
Sanctie op praktijkbegeleiding rijinstructeurs verdwijnt
Na jarenlange discussies binnen de rijschoolbranche is de beslissing gevallen: een meerderheid in de Tweede Kamer is dinsdag akkoord gegaan met het verdwijnen van de sanctie op de praktijkbegeleiding. Straks zullen rijinstructeurs hun bevoegdheid niet meer verliezen wanneer zij zakken voor hun vijfjaarlijkse examen. In plaats daarvan moeten zij bijscholing volgen en gaan ze na zes maanden op voor een herkansing. Hun bevoegdheid blijft in de tussentijd geldig.
Dinsdag werd er in de Tweede Kamer gestemd over het amendement dat is ingediend door SP, en werd gesteund door CDA, PVV en D66. Alleen Forum voor Democratie (FvD) en de VVD stemden tegen het voorstel. Het amendement is een toevoeging op het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet Rijonderricht Motorrijtuigen. Het wetsvoorstel zelf is eveneens aangenomen, inclusief diverse bijbehorende moties en amendementen.
Verdeeldheid
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat liet eerder weten niets te zien in dit amendement. Ze bleef bij haar standpunt dat deze nieuwe invulling van de praktijkbegeleiding op deze manier te vrijblijvend is. De minister waarschuwde bovendien dat het aannemen van dit amendement zal zorgen voor een vertraging bij de invoering van de gewijzigde WRM, die kan oplopen ‘tot 1 januari 2020 en mogelijk nog verder’.
Het aannemen van het amendement kan worden gezien als een overwinning voor beroepsgroep LBKR. Zij waren grote voorstander van dit plan. Dit in tegenstelling tot de brancheorganisaties VRB, Bovag en FAM, die de huidige sanctie op de praktijkbegeleiding (voorlopig) wilden behouden.
Nieuw in de WRM
Het aannemen van het wetsvoorstel houdt verder in dat een VOG voor rijinstructeurs kan worden ingevoerd. Het aantal praktijkbegeleidingen gaat van twee naar één per vijf jaar. Bovendien wordt het meenemen van een echte leerling bij de praktijkbegeleiding verplicht. Verder zijn er meerdere moties en amendementen aangenomen:
- 5 jaar rijervaring
Ook is er een motie van Cem Laçin (SP) aangenomen om een nieuwe eis in te voeren voor toekomstige rijinstructeurs. Zij moeten minstens vijf jaar in bezit zijn van rijbewijs B. De partijen VVD, FvD en DENK stemden tegen deze motie.
- Invulling praktijkbegeleiding
Een andere aangenomen motie van Laçin moet zorgen voor een nieuwe invulling van de praktijkbegeleiding. Laçin ziet graag een praktijkbegeleiding ‘waarin de behoeften van de rijinstructeurs centraal staan, de dagelijkse praktijk goed wordt gewaarborgd en er geen sprake is van voorspelbare examens’. Hier heeft de Tweede Kamer unaniem mee ingestemd.
- Theoretische bijscholing
Verder ging de Kamer akkoord met een motie om verplichte onderdelen aan te wijzen voor de theoretische bijscholing, een voorstel van PVV’er Roy van Aalst. Alleen DENK stemde tegen.
- Spookrijscholen
Laçin diende daarnaast ook een motie in waarbij ‘spookrijscholen’ worden aangepakt. Hiermee doelt hij op rijschoolhouders die meerdere inschrijvingen hebben bij het CBR, een manier waarop ze hun slagingspercentage hoog kunnen houden. Volgens Lacin wordt hiermee de transparantie en de concurrentie in de rijschoolbranche negatief beïnvloed. Ook deze motie is aangenomen. Het CBR maakte overigens afgelopen zomer al bekend hier onderzoek naar te doen.
- Rijscholenregister
Matthijs Sienot (D66) verzoekt aan de hand van een motie de mogelijkheden te onderzoeken voor een rijscholenregister. De Tweede Kamer stemde voor deze motie, met uitzondering van FvD.
- WRM-pas controleren
VVD’er Remco Dijkstra verzoekt de regering om een gemakkelijke te bedenken voor leerlingen om de WRM-pas te controleren, ‘zoals het verplichtstellen van een pasfoto van de houder van het certificaat’. Ook deze motie is aangenomen.Ook met deze motie heeft de Kamer unaniem ingestemd.
Lees ook:
- Minister: ook gewijzigd amendement is te vrijblijvend
- Zelfs coalitiepartijen verdeeld over sanctie voor rijinstructeurs
- Ruud Rutten: ‘Dat het verstand mag zegevieren’
U las zojuist één van de gratis premium artikelen
Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding
Bent u al abonnee?
Eindelijk weer eens wat goed nieuws
En als na die 6 maanden een herkansing weer niet lukt? Wat gebeurt er dan? Weer 6 maanden met herkansing of dan stoppen?
Dus dan wel sanctie!
Klopt het dat de IBKI examinator de te geven les gaat kiezen op basis van de lesinstructiekaart? Wanneer gaat dat in?
Klopt het dat de IBKI examinator de te geven praktijkles gaat kiezen aan de hand van de instructiekaart?