Nieuw advies voor invullen Gezondheidsverklaring ADHD/ADD

Wie in samenspraak met een arts voor zijn 16e gestopt is met de behandeling van ADHD of ADD, mag ‘nee’ invullen op de Gezondheidsverklaring van het CBR bij de vraag ‘Heeft u ADHD/ADD?’. Er volgt dan geen rijbewijskeuring meer. Dat is het advies van het CBR.

Het CBR heeft onlangs extra informatie toegevoegd op de pagina voor bestuurders met ADHD of ADD: “Vul nee in als u de diagnose als kind kreeg, maar als de behandeling voor uw 16e verjaardag is gestaakt. Een arts heeft dan gezegd dat er geen behandeling meer nodig is. U heeft geen klachten meer en u gebruikt geen medicijnen. Twijfelt u? Dan adviseren we u om eerst te overleggen met uw huisarts.”

Onduidelijkheid

Belangenorganisatie Impuls en Woortblind is blij met dit advies. Volgens de vereniging was er veel onduidelijkheid over de procedure rond de rijbewijskeuring voor ADHD en ADD. “Oók voor de examenkandidaten die al lang geen last meer hebben van ADHD en ADD”, aldus de vereniging die de belangen behartigt van mensen met ADHD, ADD, dyslexie en dyscalculie.

“Al eerder paste het CBR daarvoor de vraag over ADHD/ADD in de Gezondheidsverklaring aan. Maar nog steeds vulden veel mensen hier ‘ja’ in, terwijl ze vaak al enkele jaren geen ADHD-behandeling en geen klachten meer hadden. Het was niet duidelijk wanneer je hier ‘nee’ kon invullen. Daar komt nu een einde aan.”

Enquête

Het CBR heeft onlangs een enquête uitgezet voor mensen met ADHD en ADD. Ook zijn er onderzoeken in het kader van autorijden met epilepsie en diabetes. Deze zijn bedoeld om in kaart te brengen wat de ervaringen zijn van autorijden met deze aandoeningen. Met de uitkomsten wil het CBR de dienstverlening verbeteren en mensen beter informeren en adviseren.

Lees ook: Vraag over ADHD/ADD op Gezondheidsverklaring vaak onterecht met ‘ja’ beantwoord

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

7 reacties op “Nieuw advies voor invullen Gezondheidsverklaring ADHD/ADD”

Gert-Jan de Bruine|07.11.18|11:53

Ja hoor wat een onzin ik ben 25 weken bezig geweest met het regelen van mijn rijgeschiktheid omdat ik adhd zou hebben en nu ben ik nog geen twee dagen rijgeschikt verklaart. En dan passen ze in 1 keer hun beleid aan.

Vera de Bruijn|08.11.18|11:55

Mijn dochter is zo’n kind dat eroverheen is gegroeid. Echter heeft zij afgelopen zomer een bezoek moeten brengen aan de psychiater en een rijtest moeten doen. Daardoor is zij onnodig € 254,97 lichter gemaakt. Gevolg is nu dat ze eigenlijk niet genoeg geld over heeft om het examen te betalen. Erg jammer dat het CBR de vragen niet gelijk duidelijk opgesteld heeft.Zou er een compensatieregeling komen???

Marjolein Hoevers|08.11.18|15:56

Mijn zoon ruim 3 jaar geleden rijbewijs gehaald, na rijtest en bezoek aan psychiater. Geslaagd en medisch rijbewijs voor 3 jaar. In augustus weer een gang naar de psychiater, die hij al 3 jaar niet heeft gezien, slikt geen medicijnen, na 10 minuten weer buiten en ruim 200 euro lichter. Nu wel rijbewijs voor 10 jaar, maar wat een ellende en een geldklopperij

Henk de Vries|08.11.18|17:07

Eerder werd in samenspraak met de instructeur de geneeskundige verklaring ingevuld. Hierdoor ontstonden weinig problemen. Het CBR vond het beter dat de leerling zelf de verklaring invulde zonder overleg met instructeur. Hierdoor werd veel te vaal de vraag met ja ingevuld. Dit heeft veel leerlingen onnodig veel geld gekost. Het CBR probeert zoveel mogelijk alles zelf te regelen met de kandidaat zonder tussenkomst van instructeur. Instructeur weet niets, CBR weet alles. Arrogantie???

