Lesmotor

Rijinstructeur mag portofoon alleen handsfree gebruiken

Motor

Het is rijinstructeurs vanaf 1 juli niet meer toegestaan om achter het stuur een portofoon vast te houden. Dat komt door een wijziging in de RVV 1990, waarbij de term ‘mobiele telefoon’ wordt uitgebreid naar ‘mobiel elektronisch apparaat’. Volgens de brancheverenigingen zal dit geen grote problemen opleveren aangezien er genoeg handsfree apparaten op de markt zijn.

De portofoon wordt vaak ingezet wanneer een rijinstructeur vanuit een auto de leerling op de motor of bromfiets volgt. Met de portofoon in de hand houdt de instructeur contact met de leerling. Dat is straks niet meer toegestaan. Handsfree gebruik van de portofoon mag uiteraard wel.

Ruimer begrip

Momenteel is het voor bestuurders van een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig verboden om tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Dit verbod wordt per 1 juli uitgebreid naar bestuurders van alle voertuigen, dus ook fietsers. Bovendien wordt de term ‘mobiele telefoon’ uitgebreid tot ‘mobiel elektronisch apparaat’.

Er komt volgens het ministerie geen uitzondering voor opleiders. “Ook als je rijinstructeur bent en je rijdt in een auto achter een motorrijder aan, dan mag je geen portofoon bedienen of een ander mobiel apparaat in je hand houden”, vertelt Ivar Noordenbos, woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Headset gebruiken

VRB-voorzitter Peter van Neck was zich nog niet bewust van dit gevolg. Toch voorziet hij geen problemen. “Dan moet je met een headsetje gaan werken in de auto”, concludeert hij. “De meeste rijinstructeurs volgen de leerling met de motor, maar soms doen zij dit vanuit de auto. Bijvoorbeeld om de leerling te laten wennen aan de examensituatie; dan rijdt de examinator ook in een auto achter de kandidaat. Op de motor werkt de instructeur sowieso al met een headset, soms geïntegreerd in de helm.”

Ook voor Ruud Rutten, voorzitter van FAM, komt dit als een verrassing. “Dit betekent dat wij onze werkwijze moeten aanpassen. Overigens is dit niet meer dan logisch.” Ook Bovag noemt het aangescherpte verbod, vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid, ‘volstrekt begrijpelijk’. “Bovendien heeft een rijinstructeur een voorbeeldfunctie en zijn er voldoende systemen op de markt waarmee de portofoon handsfree bediend kan worden, die ook al op grote schaal worden gebruikt in de branche.”

Breder verbod voor rijinstructeurs

Op de langere termijn staat de branche een nog uitgebreider verbod te wachten. Rijinstructeurs mogen als juridische bestuurder op dit moment hun telefoon en tablet nog gebruiken tijdens het lesgeven. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vindt dat instructeurs hiermee een verkeerd voorbeeld geven aan leerlingen en wil dit verbieden. Dit is een van de maatregelen uit het Landelijk Actieplan Verkeersveiligheid 2019-2021.

Eerder gaven Bovag, VRB en FAM al aan dat zij dit aangekondigde verbod toejuichen. Toch zijn rijinstructeurs minder positief. Uit een poll van RijschoolPro in december bleek dat een meerderheid van de rijinstructeurs (64 procent) een dergelijk verbod geen goed idee vindt. Het is nog niet bekend wanneer dit verbod ingaat. Het ministerie laat weten hiervoor nog in overleg te zijn met de branche.

