Politie-auto

Grapperhaus: controle op rijden zonder rijbewijs wordt strenger

politie

Rijden zonder (geldig) rijbewijs wordt intensiever gehandhaafd en strenger bestraft. Dat schrijft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer. Digitale systemen worden verbeterd, de politie gaat beter controleren en het CBR gaat duidelijker communiceren dat iemand zijn of haar rijbewijs moet inleveren.

Agenten gaan de geldigheid van het rijbewijs intensiever bekijken bij een staandehouding. Ze kijken niet alleen meer naar het fysieke rijbewijs, maar raadplegen ook hun digitale systemen. Die systemen worden verbeterd.

App

Door aanpassingen in die systemen zien agenten nu in één oogopslag als een rijbewijs ten onrechte niet ingeleverd is. Hierdoor kunnen ze niet alleen een proces-verbaal opmaken voor het rijden zonder geldig rijbewijs, maar ook direct het rijbewijs innemen en die naar de juiste instantie sturen.

Op dit moment is er ook een speciale app in de maak die de politiemensen moet helpen bij het opmaken van een proces-verbaal voor het rijden onder invloed. Alle gegevens die nodig zijn, kunnen ze straks gelijk gemakkelijk invoeren. Tot nu toe moeten ze dat handmatig in andere systemen doen. Agenten elders zien nu gelijk of iemands rijbewijs is ingevorderd.

Controles

Ook het Rijbewijzenregister wordt verbeterd. In deze door de RDW beheerde databank kunnen politie, OM en CBR onder meer controleren of iemand beschikt over een rijbewijs, of sprake is van een geschorst of ongeldig rijbewijs, of het rijbewijs is ingeleverd en zo ja, waar het zich bevindt.

Politieagenten registreerden niet altijd alles goed, zo bleek en het OM kon dat achteraf niet meer herstellen. Onderzocht wordt of die gegevens toch aangepast kunnen gaan worden. Tegelijk krijgen agenten betere instructies voor registratie.

Om de pakkans te vergroten, gaat de politie ook meer regionaal en persoonsgericht handhaven. Personen van wie bekend is dat zij eerder met een ongeldig rijbewijs hebben gereden, zullen eerder gecontroleerd worden.

Communicatie CBR

Het CBR wil zorgen dat bestuurders vaker en sneller hun rijbewijs inleveren. Rijbewijshouders worden nu nadrukkelijker gewezen op hun plicht het rijbewijs in te leveren. Dat lijkt hard nodig. Ongeveer een derde van de geschorste en ongeldig verklaarde rijbewijzen wordt niet ingeleverd, stelt minister Grapperhaus op basis van cijfers over 2016 en 2017.

Het CBR verandert ook de manier waarmee bestuurders op de hoogte worden gebracht van het inleveren. Het is niet langer voldoende dat het CBR de aangetekende brief niet retour krijgt. De Hoge Raad is namelijk strengere eisen gaan stellen. Personen moeten straks gaan tekenen voor ontvangst van de brief. Het CBR is bezig met het doorvoeren van de benodigde aanpassingen hiervoor.

Daarnaast wordt het punt rijden zonder geldig rijbewijs expliciet opgenomen in het proces-verbaal. Zo kan de bestuurder bij een volgende staandehouding niet meer zeggen dat hij niet wist dat zijn rijbewijs ongeldig of geschorst is, is het idee.

Lees ook: Beginnersrijbewijs blijft, ondanks kritisch rapport

Onderwerpen: ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier schrijft voor RijschoolPro en is daarnaast de vaste redacteur voor zustersite VerkeersNet.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.