Invoering van nieuwe WRM gepland op 1 januari 2020

De gewijzigde Wet Rijonderricht Motorrijtuigen zal op zijn vroegst op 1 januari 2020 worden ingevoerd. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat desgevraagd laten weten. IBKI zal rijscholen en instructeurs op de hoogte houden van de wijzigingen in de bijscholing. 

Er wordt binnen de branche al gespeculeerd over de mogelijke datum van invoering. Het ministerie gaat uit van – op z’n vroegst – 1 januari 2020 waarop de gewijzigde WRM kan worden ingevoerd, maar de kans dat het later wordt is groot. Het is volgens woordvoerder Ivar Noordenbos nog te vroeg om aan te geven wat dit precies gaat betekenen op het gebied van de bijscholing en of er een overgangsfase komt. “IBKI zal de branche hierover informeren.”

Veranderingen in praktijkbegeleiding

De gewijzigde WRM werd op 4 december 2018 aangenomen door de Tweede Kamer. De wijziging houdt onder andere in dat de bijscholing en de bijbehorende sanctie gaat veranderen. Rijinstructeurs raken hun bevoegdheid niet meer kwijt na het zakken voor de praktijkbegeleiding. In plaats daarvan moeten zij bijscholing volgen over onderwerpen waarop ze gezakt zijn. Na zes maanden gaan ze op voor een herkansing. Zakken ze opnieuw, dan gaan ze weer na zes maanden in de herkansing. Dit traject wordt herhaald totdat ze slagen voor de praktijkbegeleiding. Hun bevoegdheid blijft in de tussentijd geldig.

Verder wordt het aantal praktijkbegeleidingen teruggebracht van twee naar één per vijf jaar. Bovendien wordt het meenemen van een echte leerling bij de praktijkbegeleiding verplicht. Een andere aangenomen motie moet zorgen voor een nieuwe invulling van de praktijkbegeleiding, ‘waarin de behoeften van de rijinstructeurs centraal staan, de dagelijkse praktijk goed wordt gewaarborgd en er geen sprake is van voorspelbare examens’. Hier heeft de Tweede Kamer unaniem mee ingestemd.

Verklaring Omtrent Gedrag

Ook wordt een Verklaring Omtrent Gedrag voor rijinstructeurs ingevoerd. Op het moment dat iemand rijinstructeur wil worden of de lesbevoegdheid wil verlengen, moet hij of zij een VOG kunnen overleggen. Hiermee wil minister Cora van Nieuwenhuizen misstanden als fraude, mishandeling en oplichting aanpakken. Bovag Rijscholen heeft enkele jaren geleden al een VOG toegevoegd aan het eisenpakket voor de leden.

Verder is er een motie aangenomen die zorgt voor een nieuwe eis voor toekomstige rijinstructeurs: zij moeten minstens vijf jaar in bezit zijn van rijbewijs B. De Tweede Kamer ging ook akkoord met een motie om verplichte onderdelen aan te wijzen voor de theoretische bijscholing.

Lees ook: ‘Extra kosten voor scholingstraject is minachting voor de rijschoolbranche’

Onderwerpen: ,

Auteur: Nadine Kieboom

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Invoering van nieuwe WRM gepland op 1 januari 2020 | RijschoolPro