Lees ook: Rijscholen zien appverbod voor instructeurs niet zitten

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

6 reacties op “Rijinstructeur mag portofoon alleen handsfree gebruiken”

Rijschool de Meerse|01.03.19|01:22

Weer zo een stomme regel! Dit slaat helemaal nergens op. Of je nou een drukkastje indrukt van velltech of een porto vasthoudt maat geen verschil. Het wordt erniet veiliger op. En een knopje aan het stuur indrukken terwijl je moet schakelen en begeleiden is nog velen malen lastiger. Dus uit de nieuwe wetgeving begrijp ik dat de hulpdiensten ook geen porto mogen gebruiken in hun handen. Wie dit heeft verzonnen zit duidelijk niet in onze branche!
Kort gezegd we worden weer de kosten ingejaagd

#BAAS|01.03.19|12:25

En ze denken dat dat ook echt wordt gedaan dan? Wie gaat handhaven dan? ilt zeker. Laat me niet lachen. Waar zijn de ongevallen cijfers mbt rijinstructeurs, die een portofoon vasthouden? 0,0

Mart Kuiper|01.03.19|19:10

Beetje motorinstructeur zal er niet wakker van liggen. Volgt namelijk op de motor!

Peter Stoffels|02.03.19|11:53

@rijschool De Meerse,

Onze voertuigen zijn allemaal zo opgebouwd dat we niks in onze handen hoeven te hebben. Mobilofoon, portofoon en telefoon gaat allemaal via carkits.
Schakelen hoeven wij niet aangezien nagenoeg alle voertuigen automaat is.
Mocht het toch nodig zijn om een portofoon of telefoon vast te houden hebben wij vrijstelling/ontheffing van het RVV.

Met vriendelijke groet,
Peter Stoffels
Brigadier Team Hoofdwegen
Politie Amsterdam

#BAAS|06.03.19|11:32

Wij mogen het ook gewoon hoor. Gewoon een oude/kapotte PTT knop in je auto leggen. Is net stuk gegaan. Tbv veiligheid van de leerling, porto in de hand. Nogmaals, hier controleert 3cht geen enkele instantie op hoor. @peter: pas op voor warme banden Met die Audi he. LoL

Marcel Kort|25.06.19|20:55

Een microfoon is geen zelfstandig electronisch apparaat, microfoon aan de portofoon en klaar. Porto om je nek of naast je….

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rijinstructeur mag portofoon alleen handsfree gebruiken | RijschoolPro
Lesmotor

Rijinstructeur mag portofoon alleen handsfree gebruiken

Motor

Het is rijinstructeurs vanaf 1 juli niet meer toegestaan om achter het stuur een portofoon vast te houden. Dat komt door een wijziging in de RVV 1990, waarbij de term ‘mobiele telefoon’ wordt uitgebreid naar ‘mobiel elektronisch apparaat’. Volgens de brancheverenigingen zal dit geen grote problemen opleveren aangezien er genoeg handsfree apparaten op de markt zijn.

De portofoon wordt vaak ingezet wanneer een rijinstructeur vanuit een auto de leerling op de motor of bromfiets volgt. Met de portofoon in de hand houdt de instructeur contact met de leerling. Dat is straks niet meer toegestaan. Handsfree gebruik van de portofoon mag uiteraard wel.

Ruimer begrip

Momenteel is het voor bestuurders van een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig verboden om tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Dit verbod wordt per 1 juli uitgebreid naar bestuurders van alle voertuigen, dus ook fietsers. Bovendien wordt de term ‘mobiele telefoon’ uitgebreid tot ‘mobiel elektronisch apparaat’.

Er komt volgens het ministerie geen uitzondering voor opleiders. “Ook als je rijinstructeur bent en je rijdt in een auto achter een motorrijder aan, dan mag je geen portofoon bedienen of een ander mobiel apparaat in je hand houden”, vertelt Ivar Noordenbos, woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Headset gebruiken

VRB-voorzitter Peter van Neck was zich nog niet bewust van dit gevolg. Toch voorziet hij geen problemen. “Dan moet je met een headsetje gaan werken in de auto”, concludeert hij. “De meeste rijinstructeurs volgen de leerling met de motor, maar soms doen zij dit vanuit de auto. Bijvoorbeeld om de leerling te laten wennen aan de examensituatie; dan rijdt de examinator ook in een auto achter de kandidaat. Op de motor werkt de instructeur sowieso al met een headset, soms geïntegreerd in de helm.”

