TomTom navigatie

Navigatie-apparaat raakt mogelijk in de war na 6 april

GPS-systemen werken mogelijk na 6 april niet meer correct. Daarvoor waarschuwt het Agentschap Telecom. In de nacht van 6 op 7 april vindt namelijk een zogenoemde ‘GPS-omwenteling’ plaats. Het telsysteem van GPS is dan vol en begint vanaf dan weer bij 0. Dit kan met name bij de oudere GPS-systemen problemen opleveren die al langere tijd geen update hebben gehad.

Het is te vergelijken met auto’s van vroeger: de kilometerteller sprong na 99.999 km weer terug naar 0 km. GPS-techniek werkt met weeknummers. Elke 1024 weken, pakweg 20 jaar, springt het systeem weer op nul. Startpunt in de meeste gevallen is 6 januari 1980. De GPS-omwenteling kan er volgens het agentschap toe leiden dat navigatiesystemen ‘in de war raken’ en niet meer goed functioneren.

Help-pagina

Om vervelende situaties te voorkomen adviseert het agentschap iedereen om hun GPS-systeem goed te controleren. Afhankelijk van het apparaat, kan het mogelijk zijn dat het systeem moet worden geüpdatet. Navigatie-aanbieder TomTom heeft bijvoorbeeld een speciale help-pagina in de lucht gebracht. Hierop is informatie te vinden over updates en upgrades.

Lees ook: Update praktijkexamen CBR: wie vraagt een postbode nog naar de weg?

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 
Onderwerpen: ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier schrijft voor RijschoolPro en is daarnaast de vaste redacteur voor zustersite VerkeersNet.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Navigatie-apparaat raakt mogelijk in de war na 6 april | RijschoolPro
TomTom navigatie

Navigatie-apparaat raakt mogelijk in de war na 6 april

GPS-systemen werken mogelijk na 6 april niet meer correct. Daarvoor waarschuwt het Agentschap Telecom. In de nacht van 6 op 7 april vindt namelijk een zogenoemde ‘GPS-omwenteling’ plaats. Het telsysteem van GPS is dan vol en begint vanaf dan weer bij 0. Dit kan met name bij de oudere GPS-systemen problemen opleveren die al langere tijd geen update hebben gehad.

Het is te vergelijken met auto’s van vroeger: de kilometerteller sprong na 99.999 km weer terug naar 0 km. GPS-techniek werkt met weeknummers. Elke 1024 weken, pakweg 20 jaar, springt het systeem weer op nul. Startpunt in de meeste gevallen is 6 januari 1980. De GPS-omwenteling kan er volgens het agentschap toe leiden dat navigatiesystemen ‘in de war raken’ en niet meer goed functioneren.

Help-pagina

Om vervelende situaties te voorkomen adviseert het agentschap iedereen om hun GPS-systeem goed te controleren. Afhankelijk van het apparaat, kan het mogelijk zijn dat het systeem moet worden geüpdatet. Navigatie-aanbieder TomTom heeft bijvoorbeeld een speciale help-pagina in de lucht gebracht. Hierop is informatie te vinden over updates en upgrades.

Lees ook: Update praktijkexamen CBR: wie vraagt een postbode nog naar de weg?

Onderwerpen: ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier schrijft voor RijschoolPro en is daarnaast de vaste redacteur voor zustersite VerkeersNet.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.