Jordy Meijer|27.11.18|23:30

Zelf 7 maanden moeten wachten en veel geld gekost voor dat ik medisch goed gekeurd was. Al ben ik al vanaf mijn 14/15 de niet meer in behandeling en slik ik sinds dien al geen ritalin meer.
Hadden ze dit eerder gedaan ha t me een hoop ellende gekost!!!

Jesse Feenstra|10.01.19|10:01

Het is op dit moment makkelijker, goedkoper en sneller om je diagnose door de huisarts als genezen te verklaren. Daarna je gezondheidsverklaring aan te vragen. Zou dit Overigens alleen doen als je toch al geen medicatie gebruikt.
CBR-methode: 350 euro en 6 maanden wachttijd
Je ADHD/Autisme: gratis(of eenmalig gesprek met psychiater) dezelfde dag of na het gesprek met je eigen gekozen psychiater

Hoop dat iemand anders deze “Loophole” ook kan gebruiken

Jesse Feenstra|10.01.19|10:02

Het is op dit moment makkelijker, goedkoper en sneller om je diagnose door de huisarts als genezen te verklaren. Daarna je gezondheidsverklaring aan te vragen. Zou dit Overigens alleen doen als je toch al geen medicatie gebruikt.

CBR-methode: 350 euro en 6 maanden wachttijd
Je ADHD/Autisme: gratis(of eenmalig gesprek met psychiater) dezelfde dag of na het gesprek met je eigen gekozen psychiater

Hoop dat iemand anders deze “Loophole” ook kan gebruiken

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nieuw advies voor invullen Gezondheidsverklaring ADHD/ADD | RijschoolPro

Nieuw advies voor invullen Gezondheidsverklaring ADHD/ADD

Wie in samenspraak met een arts voor zijn 16e gestopt is met de behandeling van ADHD of ADD, mag ‘nee’ invullen op de Gezondheidsverklaring van het CBR bij de vraag ‘Heeft u ADHD/ADD?’. Er volgt dan geen rijbewijskeuring meer. Dat is het advies van het CBR.

Het CBR heeft onlangs extra informatie toegevoegd op de pagina voor bestuurders met ADHD of ADD: “Vul nee in als u de diagnose als kind kreeg, maar als de behandeling voor uw 16e verjaardag is gestaakt. Een arts heeft dan gezegd dat er geen behandeling meer nodig is. U heeft geen klachten meer en u gebruikt geen medicijnen. Twijfelt u? Dan adviseren we u om eerst te overleggen met uw huisarts.”

Onduidelijkheid

Belangenorganisatie Impuls en Woortblind is blij met dit advies. Volgens de vereniging was er veel onduidelijkheid over de procedure rond de rijbewijskeuring voor ADHD en ADD. “Oók voor de examenkandidaten die al lang geen last meer hebben van ADHD en ADD”, aldus de vereniging die de belangen behartigt van mensen met ADHD, ADD, dyslexie en dyscalculie.

“Al eerder paste het CBR daarvoor de vraag over ADHD/ADD in de Gezondheidsverklaring aan. Maar nog steeds vulden veel mensen hier ‘ja’ in, terwijl ze vaak al enkele jaren geen ADHD-behandeling en geen klachten meer hadden. Het was niet duidelijk wanneer je hier ‘nee’ kon invullen. Daar komt nu een einde aan.”

Enquête

Het CBR heeft onlangs een enquête uitgezet voor mensen met ADHD en ADD. Ook zijn er onderzoeken in het kader van autorijden met epilepsie en diabetes. Deze zijn bedoeld om in kaart te brengen wat de ervaringen zijn van autorijden met deze aandoeningen. Met de uitkomsten wil het CBR de dienstverlening verbeteren en mensen beter informeren en adviseren.

