CBR-locatie

Duitsland kampt met voorzegfraude bij theorie-examen

Duitsland kampt met grootschalige fraude tijdens het theorie-examen. Leerlingen betalen grof geld aan criminele bendes om tijdens het examen antwoorden doorgefluisterd te krijgen via speciale apparatuur. Onlangs werd een vrouw betrapt bij examencentrum TÜV Rheinland met verstopte apparatuur, waarmee ze vermoedelijk in verbinding stond met zo’n bende. TÜV spreekt van een gevaarlijke trend. Ook het CBR komt deze fraudepraktijken tegen.

De 22-jarige vrouw was uitgerust met speciale apparatuur, die zo uit een James Bond-film kon komen, schrijft de Duitse nieuwssite N24.de. De vrouw was uitgerust met een minicamera die filmt door een knoopsgat, apparatuur op haar lichaam en een oortje. Dat oortje was zo diep bevestigd, dat er een specialist aan te pas moest komen om de apparatuur te verwijderen.

Criminele bendes

De vrouw maakte zich tijdens het examen verdacht doordat ze eerst steeds van links naar rechts verschoof en de rest van de tijd opvallend stil bleef zitten. Ook zou ze bij binnenkomst slechts ‘hallo’ hebben gezegd, maar vervolgens geen woord Duits meer hebben gesproken, terwijl ze het theorie-examen wel in het Duits wilde afleggen.

TÜV en de Duitse politie spreken van een zorgwekkende toename van het aantal incidenten. Criminele bendes hebben de fraude ontdekt als een verdienmodel. Examenkandidaten betalen 500 tot 1.500 euro voor het influisteren van antwoorden. De TUV schat dat er vorig jaar 250 mensen zijn betrapt met deze apparatuur. Zij vrezen voor de verkeersveiligheid omdat de toekomstige bestuurder geen kennis heeft van de verkeersregels en de verkeersborden.

CBR

Het CBR kent de gevallen van de zogeheten voorzegfraude met bijbehorende apparatuur maar al te goed. Het bureau heeft de afgelopen jaren meerdere maatregelen genomen tegen fraude, niet alleen op het gebied van voorzeggen. “Wij hebben dit uiterst serieus en voortvarend aangepakt op alle fronten, van inhoud van het examen tot en met de sweepers in de zaal (een systeem dat alle openstaande internetverbindingen opspoort, red), en aan de cijfers zie je het effect”, zegt Irene Heldens, woordvoerder van het CBR.

Het aantal fraudegevallen is inderdaad flink teruggelopen: In 2013 waren er 44 mensen betrapt op voorzegfraude. In 2014 ging het om 11 gevallen, in 2015 waren het er 12 en in 2016 is er tot en met september nog maar één persoon betrapt met hulpapparatuur op zak.

Maatregelen

Met het nieuwe systeem voor de theorie-examens hebben de klassikale examens plaatsgemaakt voor individuele examens achter de computer. Spieken en elkaar hints geven is op die manier onmogelijk. Ook heeft het CBR de voorspelbaarheid uit de examens gehaald, waardoor het niet meer mogelijk is om met behulp van trucjes het theorie-examen te behalen.

Ook is in de nieuwe theoriezalen moderne apparatuur aanwezig om voorzegfraude te voorkomen. Er is cameratoezicht en de medewerkers zijn intensief opgeleid op het gebied van documentherkenning en het herkennen van look-a-likes. Dit is een training die de marechaussee ook krijgt. Op de examencentra staan lockers waar kandidaten jasje, tassen en elektronische apparatuur zoals telefoons in moeten opbergen.

Verder heeft het CBR een nauwe samenwerking met de politie, vertelt Heldens. “Bij een melding van fraude komt de politie meteen. Er wordt snel gehandeld. Dat heeft inmiddels ook tot een flink aantal veroordelingen geleid. Bovendien publiceren we alle gevallen van aanhoudingen op onze website om fraudeurs af te schrikken.”

Internationaal

Internationaal wordt ook gekeken naar de fraudeaanpak door Nederland. In het voorjaar heeft de TAG (Theory Test Advisory Group van Cieca) een internationale workshop gehouden over fraude, op initiatief van het CBR. Hierbij werd ook het CBR in Eindhoven bezocht. Zwitserland gaf daarbij aan dat het de manier van het CBR, waarop elke nieuwe vraag wordt ontwikkeld en gemonitord, ook wil invoeren in eigen land.

Of het CBR momenteel nog bezig is met meer maatregelen, kan Heldens niet zeggen. “We monitoren voortdurend de nieuwste ontwikkelingen op fraude maar vooral op fraudepreventiegebied. De techniek ontwikkelt zich snel.”

Lees ook:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Duitsland kampt met voorzegfraude bij theorie-examen | RijschoolPro