telefoon, handheld, smartphone

Ministerie: rijinstructeurs mogen telefoon niet meer gebruiken tijdens rijles

Rijinstructeurs die hun telefoon gebruiken tijdens het lesgeven, geven een verkeerd voorbeeld aan de beginnende bestuurder. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil daarom het handheld telefoongebruik door instructeurs verbieden en gaat hiervoor in overleg met de rijschoolbranche. Dat staat in het Landelijk Actieplan Verkeersveiligheid 2019-2021 dat minister Cora van Nieuwenhuizen donderdag heeft gepresenteerd.

Rijinstructeurs mogen op dit moment hun telefoon gebruiken tijdens het lesgeven op grond van een uitzonderingsbepaling in het RVV 1990. In overleg met de rijschoolbranche en het CBR zal worden bezien of deze uitzondering kan worden opgeheven.

Het Landelijk Actieplan Verkeersveiligheid bevat de maatregelen die de komende twee jaar genomen worden door de rijksoverheid in samenwerking met maatschappelijke partners. Het plan heeft betrekking op de periode 2019- 2021. Het plan is gekoppeld aan het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030, dat eveneens donderdag is gepresenteerd.

Praktijkexamen vernieuwd

In de plannen maakt het ministerie bovendien bekend dat het praktijkexamen van het CBR wordt vernieuwd, omdat het huidige praktijkexamen aan vervanging toe is.

Lees ook: Praktijkexamen CBR wordt vernieuwd

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

7 reacties op “Ministerie: rijinstructeurs mogen telefoon niet meer gebruiken tijdens rijles”

Roy Zitter|06.12.18|13:30

Zelf rijinstructeur. Irritatie nummer een door leerlingen die rijinstucteurs zien appen of bellen tijdens het geven van rijles.

Henri Gulickx|06.12.18|14:30

Toch is het logisch, de instructeur heeft de verantwoording

Robert Kroon|06.12.18|14:49

Grapje zeker? Afspraken maken gaat via mobiel, contact met leerlingen gaat via Whatsapp, afrekenen gaat via app op telefoon. Navigatie via mobiel. En ja sociale contacten tussendoor ook op de mobiel. Als het even niet kan leggen we het mobieltje opzij uiteraard maar telefoon is niet weg te denken uit de dagelijkse praktijk van menig rijinstructeur. Kortom onzinnige regelgeving.

Hans van Hoorn|06.12.18|18:13

Idd Wat een onzin want je wordt gebeld door een nieuwe leerling of door een bestaande leerling of door het cbr etc., dus hebben wij de telefoon nodig en zolang de leerling daar geen last van heeft geen probleem. En dan hebben de grote rijscholen hier weer voordeel van want die hebben een miep op kantoor zitten die alles aanneemt.

En wij bellen dan niet als we achter het stuur zitten maar we zitten ernaast en dat mogen leerlingen ook als ze naast iemand in de auto zitten.

Rijschool van Ark|07.12.18|08:38

Terecht. Beboeten die hap. Handsfree bellen geen probleem. Facebook doe je maar in je eigen tijd of tijdens een parkeeropdracht.

Paul Offerman|07.12.18|09:21

Gezien het feit dat er blijkbaar rijinstructeurs zijn die deze maatregel niet begrijpen of zelfs onzin vinden, valt er nog veel werk te verzetten om deze bedrijfstak te professionaliseren. Dat je een leerling al append en telefonerend denk te kunnen opleiden als verantwoord en veilig automobilist geeft mij zwaar te denken. Ik hoop dat de maatregel snel wordt ingevoerd.