Lees ook: Vraag over ADHD/ADD op Gezondheidsverklaring vaak onterecht met ‘ja’ beantwoord

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

7 reacties op “Nieuw advies voor invullen Gezondheidsverklaring ADHD/ADD”

Gert-Jan de Bruine|07.11.18|11:53

Ja hoor wat een onzin ik ben 25 weken bezig geweest met het regelen van mijn rijgeschiktheid omdat ik adhd zou hebben en nu ben ik nog geen twee dagen rijgeschikt verklaart. En dan passen ze in 1 keer hun beleid aan.

Vera de Bruijn|08.11.18|11:55

Mijn dochter is zo’n kind dat eroverheen is gegroeid. Echter heeft zij afgelopen zomer een bezoek moeten brengen aan de psychiater en een rijtest moeten doen. Daardoor is zij onnodig € 254,97 lichter gemaakt. Gevolg is nu dat ze eigenlijk niet genoeg geld over heeft om het examen te betalen. Erg jammer dat het CBR de vragen niet gelijk duidelijk opgesteld heeft.Zou er een compensatieregeling komen???

Marjolein Hoevers|08.11.18|15:56

Mijn zoon ruim 3 jaar geleden rijbewijs gehaald, na rijtest en bezoek aan psychiater. Geslaagd en medisch rijbewijs voor 3 jaar. In augustus weer een gang naar de psychiater, die hij al 3 jaar niet heeft gezien, slikt geen medicijnen, na 10 minuten weer buiten en ruim 200 euro lichter. Nu wel rijbewijs voor 10 jaar, maar wat een ellende en een geldklopperij

Henk de Vries|08.11.18|17:07

Eerder werd in samenspraak met de instructeur de geneeskundige verklaring ingevuld. Hierdoor ontstonden weinig problemen. Het CBR vond het beter dat de leerling zelf de verklaring invulde zonder overleg met instructeur. Hierdoor werd veel te vaal de vraag met ja ingevuld. Dit heeft veel leerlingen onnodig veel geld gekost. Het CBR probeert zoveel mogelijk alles zelf te regelen met de kandidaat zonder tussenkomst van instructeur. Instructeur weet niets, CBR weet alles. Arrogantie???

Jordy Meijer|27.11.18|23:30

Zelf 7 maanden moeten wachten en veel geld gekost voor dat ik medisch goed gekeurd was. Al ben ik al vanaf mijn 14/15 de niet meer in behandeling en slik ik sinds dien al geen ritalin meer.
Hadden ze dit eerder gedaan ha t me een hoop ellende gekost!!!

Jesse Feenstra|10.01.19|10:01

Het is op dit moment makkelijker, goedkoper en sneller om je diagnose door de huisarts als genezen te verklaren. Daarna je gezondheidsverklaring aan te vragen. Zou dit Overigens alleen doen als je toch al geen medicatie gebruikt.
CBR-methode: 350 euro en 6 maanden wachttijd
Je ADHD/Autisme: gratis(of eenmalig gesprek met psychiater) dezelfde dag of na het gesprek met je eigen gekozen psychiater

Hoop dat iemand anders deze “Loophole” ook kan gebruiken

Jesse Feenstra|10.01.19|10:02

Het is op dit moment makkelijker, goedkoper en sneller om je diagnose door de huisarts als genezen te verklaren. Daarna je gezondheidsverklaring aan te vragen. Zou dit Overigens alleen doen als je toch al geen medicatie gebruikt.

CBR-methode: 350 euro en 6 maanden wachttijd
Je ADHD/Autisme: gratis(of eenmalig gesprek met psychiater) dezelfde dag of na het gesprek met je eigen gekozen psychiater

Hoop dat iemand anders deze “Loophole” ook kan gebruiken

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.