Vincent Everts

‘Appen met Autopilot: net als een rijinstructeur tijdens de rijles’

“Mevrouw of meneer de rechter, even een demofilmpje, ik ben nu op de weg naar de rechtbank en wil laten zien hoe de Autopilot werkt”, vertelt Vincent Everts donderdagochtend in zijn nieuwste vlog, gemaakt vanaf de A2, rijdend in zijn Tesla. De Amsterdamse trendwatcher heeft een rechtszaak aangespannen omdat hij vindt dat hij zijn mobiel mag vasthouden tijdens het rijden met de Autopilot.

De zitting vond donderdag plaats in Utrecht. Everts vocht twee boetes aan die hem vorig jaar werden opgelegd toen hij zijn mobiele telefoon vasthield tijdens het rijden in zijn Tesla, terwijl de Autopilot stond ingeschakeld.

Feitelijke bestuurder

Tijdens de zitting bleek dat er een soortgelijke zaak loopt, waarbij eveneens een bestuurder van een Tesla betrokken is, meldt het ANP. In deze zaak heeft de kantonrechter in Utrecht onlangs bepaald dat ook de bestuurder van een Tesla met ingeschakelde Autopilot geen mobiele telefoon mag vasthouden. De uitspraak hiervan is nog niet gepubliceerd.

Beide automobilisten redeneren dat niet zijzelf, maar de Autopilot van Tesla de feitelijke bestuurder van de auto is.  Eerder heeft de rechter al bepaald dat er nog altijd een persoon noodzakelijk is die in noodsituaties ingrijpt en verantwoordelijk is voor wat de auto doet. Het Openbaar Ministerie stelde ook donderdag dat ‘er geen enkele twijfel mogelijk is’ over de bestuurder: de persoon die de macht heeft over het voertuig.

‘Als een rijinstructeur’

Everts’ advocaat Axel Mille betoogde dat Everts wel verantwoordelijk is als bestuurder, maar dat de juridische positie van de Tesla-rijder dezelfde moet zijn als die van een rijinstructeur. Die mag tijdens de rit met een leerling wel een telefoon gebruiken, terwijl de instructeur tegelijk ook toezicht moet houden. Uitspraak op 22 november.

De vlog van Vincent Everts van donderdagochtend:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “‘Appen met Autopilot: net als een rijinstructeur tijdens de rijles’”

Robert Altena|14.11.18|16:06

Opmerkelijk dat het vaklblad RijschoolPro een podium geeft aan mensen die tijdens het rijden heel bewust de wet overtreden en andere mensen in gevaar brengen.
Het is erg druk. Als er wat onverwachts zou gebeuren betwijfel ik of de ‘vlogger’ tijdig kan reageren.
Redactie, neem het voortouw en geef het goede voorbeeld door dit niet te plaatsen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Appen met Autopilot: net als een rijinstructeur tijdens de rijles’ | RijschoolPro