Theorie-examen reserveren via Mijn CBR

Vraag over ADHD/ADD op Gezondheidsverklaring vaak onterecht met ‘ja’ beantwoord

Theorie-examen reserveren via Mijn CBR

Veel mensen die de Gezondheidsverklaring van het CBR invullen, melden onterecht dat zij ADHD of ADD hebben. Het CBR ziet een stijging van 30 procent sinds het moment dat bestuurders zelf hun verklaring moeten indienen. Het gaat in dit geval om mensen die inmiddels over ADHD of ADD heen zijn gegroeid. Het CBR heeft daarom het advies voor dit onderdeel aangepast.

Onlangs verscheen er een nieuwsbericht op de website van Impuls en Woortblind, waar het aangepaste advies werd aangekondigd. Dat advies luidt nu als volgt: een kandidaat vult ‘ja’ in als hij de diagnose ADHD of ADD op dit moment heeft. Hij vult ‘nee’ in als hij de diagnose als kind kreeg, maar de behandeling voor de 16e verjaardag door een arts is gestaakt, hij geen klachten meer heeft én geen medicijnen gebruikt. Als iemand twijfelt, adviseert het CBR om eerst contact op te nemen met de huisarts.

Zelf invullen

Een publicatie hierover op RijschoolPro leverde veel reacties op vanuit de branche: rijschoolhouders vroegen zich vooral af waarom dit nog niet officieel is aangekondigd door het CBR, en waarom het CBR hier ‘nu pas mee komt’. Het aangepaste advies heeft te maken met de Gezondheidsverklaring die bestuurders sinds een jaar zelf moeten invullen, laat het CBR vandaag weten. Eerder was het meestal de rijschool die de verklaring invulde, waarbij het regelmatig voorkwam dat alle vragen standaard met ‘nee’ werden beantwoord.

Nu bestuurders de verklaring zelf moeten invullen, is het aantal mensen dat ‘ja’ antwoordt op de ADHD-vraag sterk gestegen: “Op dit moment is de stijging in 2018 circa 30 procent ten opzichte van 2017”, aldus het CBR. “Positief is dat het nu minder vaak voorkomt dat pas bij het examen blijkt dat iemand ADHD of een andere aandoening heeft.”

Kosten besparen

De stijging was voor het CBR aanleiding voor een nader onderzoek. “Hoe kan het dat zoveel mensen invullen dat zij ADHD of ADD hebben? Uit data-onderzoek van dossiers blijkt dat een deel van de mensen die de vraag met ‘ja’ beantwoordt, geen ADHD– of ADD-diagnose meer heeft. Dit zijn vooral (jong)volwassenen die over ADHD of ADD zijn heen gegroeid.” Het onderzoek gaat ondertussen verder.

“Het CBR wil dat mensen alleen naar de psychiater gaan als dit echt nodig is”, laat de organisatie weten. “En dat iemand alleen een rijtest doet als hij of zij echt ADHD of ADD heeft. Zo bespaart iedereen kosten en blijven we zorgen dat iedereen veilig de weg op gaat. Het exameninstituut heeft daarom informatie toegevoegd in de Gezondheidsverklaring en worden mensen actief voorgelicht over hoe ze de vraag invullen.

Lees ook: Nieuw advies voor invullen Gezondheidsverklaring ADHD/ADD

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Vraag over ADHD/ADD op Gezondheidsverklaring vaak onterecht met ‘ja’ beantwoord | RijschoolPro
Theorie-examen reserveren via Mijn CBR

Vraag over ADHD/ADD op Gezondheidsverklaring vaak onterecht met ‘ja’ beantwoord

Theorie-examen reserveren via Mijn CBR

Veel mensen die de Gezondheidsverklaring van het CBR invullen, melden onterecht dat zij ADHD of ADD hebben. Het CBR ziet een stijging van 30 procent sinds het moment dat bestuurders zelf hun verklaring moeten indienen. Het gaat in dit geval om mensen die inmiddels over ADHD of ADD heen zijn gegroeid. Het CBR heeft daarom het advies voor dit onderdeel aangepast.

Onlangs verscheen er een nieuwsbericht op de website van Impuls en Woortblind, waar het aangepaste advies werd aangekondigd. Dat advies luidt nu als volgt: een kandidaat vult ‘ja’ in als hij de diagnose ADHD of ADD op dit moment heeft. Hij vult ‘nee’ in als hij de diagnose als kind kreeg, maar de behandeling voor de 16e verjaardag door een arts is gestaakt, hij geen klachten meer heeft én geen medicijnen gebruikt. Als iemand twijfelt, adviseert het CBR om eerst contact op te nemen met de huisarts.

Zelf invullen

Een publicatie hierover op RijschoolPro leverde veel reacties op vanuit de branche: rijschoolhouders vroegen zich vooral af waarom dit nog niet officieel is aangekondigd door het CBR, en waarom het CBR hier ‘nu pas mee komt’. Het aangepaste advies heeft te maken met de Gezondheidsverklaring die bestuurders sinds een jaar zelf moeten invullen, laat het CBR vandaag weten. Eerder was het meestal de rijschool die de verklaring invulde, waarbij het regelmatig voorkwam dat alle vragen standaard met ‘nee’ werden beantwoord.

Nu bestuurders de verklaring zelf moeten invullen, is het aantal mensen dat ‘ja’ antwoordt op de ADHD-vraag sterk gestegen: “Op dit moment is de stijging in 2018 circa 30 procent ten opzichte van 2017”, aldus het CBR. “Positief is dat het nu minder vaak voorkomt dat pas bij het examen blijkt dat iemand ADHD of een andere aandoening heeft.”

Kosten besparen

De stijging was voor het CBR aanleiding voor een nader onderzoek. “Hoe kan het dat zoveel mensen invullen dat zij ADHD of ADD hebben? Uit data-onderzoek van dossiers blijkt dat een deel van de mensen die de vraag met ‘ja’ beantwoordt, geen ADHD– of ADD-diagnose meer heeft. Dit zijn vooral (jong)volwassenen die over ADHD of ADD zijn heen gegroeid.” Het onderzoek gaat ondertussen verder.

“Het CBR wil dat mensen alleen naar de psychiater gaan als dit echt nodig is”, laat de organisatie weten. “En dat iemand alleen een rijtest doet als hij of zij echt ADHD of ADD heeft. Zo bespaart iedereen kosten en blijven we zorgen dat iedereen veilig de weg op gaat. Het exameninstituut heeft daarom informatie toegevoegd in de Gezondheidsverklaring en worden mensen actief voorgelicht over hoe ze de vraag invullen.

Lees ook: Nieuw advies voor invullen Gezondheidsverklaring ADHD/ADD

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.