Ook voor Ruud Rutten, voorzitter van FAM, komt dit als een verrassing. “Dit betekent dat wij onze werkwijze moeten aanpassen. Overigens is dit niet meer dan logisch.” Ook Bovag noemt het aangescherpte verbod, vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid, ‘volstrekt begrijpelijk’. “Bovendien heeft een rijinstructeur een voorbeeldfunctie en zijn er voldoende systemen op de markt waarmee de portofoon handsfree bediend kan worden, die ook al op grote schaal worden gebruikt in de branche.”

Breder verbod voor rijinstructeurs

Op de langere termijn staat de branche een nog uitgebreider verbod te wachten. Rijinstructeurs mogen als juridische bestuurder op dit moment hun telefoon en tablet nog gebruiken tijdens het lesgeven. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vindt dat instructeurs hiermee een verkeerd voorbeeld geven aan leerlingen en wil dit verbieden. Dit is een van de maatregelen uit het Landelijk Actieplan Verkeersveiligheid 2019-2021.

Eerder gaven Bovag, VRB en FAM al aan dat zij dit aangekondigde verbod toejuichen. Toch zijn rijinstructeurs minder positief. Uit een poll van RijschoolPro in december bleek dat een meerderheid van de rijinstructeurs (64 procent) een dergelijk verbod geen goed idee vindt. Het is nog niet bekend wanneer dit verbod ingaat. Het ministerie laat weten hiervoor nog in overleg te zijn met de branche.

Lees ook: Rijscholen zien appverbod voor instructeurs niet zitten

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

6 reacties op “Rijinstructeur mag portofoon alleen handsfree gebruiken”

Rijschool de Meerse|01.03.19|01:22

Weer zo een stomme regel! Dit slaat helemaal nergens op. Of je nou een drukkastje indrukt van velltech of een porto vasthoudt maat geen verschil. Het wordt erniet veiliger op. En een knopje aan het stuur indrukken terwijl je moet schakelen en begeleiden is nog velen malen lastiger. Dus uit de nieuwe wetgeving begrijp ik dat de hulpdiensten ook geen porto mogen gebruiken in hun handen. Wie dit heeft verzonnen zit duidelijk niet in onze branche!
Kort gezegd we worden weer de kosten ingejaagd

#BAAS|01.03.19|12:25

En ze denken dat dat ook echt wordt gedaan dan? Wie gaat handhaven dan? ilt zeker. Laat me niet lachen. Waar zijn de ongevallen cijfers mbt rijinstructeurs, die een portofoon vasthouden? 0,0

Mart Kuiper|01.03.19|19:10

Beetje motorinstructeur zal er niet wakker van liggen. Volgt namelijk op de motor!

Peter Stoffels|02.03.19|11:53

@rijschool De Meerse,

Onze voertuigen zijn allemaal zo opgebouwd dat we niks in onze handen hoeven te hebben. Mobilofoon, portofoon en telefoon gaat allemaal via carkits.
Schakelen hoeven wij niet aangezien nagenoeg alle voertuigen automaat is.
Mocht het toch nodig zijn om een portofoon of telefoon vast te houden hebben wij vrijstelling/ontheffing van het RVV.

Met vriendelijke groet,
Peter Stoffels
Brigadier Team Hoofdwegen
Politie Amsterdam

#BAAS|06.03.19|11:32

Wij mogen het ook gewoon hoor. Gewoon een oude/kapotte PTT knop in je auto leggen. Is net stuk gegaan. Tbv veiligheid van de leerling, porto in de hand. Nogmaals, hier controleert 3cht geen enkele instantie op hoor. @peter: pas op voor warme banden Met die Audi he. LoL

Marcel Kort|25.06.19|20:55

Een microfoon is geen zelfstandig electronisch apparaat, microfoon aan de portofoon en klaar. Porto om je nek of naast je….

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.