Pieter van Rosse|07.12.18|10:21

Hebben de mensen die hierover willen klagen wel eens gehoord van handsfree bellen? Waarom zou het plannen van nieuwe lessen niet lekker online geregeld kunnen worden, er zijn genoeg aanbieders die dat aanbieden. En het opschrijven van info mbt het inschrijven van een nieuwe leerling wordt niet verboden. Ff een simpele papieren agenda, met een pen, en na een les kan dat ook in de eventuele digitale agenda gezet worden. Lieve mensen, denk in oplossingen en niet in de problemen!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Ministerie: rijinstructeurs mogen telefoon niet meer gebruiken tijdens rijles | RijschoolPro
telefoon, handheld, smartphone

Ministerie: rijinstructeurs mogen telefoon niet meer gebruiken tijdens rijles

Rijinstructeurs die hun telefoon gebruiken tijdens het lesgeven, geven een verkeerd voorbeeld aan de beginnende bestuurder. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil daarom het handheld telefoongebruik door instructeurs verbieden en gaat hiervoor in overleg met de rijschoolbranche. Dat staat in het Landelijk Actieplan Verkeersveiligheid 2019-2021 dat minister Cora van Nieuwenhuizen donderdag heeft gepresenteerd.

Rijinstructeurs mogen op dit moment hun telefoon gebruiken tijdens het lesgeven op grond van een uitzonderingsbepaling in het RVV 1990. In overleg met de rijschoolbranche en het CBR zal worden bezien of deze uitzondering kan worden opgeheven.

Het Landelijk Actieplan Verkeersveiligheid bevat de maatregelen die de komende twee jaar genomen worden door de rijksoverheid in samenwerking met maatschappelijke partners. Het plan heeft betrekking op de periode 2019- 2021. Het plan is gekoppeld aan het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030, dat eveneens donderdag is gepresenteerd.

Praktijkexamen vernieuwd

In de plannen maakt het ministerie bovendien bekend dat het praktijkexamen van het CBR wordt vernieuwd, omdat het huidige praktijkexamen aan vervanging toe is.

Lees ook: Praktijkexamen CBR wordt vernieuwd

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

7 reacties op “Ministerie: rijinstructeurs mogen telefoon niet meer gebruiken tijdens rijles”

Roy Zitter|06.12.18|13:30

Zelf rijinstructeur. Irritatie nummer een door leerlingen die rijinstucteurs zien appen of bellen tijdens het geven van rijles.

Henri Gulickx|06.12.18|14:30

Toch is het logisch, de instructeur heeft de verantwoording

Robert Kroon|06.12.18|14:49

Grapje zeker? Afspraken maken gaat via mobiel, contact met leerlingen gaat via Whatsapp, afrekenen gaat via app op telefoon. Navigatie via mobiel. En ja sociale contacten tussendoor ook op de mobiel. Als het even niet kan leggen we het mobieltje opzij uiteraard maar telefoon is niet weg te denken uit de dagelijkse praktijk van menig rijinstructeur. Kortom onzinnige regelgeving.

Hans van Hoorn|06.12.18|18:13

Idd Wat een onzin want je wordt gebeld door een nieuwe leerling of door een bestaande leerling of door het cbr etc., dus hebben wij de telefoon nodig en zolang de leerling daar geen last van heeft geen probleem. En dan hebben de grote rijscholen hier weer voordeel van want die hebben een miep op kantoor zitten die alles aanneemt.

En wij bellen dan niet als we achter het stuur zitten maar we zitten ernaast en dat mogen leerlingen ook als ze naast iemand in de auto zitten.

Rijschool van Ark|07.12.18|08:38

Terecht. Beboeten die hap. Handsfree bellen geen probleem. Facebook doe je maar in je eigen tijd of tijdens een parkeeropdracht.

Paul Offerman|07.12.18|09:21

Gezien het feit dat er blijkbaar rijinstructeurs zijn die deze maatregel niet begrijpen of zelfs onzin vinden, valt er nog veel werk te verzetten om deze bedrijfstak te professionaliseren. Dat je een leerling al append en telefonerend denk te kunnen opleiden als verantwoord en veilig automobilist geeft mij zwaar te denken. Ik hoop dat de maatregel snel wordt ingevoerd.

Pieter van Rosse|07.12.18|10:21

Hebben de mensen die hierover willen klagen wel eens gehoord van handsfree bellen? Waarom zou het plannen van nieuwe lessen niet lekker online geregeld kunnen worden, er zijn genoeg aanbieders die dat aanbieden. En het opschrijven van info mbt het inschrijven van een nieuwe leerling wordt niet verboden. Ff een simpele papieren agenda, met een pen, en na een les kan dat ook in de eventuele digitale agenda gezet worden. Lieve mensen, denk in oplossingen en niet in de problemen!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.