beginnende automobilisten na twee flinke overtredingen een rijvaardigheidsonderzoek krijgen, blijft bestaan. Dat schrijven ministers Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze vinden de regeling belangrijk, ook al is de pakkans erg klein en heeft het niet altijd consequenties als bestuurders worden aangehouden.

De bewindslieden reageren in de brief op de evaluatie van het beginnersrijbewijs. Die deelden ze afgelopen augustus met de kamer. De kritiek in de evaluatie was niet mals. De pakkans is erg klein en áls deze bestuurders al worden aangehouden, heeft dit niet altijd consequenties vanwege slechte communicatie tussen instanties, schrijven onderzoekers van Regioplan en de Erasmus Universiteit in de evaluatie. Bovendien zijn automobilisten volgens hen nauwelijks op de hoogte van de regeling, terwijl die juist voor een schrikeffect moet zorgen.

De voorgangers van Grapperhaus en Van Nieuwenhuizen gaven destijds opdracht voor de evaluatie. Tot dan toe was er geen bewijs dat het beginnersrijbewijs effectief was: noch uit het verloop van het aantal ongevallen, noch uit het aantal beginnende bestuurders met strafpunten.

Beperkt bereik

Grapperhaus en Van Nieuwenhuizen benadrukken in hun brief dat ze het belangrijk vinden dat de beginnersregeling blijft bestaan, “ook al is het bereik beperkt”. Ze wijzen er ook op dat de uitvoering “zo goed als mogelijk is verbeterd.” Van 2012 tot en met 2016 heeft het OM 46 keer aan het CBR gemeld dat iemand een tweede strafpunt heeft gekregen, schrijven de bewindslieden. In 2017 heeft het OM volgens hen al 117 mededelingen verstuurd.

Wel willen de bewindslieden blijven kijken naar alternatieve maatregelen om te voorkomen dat beginnende bestuurders betrokken raken bij verkeersongevallen. Dit in het kader van het Strategisch Plan Verkeersveiligheid. Dat plan zal voor het einde van dit jaar naar de Kamer worden toegestuurd.

De beginnersregeling, ingevoerd in 2002, moet verkeersovertredingen en verkeersongevallen onder beginnende bestuurders helpen voorkomen. Iedereen die als 16- of 17-jarige een rijbewijs haalt, wordt de eerste zeven jaar aangemerkt als beginnende bestuurder. Vanaf 18 jaar geldt een periode van vijf jaar.

Puntenrijbewijs

De beginnersregeling heeft de vorm van een puntenrijbewijs. Begaat een beginnend bestuurder een ernstige verkeersovertreding, dan wordt dat geregistreerd. Een voorwaarde voor registratie is dat de politie de overtreding zelf heeft geconstateerd. Alleen bij staandehouding kan de politie namelijk vaststellen wie de bestuurder is.

Vervolgens krijgt de bestuurder een punt toegekend. Bij een tweede veroordeling volgt een tweede punt. Hiervan doet de officier van justitie een mededeling aan het CBR. Op basis daarvan verplicht het CBR de beginnende bestuurder een rijvaardigheidsonderzoek. Slaagt de beginnende bestuurder niet, dan wordt zijn of haar rijbewijs ongeldig verklaard.

Lees ook: Beginnersregeling rijbewijs blijkt na 16 jaar fiasco

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier schrijft voor RijschoolPro en is daarnaast de vaste redacteur voor zustersite VerkeersNet.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Beginnersrijbewijs blijft, ondanks kritisch rapport | RijschoolPro

Beginnersrijbewijs blijft, ondanks kritisch rapport

Het beginnersrijbewijs, waarbij beginnende automobilisten na twee flinke overtredingen een rijvaardigheidsonderzoek krijgen, blijft bestaan. Dat schrijven ministers Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze vinden de regeling belangrijk, ook al is de pakkans erg klein en heeft het niet altijd consequenties als bestuurders worden aangehouden.

De bewindslieden reageren in de brief op de evaluatie van het beginnersrijbewijs. Die deelden ze afgelopen augustus met de kamer. De kritiek in de evaluatie was niet mals. De pakkans is erg klein en áls deze bestuurders al worden aangehouden, heeft dit niet altijd consequenties vanwege slechte communicatie tussen instanties, schrijven onderzoekers van Regioplan en de Erasmus Universiteit in de evaluatie. Bovendien zijn automobilisten volgens hen nauwelijks op de hoogte van de regeling, terwijl die juist voor een schrikeffect moet zorgen.

De voorgangers van Grapperhaus en Van Nieuwenhuizen gaven destijds opdracht voor de evaluatie. Tot dan toe was er geen bewijs dat het beginnersrijbewijs effectief was: noch uit het verloop van het aantal ongevallen, noch uit het aantal beginnende bestuurders met strafpunten.

Beperkt bereik

Grapperhaus en Van Nieuwenhuizen benadrukken in hun brief dat ze het belangrijk vinden dat de beginnersregeling blijft bestaan, “ook al is het bereik beperkt”. Ze wijzen er ook op dat de uitvoering “zo goed als mogelijk is verbeterd.” Van 2012 tot en met 2016 heeft het OM 46 keer aan het CBR gemeld dat iemand een tweede strafpunt heeft gekregen, schrijven de bewindslieden. In 2017 heeft het OM volgens hen al 117 mededelingen verstuurd.

Wel willen de bewindslieden blijven kijken naar alternatieve maatregelen om te voorkomen dat beginnende bestuurders betrokken raken bij verkeersongevallen. Dit in het kader van het Strategisch Plan Verkeersveiligheid. Dat plan zal voor het einde van dit jaar naar de Kamer worden toegestuurd.

De beginnersregeling, ingevoerd in 2002, moet verkeersovertredingen en verkeersongevallen onder beginnende bestuurders helpen voorkomen. Iedereen die als 16- of 17-jarige een rijbewijs haalt, wordt de eerste zeven jaar aangemerkt als beginnende bestuurder. Vanaf 18 jaar geldt een periode van vijf jaar.

Puntenrijbewijs

De beginnersregeling heeft de vorm van een puntenrijbewijs. Begaat een beginnend bestuurder een ernstige verkeersovertreding, dan wordt dat geregistreerd. Een voorwaarde voor registratie is dat de politie de overtreding zelf heeft geconstateerd. Alleen bij staandehouding kan de politie namelijk vaststellen wie de bestuurder is.

Vervolgens krijgt de bestuurder een punt toegekend. Bij een tweede veroordeling volgt een tweede punt. Hiervan doet de officier van justitie een mededeling aan het CBR. Op basis daarvan verplicht het CBR de beginnende bestuurder een rijvaardigheidsonderzoek. Slaagt de beginnende bestuurder niet, dan wordt zijn of haar rijbewijs ongeldig verklaard.

Lees ook: Beginnersregeling rijbewijs blijkt na 16 jaar fiasco

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier schrijft voor RijschoolPro en is daarnaast de vaste redacteur voor zustersite VerkeersNet.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.