TÜV Rheinland. foto Flickr

Grootschalige fraude bij Duits theorie-examen; kandidaten niet vervolgd

De Duitse brancheorganisatie voor rijscholen eist maatregelen tegen het frauderen bij het theorie-examen. Kandidaten krijgen met behulp van mini-camera’s in hun kleding en oordopjes de juiste antwoorden doorgespeeld. De mogelijkheid tot opsporen en vervolging zijn in Duitsland beperkter dan in Nederland.

De frauderende kandidaten hebben meestal een minicamera in hun knoopsgat. Daarmee worden de vragen overgebracht naar een vriend of kennis. Die fluistert de kandidaat de antwoorden in via een miniplug in het oor. Volgens Spiegel Online zijn er zelfs bedrijven die online adverteren met ‘succesvol valsspelen tijdens het rijexamen’.

Kandidaten zouden tussen de 1.500 en 5.000 euro betalen voor deze diensten. Frauderende kandidaten zijn niet in één hokje te plaatsen maar hebben verschillende achtergronden. Sommigen kampen met examenstress, anderen hebben snel een rijbewijs nodig, of beheersen de taal niet voldoende.

Geen misdaad

Bij TÜV Rheinland alleen al zijn in 2017 1.600 fraudegevallen bekend. Het werkelijke aantal zou tien keer zo hoog zijn. Kandidaten die betrapt worden, hoeven zich weinig zorgen te maken: valsspelen is geen overtreding of een misdrijf in Duitsland. Hooguit moeten deze kandidaten zes maanden wachten tot het volgende examen.

De TÜV en de Duitse branchevereniging voor rijinstructeurs eisen, met het oog op verkeersveiligheid, dat het frauderen strafbaar wordt. Toch zijn er volgens Duitse media geen stappen in die richting vanuit het ministerie van Justitie. Daarnaast zijn de opsporingstechnieken in de theorielokalen beperkt uit privacy-overwegingen. Kandidaten hoeven in de praktijk alleen hun telefoon in te leveren en moeten vervolgens langs een detector, maar die kan volgens TÜV lang niet alle apparatuur opsporen.

Fraude bij CBR

In Nederland zijn er meer mogelijkheden om fraudeurs bij het theorie-examen op te sporen én te straffen. Het CBR heeft in Amsterdam en Rijswijk een detectiepoort. De detectiepoort bij de ingang van de theoriezaal moet voorkomen dat kandidaten opname- en communicatieapparatuur meenemen. Ook in andere examencentra gebruikt het CBR apparatuur om voorzegfraude te voorkomen, zoals een sweeper: een systeem dat alle openstaande internetverbindingen opspoort

Als het CBR een fraudeur betrapt, wordt de kandidaat overgedragen aan de politie. Er zijn in het verleden al meerdere kandidaten veroordeeld tot taakstraffen. Ook zijn er boetes tot 550 euro uitgedeeld. Wie betrapt is, mag drie maanden lang geen nieuw theorie-examen afleggen.

Uit cijfers van het CBR blijkt dat de voorzegfraude de afgelopen jaren fors is gedaald:

Fraude theorie-examen CBR

Lees ook: Duitsland kampt met voorzegfraude bij theorie-examen

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Grootschalige fraude bij Duits theorie-examen; kandidaten niet vervolgd | RijschoolPro
TÜV Rheinland. foto Flickr

Grootschalige fraude bij Duits theorie-examen; kandidaten niet vervolgd

De Duitse brancheorganisatie voor rijscholen eist maatregelen tegen het frauderen bij het theorie-examen. Kandidaten krijgen met behulp van mini-camera’s in hun kleding en oordopjes de juiste antwoorden doorgespeeld. De mogelijkheid tot opsporen en vervolging zijn in Duitsland beperkter dan in Nederland.

De frauderende kandidaten hebben meestal een minicamera in hun knoopsgat. Daarmee worden de vragen overgebracht naar een vriend of kennis. Die fluistert de kandidaat de antwoorden in via een miniplug in het oor. Volgens Spiegel Online zijn er zelfs bedrijven die online adverteren met ‘succesvol valsspelen tijdens het rijexamen’.

Kandidaten zouden tussen de 1.500 en 5.000 euro betalen voor deze diensten. Frauderende kandidaten zijn niet in één hokje te plaatsen maar hebben verschillende achtergronden. Sommigen kampen met examenstress, anderen hebben snel een rijbewijs nodig, of beheersen de taal niet voldoende.

Geen misdaad

Bij TÜV Rheinland alleen al zijn in 2017 1.600 fraudegevallen bekend. Het werkelijke aantal zou tien keer zo hoog zijn. Kandidaten die betrapt worden, hoeven zich weinig zorgen te maken: valsspelen is geen overtreding of een misdrijf in Duitsland. Hooguit moeten deze kandidaten zes maanden wachten tot het volgende examen.

De TÜV en de Duitse branchevereniging voor rijinstructeurs eisen, met het oog op verkeersveiligheid, dat het frauderen strafbaar wordt. Toch zijn er volgens Duitse media geen stappen in die richting vanuit het ministerie van Justitie. Daarnaast zijn de opsporingstechnieken in de theorielokalen beperkt uit privacy-overwegingen. Kandidaten hoeven in de praktijk alleen hun telefoon in te leveren en moeten vervolgens langs een detector, maar die kan volgens TÜV lang niet alle apparatuur opsporen.

Fraude bij CBR

In Nederland zijn er meer mogelijkheden om fraudeurs bij het theorie-examen op te sporen én te straffen. Het CBR heeft in Amsterdam en Rijswijk een detectiepoort. De detectiepoort bij de ingang van de theoriezaal moet voorkomen dat kandidaten opname- en communicatieapparatuur meenemen. Ook in andere examencentra gebruikt het CBR apparatuur om voorzegfraude te voorkomen, zoals een sweeper: een systeem dat alle openstaande internetverbindingen opspoort

Als het CBR een fraudeur betrapt, wordt de kandidaat overgedragen aan de politie. Er zijn in het verleden al meerdere kandidaten veroordeeld tot taakstraffen. Ook zijn er boetes tot 550 euro uitgedeeld. Wie betrapt is, mag drie maanden lang geen nieuw theorie-examen afleggen.

Uit cijfers van het CBR blijkt dat de voorzegfraude de afgelopen jaren fors is gedaald:

Fraude theorie-examen CBR

Lees ook: Duitsland kampt met voorzegfraude bij theorie-examen

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.